.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Spolupráce v rámci struktur EU a NATO
     Vstup České republiky do Evropské unie, nové konstituování Evropské komise a potíže s realizací tzv. Lisabonské strategie EU předznamenaly řadu aktivit v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Centrálním tématem je příprava 7. rámcového programu EU a rozpočtu EU na období počínající rokem 2007. Všechny tyto zvýšené aktivity vyvolaly potřebu organizovat řadu porad, zasedání a konferencí, kterých se v maximální možné míře účastnili i zástupci AV ČR. Šlo zejména o činnosti v rámci poradního orgánu EURAB, programových výborů 6. rámcového programu EU a jednání o politikách výzkumu, vývoje a inovací v rámci Evropského výzkumného prostoru. Technologické centrum AV ČR úspěšně plnilo úlohu Národní kontaktní organizace pro 6. RP EU a Národního informačního centra pro evropský výzkum (NICER).
     AV ČR zřídila (z pověření MŠMT) Centrum pro mobilitu v ČR a zapojila je do celoevropské sítě těchto center. Centrum bude poskytovat informace a služby zahraničním vědeckým pracovníkům a jejich rodinám, napomáhat jim při zajišťování pracovních a studijních pobytů na vědeckovýzkumných pracovištích v naší republice a usilovat o maximální zjednodušení veškerých úředních postupů, které souvisejí s jejich příjezdem do ČR, pobytem a pracovním zařazením. Pro zabezpečení hladkého chodu Centra a pro plné pokrytí celého území ČR bude fungovat síť regionálních pracovišť při vybraných vysokých školách. Činnost Centra by měla být oficiálně zahájena v dubnu 2005.
     V roce 2004 byla ve vědeckém výboru NATO změněna struktura pomocných or-gánů (panelů), které vyplynuly z nového programového dokumentu Security Through Science. Prioritami, které bude tento program podporovat, jsou obrana proti terorismu a proti dalšímu ohrožení bezpečnosti. AV ČR má svou zástupkyni ve vědeckém výboru NATO.

Spolupráce AV ČR s dalšími mezinárodními vládními organizacemi
    CERN (Conceil Européen pour la Recherche Nucléaire) oslavil v roce 2004 50. výročí svého založení. V mnoha proslovech vládních činitelů na hlavní oslavě tohoto výročí v Ženevě bylo konstatováno, že CERN se stal během posledních padesáti let nejúspěšnější laboratoří ve fyzice částic na světě. Výbor pro spolupráci ČR s CERN, vedený zástupcem AV ČR, zorganizoval k tomuto výročí několik domácích akcí (televizní a rozhlasové pořady, tiskové konference, slavnostní "DEN CERNU" v Karolinu, sérii seminářů a přednášek atd.).

    Ve výzkumné oblasti se čeští fyzici a technici v CERN v roce 2004 podíleli hlavně na přípravě tří experimentů. Ve spolupráci s českým průmyslem dodali radiační stínění, pixelové detektory a podstatné části tzv. hadronového kalorimetru pro experiment ATLAS, vyvinuli nízkonapěťové zdroje a nosnou kolébku PHOS pro experiment ALICE a navrhli a vyrobili tzv. římské hrnce pro experiment TOTEM.
    Vedle vědeckých výsledků byl CERN též zdrojem nových technologií a řady jejich aplikací. Šlo hlavně o uplatnění detektorů a svazků částic v lékařství, o vývoj supravodivých magnetů a o vývoj sítě GRID, která má umožnit efektivnější využití jak zdrojů informací, tak i výpočtové kapacity na celém světě. CERN přispěl též ke vzdělávání mladých českých badatelů a techniků, a to organizací několika speciálních škol, konferencí, kurzů a studentských letních aktivit.
    Pokračovaly pracovní kontakty ÚJF, ÚMCH, ÚSMH a FZÚ s laboratořemi SÚJV Dubna (Spojený ústav pro jaderný výzkum) v oblasti experimentální, teoretické a matematické fyziky, ve fyzice iontů a chemii transuranů, v radiobiologii a lékařské fyzice, při aplikaci metod neutronové fyziky ve fyzice pevné fáze, v geofyzice a při výzkumu polymerů. Pokračovala spolupráce při vývoji a zdokonalování detektorů a jiných částí experimentálních zařízení. Ústavy AV ČR se spolu s laboratořemi SÚJV podílely na 24 cílových projektech (z celkového počtu 38) kapacitou asi 60 pracovníků. Zástupce AV ČR je vládním zmocněncem ČR pro koordinaci spolupráce s SÚJV Dubna.

    Spolupráce s UNESCO se soustředila na vědecké programy Člověk a biosféra - MAB, Mezinárodní hydrologický program - IHP a Mezinárodní geologické korelační programy - IGCP. Trvale výborných a vysoce ceněných výsledků dosahuje Český národní komitét programu MAB, nad kterým převzala AV ČR gesci. V roce 2004 vystoupili představitelé Národního komitétu MAB s přednáškami na řadě národních i mezinárodních setkání a konferencí. Představitelé komitétu připravili rozsáhlou dokumentaci o lokalitě "Třeboňské rybníkářské dědictví", která byla nominována na zapsání do seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. V programu IHP čeští specialisté pracují na řadě projektů, z nichž k nejdůležitějším patří "Regionální spolupráce podunajských států v hydrologii" a projekt "Opatrování pitné vody v nebezpečných situacích". Prioritní hydrologické problémy jsou: snižování škod z přírodních pohrom, zejména povodní a sucha; aplikace zásad udržitelného rozvoje v praxi; revitalizace vodní složky krajiny; aplikace Rámcové směrnice EU o vodě. V programu IGCP participuje AV ČR na řešení 12 projektů, z nichž ve dvou se čeští pracovníci podílejí na mezinárodním vedení. Při UNESCO působí také ISSC (International Social Science Council). Valného shromáždění, které se konalo v Číně, se zúčastnil zástupce AV ČR.

Spolupráce AV ČR s mezinárodními nevládními vědeckými organizacemi
    ALLEA (All European Academies), sdružující evropské akademie věd, se velmi aktivně zapojila do diskuse k některým celoevropským problémům. V březnu 2004 se za účasti zástupců AV ČR konalo v Bruselu Valné shromáždění. Hlavními tématy zasedání bylo vytvoření Evropského výzkumného prostoru a diskuse o jeho kladech a záporech, dále srovnání úrovně evropského a amerického výzkumu a diskuse o tom, jakými nástroji lze docílit vyrovnání Evropy na úroveň USA.
ICSU (International Council of Scientific unions) je nejvyšší organizací, která zastřešuje mezinárodní vědecké unie pro všechny přírodní i sociální vědy. Partnery mezinárodních unií jsou na národní úrovni příslušné vědecké komitéty (ČNK), které má ve své gesci za celou ČR AV ČR. Prostřednictvím Rady pro zahraniční styky sleduje AV ČR pravidelně činnost národních komitétů, ustavuje nové komitéty, případně ruší nefunkční a schvaluje personální změny. AV ČR rovněž hradí příspěvky 35 národních komitétů za členství v příslušných mezinárodních uniích a finančně podporuje některé jejich zahraniční aktivity. V roce 2004 byl ustaven nový komitét - Český národní komitét antropologických a etnologických věd.
    Členství AV ČR v IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) se stále potýká s problémem úhrady neúměrně vysokého členského příspěvku 10 mil. Kč. V srpnu roku 2004 proto v Praze jednali zástupci AV ČR a MŠMT s nejvyššími představiteli IIASA. Výsledkem jednání je doporučení předložit EK návrh projektu na podporu tohoto členství a přesunout finanční stránku z AV ČR do GA ČR.
    IAP (InterAcademy Panel) sdružuje národní akademie věd celého světa. V roce 2004 se AV ČR jako její stálý člen přihlásila do programu "Science Education", do iniciativy "Access to Scientific Information/Digital Divide" a do rady programu "Revitalizing the Role of Sciences in World Heritage" nominovala své zástupce.     UAI (Union Académique Internationale), sdružující 57 členských zemí světa, koor-dinuje a finančně podporuje spolupráci na významných projektech z humanitních oborů, jež přesahují rámec jedné země. Ústavy AV ČR se účastní šesti projektů: Moravia Magna, Clavis Monumentorum Litterarum Bohemiae, Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae/Thesaurus Cultus et Rituum Antiquorum, Corpus Vasorum Antiquorum, Dictionnaire du Latin Médiéval, Aristoteles Latinus.
    ČHÚ (Český historický ústav v Římě), společné pracoviště AV ČR a Filozofické fakulty UK v Praze, prováděl v roce 2004 základní výzkum k edici papežských písemností Eugena IV. (1431-1447) a v závěrečné fázi je příprava dalších dvou edic a výzkum bohemikálních kodexů Palatinské knihovny uložené ve vatikánské knihovně. K 10. výročí ČHÚ se uskutečnila v Římě a v Praze dvě jednodenní slavnostní vědecká zasedání.
    AV ČR je spolu s Grantovou agenturou ČR členem prestižní organizace ESF (European Science Foundation). Ve vrcholných orgánech ESF mají obě organizace své stálé zastoupení a účastní se 26 programů ? la carte. Ústavy AV ČR se účastní v programech EUROCORES (European Collaborative Research) financovaných Grantovou agenturou ČR.

Spolupráce se zahraničím v rámci mezinárodních dvoustranných dohod AV ČR
    Dvoustranné meziakademické kontakty mají svou nezastupitelnou úlohu v mezinárodní vědecké spolupráci, a to nejen v tradičních zemích rozšířené EU, ale také ve spolupráci s vědeckými mimoevropskými institucemi. AV ČR má v současnosti uzavřeno 60 dohod s partnery ze 45 zemí. Tyto dohody jsou využívány pro kontaktní cesty, cesty na konference a symposia, cesty zaměřené na přípravu společných projektů. Kromě těchto tradičních výměn se uskutečňuje velký počet vyslání a přijetí v rámci společných projektů, na něž se orientuje stále více dohod. Jedná se o společné dvouleté a tříleté projekty s partnery v USA, Kanadě, SRN, Francii, Španělsku, Itálii a Portugalsku. Celkem se takových projektů realizovalo 111. Projekty představují nejen efektivní formy spolupráce, ale zaměřují se na podporu mladých vědců (např. PPP program s DAAD SRN, kde je účast studentů a doktorandů v řešitelských týmech přímo podmínkou). Tyto projekty vytvářejí bohatý potenciál týmů, které se dále zapojují do mezinárodních projektů.
    AV ČR rozšířila své kontakty o nové partnery, jako je např. KACST v Saúdské Arábii, Akademie věd a umění Černé Hory, Maison des Sciences de l´Homme, Francie. Již uzavřené dohody se průběžně aktualizují a hledají se nové, účinnější formy spolupráce. V roce 2004 byly takto aktualizovány 3 dokumenty (s Rakouskou AV, s Estonskou AV a s DAAD SRN). Kde to situace vyžadovala, bylo dohodnuto navýšení vzájemných výměnných kvót (např. se Slovenskou AV, Maďarskou AV, CSIC Španělska, Ruskou AV).
    V zemích, kde nemá AV ČR své smluvní partnery, využívala kontaktů vytvořených na vládní úrovni, jako jsou kulturní dohody (např. s Řeckem, Dánskem) nebo dohody o vědecko-technické spolupráci (např. se Slovinskem, Rakouskem, Francií). Do řady akademických dohod uzavřených na konkrétní projekty se mohou zapojit i řešitelské týmy z VŠ (např. v rámci programu NSF USA, DAAD SRN, GRICES Portugalsko).
    V roce 2004 bylo vysláno v rámci dvoustranných dohod AV ČR do zahraničí 658 osob na 8 053 pobytových dnů a recipročně bylo přijato u nás 533 zahraničních vědců na 5 397 dnů.

Příklady mezinárodních projektů řešených pracovišti AV ČR v roce 2004 Vybrané projekty COST

  • TARSKI - Theory and Application of Relational Structures as Knowledge Instruments koordinátor: Univerzita Ulster, Velká Británie, řešitelé: Ústav informatiky a výzkumné laboratoře z 13 zemí
  • Developing the Scientific Basis for Monitoring, Modelling and Predicting Space Weather Geofyzikální ústav, Ústav fyziky atmosféry, Ústav jaderné fyziky ve spolupráci s partnery z 25 zemí
  • Lead Free Materials Ústav fyziky materiálů, Masarykova univerzita Brno, VŠB-TU Ostrava spolu s 55 partnery z 18 evropských zemí a Kanady
  • Nonlinear Speech Processing Ústav radiotechniky a elektroniky spolu s Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno a dalšími pracovišti z 15 zemí
  • Use of Radar Observations in Hydrological and NWP Models o Ústav fyziky atmosféry, Český hydrometeorologický ústav a další instituce z 20 evropských států

Vybrané projekty 5. rámcového programu EU
  • MEREDIAN-2 - Mediterranean-European Rapid Earthquake Data Information and Archiving Network koordinátor: Geofyzikální ústav, řešitelé: pracoviště z šesti nových či kandidátských zemí EU
  • CONTINENT+NAS - High-Resolution Continental Paleoclimate Record in the Lake Baikal Geologický ústav AV ČR, GeoForschungsZentrum Potsdam, Německo a dalších 17 pracovišť z 8 států Evropy
  • ReUrban Mobil-Mobilising Reurbanisation on Condition of Demographic Change Ústav geoniky a 11 měst a institucí ze 7 zemí
  • Assembly and Application of Photosystem II-Based Biosensors for Large Scale Environmental Screening of Specific Herbicides and Heavy Metals o koordinátor: Istituto di Cristalographia, CNR, Itálie, řešitelé: MBÚ a pracoviště v Anglii, Francii, Německu a Itálii
  • The Conservation of a Vital European Scientific and Biotechnological Re-source: Microalgae and Cyanobacteria řešitelé Botanický ústav, Ústav půdní biologie a dalších 6 evropských výzkumných pracovišť a univerzit
  • Values Systems of the Citizens and Socio-Economic Conditions Challenges from Democratisation for the EU-Enlargement Sociologický ústav, komparativní projekt 11 zemí střední a východní Evropy

Vybrané projekty 6. rámcového programu EU
  • NMI3 - Integrated Infrastructure Initiative for Neutron Scattering and Muon Spectroscopy o Ústav jaderné fyziky, Studsvik Neutron Research Laboratory, Švédsko a dalších 10 institucí ze střední a západní Evropy
  • MUSCLE - Multimedia Understanding through Semantics (Network of Excel-lence) o Ústav teorie informace a automatizace spolu se 42 evropskými výzkumnými institucemi
  • ELFNET - European Lead-Free Soldering Network Ústav fyziky materiálů s 32 výzkumnými pracovišti z 18 evropských zemí
  • EXTREMAT - New Materials for Extreme Environments Ústav fyziky plazmatu a 38 partnerů z EU
  • ATOM-3D - Advanced Techniques for Optical Manipulation Using Novel 3D Light Synthesis koordinátor: University of St. Andrews, Velká Británie, řešitelé: Ústav přístrojové techniky a pět pracovišť z pěti evropských zemí
  • ePIXnet - European Network of Excellence on Photonic Integrated Components and Circuits Ústav radiotechniky a elektroniky společně s 31 evropskými univerzitními a průmyslovými výzkumnými laboratořemi z 10 západoevropských zemí
  • European Research Program for the Partitioning of Minor Actinides and High Active Wastes Issuing the Reprocessing of the Spent Nuclear Fuel koordinátor: CEA Saclay, Francie, řešitelé: Ústav anorganické chemie a 25 pracovních skupin z Francie, Španělska, Itálie, Německa, Anglie, Belgie, Nizozemí a Polska
  • Novel Organic-Inorganic Materials in Opto-Electronic Systems for the Monitoring and Control of Bio-Processes Ústav chemických procesů a univerzity a vědecká pracoviště z Velké Británie, Německa, Španělska
  • Advanced Nanostructured Metal/Metal-Oxo/matrix Catalysts for Redox Processes. Application for NOx Reduction to Nitrogen AMMONORE koordinátor projektu: Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského, řešitelé: 6 dalších pracovišť z Belgie, Finska, Francie, Velké Británie a Švédska
  • 3D Genome o koordinátor: Universiteit van Amsterdam, Holandsko, řešitelé: Biofy-zikální ústav spolu s pracovišti ze SRN, Francie a Holandska
  • Targeting Tumour-vascular/Matrix Interactions koordinátor: Universita v Bergenu, Norsko, řešitelé: Ústav experimentální medicíny a 9 univerzit a výzkumných pracovišť z Itálie, Švédska, Holandska, SRN, Velké Británie a Lucemburska
  • ALARM (Assessing Largescale Environmental Risks with Tested Methods) o řešitelé: Botanický ústav a dalších 52 spolupracujících pracovišť z Evropy
  • Integrated Project to Evaluate the Impacts of Global Change on European Freshwater Ecosystems koordinátor: University College London, Velká Británie, řešitelé: Hydrobiologický ústav a dalších 36 evropských partnerů
Příklady dalších mezinárodních projektů řešených pracovišti AV ČR
  • EII - European Interferometric Initiative (projekt OPTICON) o Astronomický ústav spolu s 15 zahraničními partnery
  • LASERLAB-EUROPE o Fyzikální ústav a Ústav fyziky plazmatu spolu se 17 významnými laserovými laboratořemi z 9 evropských zemí
  • ATLAS-CERN Fyzikální ústav, Ústav informatiky, MFF UK a FJFI ČVUT Praha, dále 130 zahraničních pracovišť z 33 zemí
  • ALICE-CERN Fyzikální ústav a Ústav jaderné fyziky, dále 81 zahraničních pracovišť z 26 zemí
  • Barrande Matematický ústav, MFF UK a ČVUT, Université de Toulon a Université de Nancy, Francie
  • EUROMET - European Collaboration in Measurement Standards Ústav radiotechniky a elektroniky společně s pracovišti z 29 evropských států a z Turecka
  • AERO-NEWS (Specific Targeted Research Project) o Ústav termomechaniky a dalších 18 výzkumných pracovišť z 8 evropských zemí, zejména z Francie, Německa a Belgie
  • Optimized Hydrid Generation Systems for Arsenic Speciation Analysis Ústav analytické chemie a University of North Carolina at Chapel Hill, USA
  • Polymer-Virus Hybrid Vectors for Safe and Efficient Gene Therapy of Prostate Cancer řešitelé: Ústav makromolekulární chemie spolu s Univerzitou v Oxfordu, Velká Británie a Univerzitou v Barceloně, Španělsko
  • Design of Cidofovir Analogues with an Improved Activity Against Poxviruses and an Improved Toxicological Profile (Biodefenses and SARS Product Development) o Ústav organické chemie a biochemie a Rega Institute for Medical Research, University of Leuven, Belgie
  • The Role of Lipids in Neurodegeneration and Their Preventive Potential in Diet koordinátor: Univerzita v Heidelbergu, Německo, řešitelé: Fyziologický ústav a univerzity v Německu, Maďarsku, Izraeli, Švýcarsku, Finsku a Holandsku
  • Consomic Strains Between C57/BL/6 and PWD hlavní řešitel: The Jackson Laboratory , Bar Harbor Maine, další řešitelé: Ústav molekulární genetiky, Botanický ústav, Parazitologický ústav
  • Investigation of Selected Aspects of Lyme Disease Glycobiology Parazitologický ústav a Institute of Biological Sciences, Ottawa (National Research Council of Canada)
  • Behavioral and Genetic Analysis of a Prezygotic Isolation Mechanism in House Mice (projekt National Research Council of USA Collaboration in Basic Science and Engineering - COBASE) o Ústav biologie obratlovců a Butler University, USA
  • Methodological and Experimental Research Centre and Infrastructure for Studies of GCC Impacts on Forests Ústav ekologie krajiny s řadou evropských pracovišť
  • Rizikové faktory školního, sociálního a zdravotního vývoje mládeže koordinátor: Yale Child Study Center, USA, řešitelé: Psychologický ústav ve spolupráci s pracovišti USA, Belgie, Ruska, Německa, Surinamu a J. Koreje
  • European Digital Content for the Global Networks. Linguistic Ontologies for Legal Information Sharing (LOIS) o Ústav státu a práva ve spolupráci s vědeckými i komerčními institucemi z Itálie, Velké Británie, Nizozemí, Portugalska a Rakouska
  • Lexikon zur keltischen Archäologie (projekt Rakouské akademie věd) o koordi-nátorem pro ČR Archeologický ústav Praha
  • Cubism, Surrealism and Tradition: The Presence of the Past in Modernist Art o Ústav dějin umění ve spolupráci s University of Essex, Velká Británie
  • The Parallel History Project on NATO and the Warsaw Pact-PHP o Ústav pro soudobé dějiny ve spolupráci s Center for Security Studies, George Washington University, USA
  • Otázky hudební filologie: Ediční problematika hudby 19. a 20. století v díle Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů o Etnologický ústav a DAAD, Německo
  • Institualisation of Ethics in Science Policy; Practices and Impact (INES) 2004-2005 o Filozofický ústav spolu s výzkumnými institucemi z Belgie, Dánska, Itálie, Německa, Nizozemska, Španělska, Švýcarska, Velké Británie a Bulharska


Další aktivity AV ČR v rámci mezinárodních vztahů
     V roce 2004 se uskutečnila dvě zasedání Fóra Akademií věd zemí V4 v Bratislavě a v maďarském Visegrádu, jichž se zúčastnily delegace AV ČR. Projednávaly se mimo jiné otázky dvou společných projektů v oblasti humanitních a sociálních věd a podpory mladých začínajících vědců. Připravuje se série konferencí pro mladé vědce, z nichž první by měla být věnována matematikům, a byla založena cena pro mladé vědce do 35 let - Young Research Award. Dále byly projednány koor-dinace aktivit ve významných mezinárodních organizacích, jako jsou ICS, IAP a ESF, a otázky související s přípravou 7. rámcového programu. Nadále se Fórum Akademií věd zemí V4 bude scházet jednou ročně.
     Představitelé AV ČR se v roce 2004 podíleli na činnosti sítě akademií International Human Rights Network of Academies and Scholary Societies, jež protestuje proti bezpráví, které se děje v některých zemích významným osobnostem vědy. Např. předsedkyně AV ČR Helena Illnerová zaslala žádost čínskému prezidentovi a předsedovi vlády o propuštění Wanga Bingzhanga, těžce nemocného vědce, vězněného v nelidských podmínkách od r. 2002, a Muammaru Kaddáfímu žádost o propuštění pěti bulharských zdravotních sester a palestinského lékaře, kteří byli odsouzeni k trestu smrti.

     I v roce 2004 navštívila AV ČR řada významných zahraničních hostů a delegací, kteří byli přijati členy vedení AV ČR. Jmenujme např. návštěvu generální tajemnice společnosti Maxe Plancka SRN Dr. B. Bludau, návštěvu prezidenta Rakouské AV H. Manga, delegaci Agentury pro technologie Singapuru, britskou delegaci Královské společnosti v Edinburghu, návštěvu vrcholných představitelů mezinárodní organizace IIASA, přijetí amerického kosmonauta českého původu E. A. Cernana, delegaci Korejského ministerstva pro vědu a technologie. Uskutečnilo se tradiční setkání členů vedení AV ČR a Slovenské AV, tentokrát na Slovensku ve Smolenicích.
     Členové vedení AV ČR a jimi pověření vědci pracovišť AV ČR se zúčastňovali důležitých mezinárodních konferencí, porad a zasedání. Byla to např. účast na valných shromážděních mezinárodních organizací, jichž je AV ČR členem, jako je např. ESF, ALLEA, UAI, ISSC. Představitel AV ČR se zúčastnil prvního panevropského fóra vědců, ekonomů, průmyslníků a politiků ve Stockholmu. Zástupci AV ČR přijali pozvání některých akademií věd ze sousedních zemí na jejich slavnostní zasedání (např. Rakouské AV, Akademie věd a umění v Salzburgu, Berlínsko-Braniborské AV, Bavorské AV, Slovenské AV a dalších).
     K dobrým vztahům AV ČR se zahraničím v nemalé míře přispívají velmi dobré kontakty vedení AV ČR se zahraničními velvyslanci a dalšími členy diplomatických sborů akreditovaných v ČR. Významnou složkou mezinárodní vědecké spolupráce je přednášková činnost vědeckých pracovníků pracovišť AV ČR na zahraničních univerzitách a mezinárodních konferencích a kongresech. Jsou členy redakčních rad vědeckých časopisů, publikují v zahraničí. Pracoviště uzavírají vlastní přímé dohody se svými partnery v zahraničí, účastní se v mezinárodních vědeckých programech, excelentních centrech. Výčet těchto aktivit je shrnut v tabulce 3.

     Pracoviště AV ČR také zorganizovala řadu vědeckých setkání nebo se na jejich organizaci podílela. Kromě toho se uskutečnila i vědecká setkání organizovaná přímo Akademií věd ČR, např. 6. kolokvium "Science or Else?", na téma "Science in Society: Threads and Threats", nebo zasedání European Science Foundation.


Příklady významných konferencí s mezinárodní účastí pořádaných pracovišti AV ČR v roce 2004:
  • 20th General Conference of Condensed Matter Division of the European Physical Society o spolupořadatel: Fyzikální ústav; 819 účastníků, z toho 656 zahraničních
  • COMPSTAT 2004 o spolupořadatel: Ústav informatiky; 500 účastníků, z toho 350 zahraničních
  • EPDIC IX - European Power Diffraction Conference spolupořadatel: Fyzikální ústav; 320 účastníků, z toho 266 zahraničních
  • XV International Symposium on Gas Flow, Chemical Lasers and High Power Lasers, 4 pořadatel: Fyzikální ústav; 261 účastníků, z toho 233 zahraničních
  • 20th International Conference on Heat Treatment spolupořadatel: Ústav fyziky materiálů; 250 účastníků, z toho 120 zahraničních
  • 21st Symposium on Plasma Physics and Technology spolupořadatel: Ústav fyziky plazmatu; 233 účastníci, z toho 148 zahraničních z 22 zemí
  • 3. mezinárodní a 28. evropské symposium o peptidech o spolupořadatel: Ústav organické chemie a biochemie; 1 154 vědců, z toho 1 110 zahraničních
  • 13th European Congress on Obesity pořadatel: Fyziologický ústav, 3 000 účastníků, z toho 2 800 zahraničních
  • 16. mezinárodní kongres CHISA 2004 spolupořadatel: Ústav chemických procesů; 1001 účastníků, z toho 811 zahraničních
  • European Congress of Reproductive Immunology o pořadatel: Mikrobiologický ústav; 250 účastníků, z toho 200 zahraničních
  • First United Workshop on Microsporidia from Invertebrate and Vertebrate Hosts, NATO Advanced Research Workshop o pořadatel: Parazitologický ústav; 65 účastníků, z toho 59 zahraničních ze 17 zemí
  • Logica 2004 o pořadatel: Filozofický ústav; celkem 60 účastníků, z toho 40 zahraničních
  • Česko-slovenské sociologické dny o spolupořadatel: Sociologický ústav AV ČR; 116 českých a slovenských účastníků
  • The "Beaker Days" in Bohemia and Moravia o spolupořadatelé: Archeologický ústav Brno a Archeologický ústav Praha; 56 účastníků, z toho 49 zahraničních
  • Slova a dějiny 2004 o pořadatel: Ústav pro jazyk český; 74 účastníků, z toho 21 zahraničních
  • Confession and Nation in the Era of Reformations: Central Europe in Comparative Perspective (konference Fóra britských, českých a slovenských historiků) o pořadatel: Historický ústav; 28 účastníků, z toho 13 zahraničních.


Tabulka 3: Přehled aktivit mezinárodní vědecké spolupráce pracovišť AV ČR

    1. Počet konferencí s účastí zahraničních vědců (pracoviště jako pořadatel nebo spolupořadatel)
    2. Počet zahraničních cest vědeckých pracovníků ústavů
    2a. z toho mimo rámec dvoustranných dohod
    3. Počet aktivních účastí pracovníků ústavů na mezinárodních konferencích
    3a. Počet přednášek přednesených na těchto konferencích
    3b. z toho z v a n é přednášky
    3c. Počet posterů
    4. Počet přednášejících na zahraničních univerzitách
    5. Počet členství v redakčních radách mezinárodních časopisů
    6. Počet členství v orgánech mezinárodních vědeckých vládních a nevládních organizací (společnosti, komitéty)
    7. Počet přednášek zahraničních hostů v ústavech
    8. Počet grantů a projektů financovaných ze zahraničí
    8a. z toho z programů EU


  1 2 2a 3 3a 3b 3c 4 5 6 7 8 8a
1. sekce 34   2090    1534  961 702 191 357 16 125 114 172 86 40
2. sekce 19 634 576 523 392 60 284 8 52 131 73 37 20
3. sekce 18 465 396 372 305 29 163 10 38 82 18 35 10
celkem 71 3189 2506 1856 1399 280 804 34 215 327 263 158 70
                           
4. sekce 28 895 813 739 352 123 499 13 103 66 76 80 68
5. sekce 32 1285 965 886 421 171 665 31 161 129 139 67 28
6. sekce 20 450 410 307 229 60 177 19 80 59 18 54 35
celkem 80 2630 2188 1932 1002 354 1341 63 344 254 233 201 131
                           
7. sekce 30 319 309 249 219 78 14 12 18 56 73 21 11
8. sekce 47 327 211 199 187 137 10 13 22 43 30 19 3
9. sekce 38 288 221 206 180 114 3 4 67 50 62 7 2
celkem 115 934 741 654 586 329 27 29 107 149 165 47 16
 ostatni celkem  2 127 119 5 0 0 0 0 2 6 2 0 0
AV celkem   268   6880   5554     4447     2987     963     2172     126     668     736     663     406     217  

 

Search

All intranet Current section