Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > září  > Věda a výzkum

NOVÁ PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA NA JIHU ČECH

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Přírodovědecká fakulta, která vznikla z Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, zkvalitní nejen přípravu budoucích středoškolských učitelů přírodovědných předmětů, ale i přípravu v odborných/profesních bakalářských a magisterských oborech na rozhraní s přírodními a technickými vědami.

Pro ustavení fakulty přírodních věd se nabízely dva scénáře. Jeden předpokládal vznik zcela nové fakulty, druhý počítal s přeměnou stávající Biologické fakulty JU na fakultu přírodovědeckou s podstatně rozšířeným spektrem přírodních věd za hranice věd biologických a ekologických. Oba scénáře měly svá pro a proti. Nakonec se však právě Biologická fakulta, její vedení, ale zejména akademická obec a akademický senát fakulty rozhodly pro přeměnu na fakultu přírodovědeckou. Od počátku bylo zřejmé, že při přeměně stávající fakulty a postupném budování nové nemůže Biologická fakulta postupovat bez těsné spolupráce s ostatními součástmi univerzity. Nejedná se tedy pouze o dílo Biologické fakulty, ale o společné dílo Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, k němuž podstatným způsobem přispěly: Pedagogická fakulta (zejména pokud jde o matematiku, fyziku a informatiku), Zemědělská fakulta (učitelství chemie pro střední školy), Ekonomická fakulta (informatika), Ústav fyzikální biologie a Zdravotně sociální fakulta (biofyzikální směry, biofyzika, chemie), Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický (posílení stávající zoologie, ekologie vodních organismů). Je potěšující, že se do spolupráce zapojila i řada ústavů Akademie věd, a to chemického, fyzikálního, matematického a informatického zaměření.

Biologická fakulta je fakultou výzkumnou, které se od jejího založení v roce 1991 daří úspěšně rozvíjet široké spektrum biologických oborů. Získala si v tomto ohledu uznání a respekt v národním i mezinárodním měřítku. Je vzdělávací základnou v biologických a ekologických vědách, která původně vznikla z iniciativy vědeckých pracovníků biologických pracovišť Akademie věd lokalizovaných v Českých Budějovicích a Třeboni. Vztah mezi fakultou a Akademií věd umožnil postupný vznik dalších biologických oborů, které původně zázemí v badatelských pracovištích akademie na jihu Čech ani neměly. V současné době se po stránce kvality badatelské základny jedná o velmi silné uskupení, a tak by transformace stávající biologické fakulty na přírodovědeckou neměla vyvolat ústup od jejího výzkumného charakteru.

Tři objektivní důvody pro transformaci Biologické fakulty JU na fakultu přírodovědeckou

  1. Posílení/zkvalitnění přípravy středoškolských učitelů v přírodovědných oborech/učitelských aprobacích; poznání, že smysl/příspěvek relativně úzce specializované Biologické fakulty nemůže být nadále zaměřen pouze na výchovu rostoucího počtu odborných biologů/ekologů, ale že biologie, resp. vědy o živé přírodě musí podstatným způsobem proniknout do přípravy učitelů včetně středoškolských. Zvýšením důrazu na přípravu učitelů získá stávající Biologická fakulta v novém uspořádání fakulty přírodovědecké novou dimenzi společenské významnosti a užitečnosti.
  2. Nový progresivní rozvoj vlastních biologických/ekologických disciplín na JU a jihočeských pracovištích Akademie věd je možný jedině za předpokladu nového rozvojového kontextu dosavadní fakulty, a tím je právě přírodovědecká fakulta. Ta vytváří novou výzvu tolik potřebnou k překonání dosažené a v posledních letech již svým způsobem stagnující situace. Jinými slovy, nelze dosáhnout dalšího pozitivního rozvoje/průlomu v biologických/ekologických vědách, aniž by se fakulta nerozšířila a nezískala těsné propojení s exaktními přírodními vědami včetně věd o přírodě neživé. Požadavek na zvyšující se exaktnost v moderních směrech integrativní biologie je samozřejmou skutečností moderní/světové biologie a ekologie.
  3. Rozvoj moderních/atraktivních interdisciplinárních oborů na rozhraní biologie, chemie, fyziky, matematiky, informatiky a technických věd: taková příležitost se naskýtá pro kvalitativně novou, progresivní formu realizace badatelských programů a v těsné návaznosti v rámci nových navazujících magisterských oborů směrovaných do moderních interdisciplinárních oborů, jakými jsou např. biochemie, biofyzika, systémová biologie, bioinformatika, výpočetní chemie, výpočetní biologie. Současně s mezioborovým studiem budou také vytvářet moderní technické směry k přípravě učitelů odborné technické výuky na středních odborných školách, měřicí a výpočetní techniky, přesného strojírenství, resp. mechatroniky. Tyto úkoly plynou z poptávky podnikatelské sféry regionu (Jihočeská hospodářská komora), které nebude možné splnit, pokud se nepodaří získat investiční prostředky z Evropských strukturálních fondů v programovacím období 2007–2013.

Dva cíle nové Přírodovědecké fakulty JU

  1. Zkvalitnit vědu a výzkum na Jihočeské univerzitě: ambicí nové fakulty přírodních věd musí být udržení výzkumného charakteru fakulty a posílení exaktnosti rozvíjených badatelských směrů. Společně s tímto cílem budou zapojením do operačních programů Evropských strukturálních fondů vytvářeny podmínky pro rozvoj infrastruktury fakulty přírodních věd, oborů a inovačních/realizačních forem badatelské práce. Významným pozitivním dopadem badatelských aktivit v novém uspořádání fakulty bude rozšíření stávajícího portfolia doktorských studijních programu/oborů, zejména do moderních interdisciplinárních oblastí na rozhraní s biologií, ekologií a zdravotnictvím.
  2. Posílit vzdělávací proces na Jihočeské univerzitě dalším rozvojem bakalářských odborných a profesních oborů se širokým základem věd o živé i neživé přírodě a matematiky/informatiky, navazujících magisterských oborů odborných (zejména interdisciplinární obory, např. biochemie, biofyzika, systémová biologie, bioinformatika, výpočetní chemie, výpočetní biologie) a učitelských pro přípravu středoškolských učitelů v přírodovědných oborech/aprobacích. Zvláštní pozornost bude věnována přípravě nových bakalářských profesních oborů s požadavky na širší základ v přírodních vědách v těsné vazbě na požadavky trhu práce a s nároky programů/poptávkou po oborech celoživotního vzdělávání.

Vznik Přírodovědecké fakulty JU transformací Biologické fakulty včetně zřízení nových organizačních jednotek (ústavy/katedry chemie a biochemie; fyziky a biofyziky; matematiky a informatiky) se ukázalo jako nejpřirozenější řešení tohoto nesnadného úkolu. V první transformační vlně bylo ve spolupráci s kolegy z kateder matematiky a fyziky Pedagogické fakulty JU připraveno celkem devět akreditačních žádostí pro nové odborné bakalářské obory a čtyři pro navazující magisterské obory učitelství biologie, chemie, fyziky a matematiky. Příprava dalších žádostí bude následovat během podzimu 2007 včetně magisterského přeshraničního studia Biological Chemistry v anglickém jazyce, které je organizováno spolu s Keplerovou univerzitou v Linci (stejnojmenný bakalářský obor již běží od akademického roku 2007–2008). Podstatné ovšem je, že všechna grémia fakultní i univerzitní, tj. akademická obec, senát a vědecká rada Biologické fakulty, vědecká rada Jihočeské univerzity, vedení a kolegia děkana Biologické fakulty a rektora Jihočeské univerzity, jakož i Akademický senát Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích schválily jednotlivé kroky transformace včetně změny názvu na Přírodovědeckou fakultu JU s platností od 1. srpna 2007. Přejme si, aby nová fakulta byla důstojnou pokračovatelkou Biologické fakulty JU a aby i nadále rozvíjela tolik potřebné badatelské a pedagogické vazby s Akademií věd České republiky.

Libor Grubhoffer,
děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích