.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Popularizace badatelské činnosti, ostatních aktivit, ale i pracovních týmů a jednotlivých osobností AV ČR probíhá úspěšně, na vysoké úrovni a neustále se rozšiřuje, o čemž svědčí i její výsledky za rok 2008. Ze statistiky zveřejněných zpráv s heslem AV ČR a jeho podobami (více než 8300) vyplývá, že jen ve sledovaných médiích se měsíčně o AV ČR psalo a hovořilo až 700x (v průměru to znamená asi 23 příspěvků denně).

obr43.jpg


     V roce 2008 uspořádala AV ČR celkem 26 tiskových konferencí a vydala 149 tiskových zpráv z nejrůznějších oborů své činnosti. Pracoviště AV ČR jako každoročně připravila široké spektrum vzdělávacích a popularizačních programů pro všechny věkové skupiny, od žáků základních škol přes středoškolské studenty, doktorandy až po účastníky Univerzit třetího věku či obyvatele v domech seniorů. Také stoupla účast laické i odborné veřejnosti na popularizačních a propagačních akcích AV ČR a rozšířil se i okruh zájemců o některé aktivity, které byly původně zaměřeny jen na určité cílové skupiny. Některé nové aktivity si zájemci z řad veřejnosti dokonce sami vyžádali. Proto AV ČR využila k popularizaci vědy jak postupy osvědčené a zavedené, jako je např. Evropský týden mozku (deset přednášek pro studenty a veřejnost navštívilo na 1500 posluchačů), tak i zcela nové, které ji představily z jiného zorného úhlu, jakou je např. fotosoutěž pro vědce i veřejnost Rostlina s příběhem (Ústav experimentální botaniky). Tato akce si zaslouží zvláštní pozornost, poněvadž se díky ní podařilo originálním, a přitom široké veřejnosti dostupným způsobem podpořit vztah k jednomu z vědních oborů. Tato soutěž vyvrcholila následnou výstavou nejlepších příspěvků během Týdne vědy a techniky v budově AV ČR.

obr44.jpg


     AV ČR se jako člen European Science Events Association podílí na společných popularizačních projektech této asociace. V dubnu zorganizovala konferenci propagátorů vědy ze čtyř desítek zemí na zámku v Liblicích. Na Euroscience Open Forum 2008, konaném v červenci v Barceloně, AV ČR jako jediný zástupce české vědy úspěšně představila projekt Otevřená věda. Tři studenti, účastníci projektu, vystoupili s popularizačně vzdělávacím programem Rainbow As A Bridge To Stars, zaměřeným na astronomii, fyziku plazmatu a chemii polymerů.

obr45.jpg


     Nedílnou součástí popularizačních aktivit AV ČR se staly internetové stránky http://press.avcr.cz/ pro novináře a veřejnost, které jsou aktuální, s denní periodicitou nových zpráv a událostí ve vědě. Tři dočasné internetové stránky informovaly o osmém ročníku Týdne vědy a techniky (během dvou měsíců provozu stránek bylo zaznamenáno 17 000 přístupů), o 8. mezinárodní konferenci organizace EUSCEA (European Science Events Association) a o slavnostním spuštění urychlovače LHC (Large Hadron Collider) v ženevské laboratoři CERN.
     Vlastní popularizační aktivity jednotlivých pracovišť AV ČR lze rozdělit do tří okruhů.
     Okruh didaktický je spojen s pořádáním stáží studentů či středoškolských učitelů, s pořádáním specializovaných, především metodických seminářů a kursů i přednáškových bloků:
  • Byl ukončen osmnáctiměsíční vzdělávací projekt AV ČR Otevřená věda regionům. V jeho rámci byly v Nových Hradech uspořádány tři praktické kurzy z biologie, chemie a fyziky pro středoškolské pedagogy a multioborový seminář v Třešti. Proškoleno bylo celkem 394 pedagogů. Byly uspořádány i přednáškové bloky přímo na středních školách v regionech. Výstupem projektu jsou dvě interaktivní výuková DVD, která byla distribuována na střední školy ČR.


obr46.jpg


  • Zcela novou akcí se stala Letní škola soudobých dějin připravená AV ČR pro středoškolské učitele dějepisu ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, na níž se podílel Ústav pro soudobé dějiny a která vyvolala nebývalý zájem o pokračování nejen mezi pedagogy, ale dokonce i mezi studenty historie.
  • Řadu akcí uspořádala sama jednotlivá pracoviště AV ČR. Fyzikální ústav zajistil pětidenní pobyt skupiny středoškolských studentů na svém pracovišti i v dalších fyzikálních ústavech AV ČR, Ústav jaderné fyziky zorganizoval pro širokou veřejnost exkurze na pracovišti izochronního cyklotronu, Ústav analytické chemie uspořádal propagační akci Okno do praxe pro absolventy chemických a biologických oborů s cílem představit jim potenciální zaměstnavatele či Soutěž o nejlepší práci v oboru spektroskopie mladých autorů do 35 let. Ústav makromolekulární chemie mj. připravil 22. letní školu středoškolských učitelů chemie, ale i přednášky pro Univerzitu třetího věku. Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského zabezpečil Letní školu NANO 2008 pro středoškolské i vysokoškolské studenty (z 10 univerzit a tří středních škol) a slavnostní předávání Cen Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského vítězům studentských předmětových soutěží (olympiád) a tvůrčích soutěží (SOČ) vyhlašovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Ústav experimentální medicíny zorganizoval na Ministerstvu zdravotnictví SR v Bratislavě seminář o výzkumu kmenových buněk, ve spolupráci s 2. LF UK se podílel na činnosti Univerzity třetího věku, Mikrobiologický ústav pokračoval ve spolupráci se Sdružením pacientů s celiakií, Ústav živočišné fyziologie a genetiky ve spolupráci s Mendelianem Moravského zemského muzea uspořádal prestižní populárně-vědeckou konferenci Mendel Forum a exkurze a přednášky pro středoškolské studenty Buněčné organely.


obr47.jpg


     Další okruh popularizační činnosti AV ČR představují přednášky pro laickou i odbornou veřejnost propagující vědeckou činnost pracovišť AV ČR či významné události veřejného i vědeckého života.
  • Nejvýznamnější popularizační akcí AV ČR byl Týden vědy a techniky (TVT), který se konal v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni a v Hradci Králové. Nabídl 100 přednášek, 18 výstav, šest vědeckých kaváren, možnost navštívit během Dnů otevřených dveří 72 pracovišť akademických ústavů včetně Knihovny a osm elektráren ČEZ. Hlavním tématem se stal Mezinárodní rok planety Země. Součástí TVT byly i prezentace připravovaných významných evropských projektů AV ČR, víceúčelového laseru ELI (Extreme Light Infrastructure) a Středoevropské synchrotronové laboratoře (CESLAB). Bohatým programem se AV ČR uvedla také v nově vzniklém science centru Techmania v Plzni. Uskutečnilo se živé natáčení rozhlasového pořadu Jaroslava Duška Duše K - hovory s vědci, tentokrát povídání s Václavem Pačesem. Celkově navštívilo akce v rámci 8. TVT na 25 600 návštěvníků.


obr48a.jpg


obr48b.jpg


  • Pokračovaly cykly přednášek: Akademická Praha (pro veřejnost) a Nebojte se vědy (pro středoškolské studenty), AV ČR se podílela na předání stipendií společnosti L´Oréal mladým vědkyním a s Českou komisí UNESCO a UK Praha uspořádala u příležitosti Dne mateřského jazyka kolokvium o češtině Potřebujeme češtinu? A jakou?
  • AV ČR se podílela i na akcích souvisejících s celoevropskými oslavami spuštění urychlovače LHC v ženevském CERN a s velkými projekty navrhovanými na podporu ze strukturálních fondů EU. Např. Biofyzikální ústav prezentoval mj. v Senátu Parlamentu České republiky a na Brněnských dnech projekt CESLAB, Biotechnologický ústav představil projekt BIOCEV (Biotechnologické a biomedicínské centrum) na veřejném slyšení v obci Jesenice.
  • Ústav pro českou literaturu zajistil celoroční rozhlasový pořad o současné české literatuře Kritický klub (Čro3-Vltava) a podílel se na popularizačním projektu Bridelius a Kutná Hora (čtyřdenní kulturní a duchovní program zaměřený na slovesné, hudební a dramatické umění 17. století).
  • Ústav systémové ekologie a biologie uspořádal pro projekt Síť environmentálních a informačních center pro péči o mokřady a vodu v krajině (určený pro veřejnou správu) více než 60 seminářů a kurzů.
  • Rada pro popularizaci vědy pořádala tiskové konference a ve spolupráci s nakladatelstvím Academia (Středisko společných činností) také Akademické kavárny (největší zájem vyvolala Akademická kavárna na téma Evoluce, tentokrát jako aplikovaná věda a tisková konference Recyklace plastů - principy, technologické možnosti a realita v České republice).


obr49.jpg


  • Komise pro životní prostředí uspořádala čtyři pracovní semináře týkající se problematiky životního prostředí, např. Perspektivy rozvoje energetiky v ČR, Miléniové hodnocení ekosystémů či Význam a funkce městské zeleně.
  • Další osvědčenou formou prezentace AV ČR, přístupnou nejširší veřejnosti, jsou výstavy. V roce 2008 uspořádala AV ČR 19 samostatných výstav (kromě dvou se všechny konaly v budově AV ČR), na deseti se podíleli pracovníci ústavů. Návštěvníky zaujaly např. výstava Geofyzikálního ústavu k letošnímu Mezinárodnímu roku země nebo obrazy a grafika akademických malířů Rudolfa Riedlbaucha a Karla Demela či fotografie Ivana Englicha z nejslavnější doby Semaforu.


obr50.jpg


  • K tradičním propagačním akcím patří i společný novoroční koncert AV ČR a České filharmonie
  • K propagaci AV ČR přispělo také několik ocenění, která získaly publikace vydané Nakladatelstvím Academia (Středisko společných činností): Lexikon české literatury se umístil na 1. místě v soutěži Literárních novin Kniha roku. Jednota tlumočníků a překladatelů udělila v soutěži Slovník roku ocenění Slovník 15 let kompletu Slovník české frazeologie a idiomatiky a v kategorii výkladový slovník udělila první místo dílu Český jazykový atlas. Cenu poroty za biografický slovník získala publikace Průvodce říší zla. Nadace Český literární fond společně s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových udělila Cenu Josefa Hlávky v oblasti věd o neživé přírodě knize Fyzika oblaků a srážek .
     Prostřednictvím některých pracovišť se AV ČR podílela na třetím okruhu popularizačních aktivit, a to na zabezpečení odborného poradenství a vytváření scénářů pro pořady konkrétních médií.
  • Ústav analytické chemie se podílel na pořadu České televize Michaelovy experimenty (34 dílů), který získal na 45. mezinárodním festivalu TECHFILM 2008 cenu za nejlepší výchovný program. Geofyzikální ústav spolupracoval na pásmu pořadů České televize Živé srdce Evropy, Fyziologický ústav připravil pro Českou televizi pořad se závažným celospolečenským obsahem Užívání drog a jejich dopad na současnou společnost. Archeologický ústav Brno se podílel na tvorbě francouzského televizního seriálu o počátcích evropské civilizace Počátky osídlení Evropy a na přípravě britského televizního seriálu o vzniku a dalším vývoji člověka v nejstarších obdobích, Archeologický ústav Praha spolupracoval na dokončení televizního filmu The Vampire Princess, dodal stať do katalogu k výstavě Kunst der Kelten v Bernu, pro Českou televizi připravil cyklus pořadů o hradech Štíty království českého a o nositelích jmen uvedených na fasádě Národního muzea v Praze atd. Historický ústav, Ústav pro soudobé dějiny a Filosofický ústav spolupracovaly na televizních pořadech a filmových scénářích, zejména k problematice tzv. osmičkových výročí (Historický magazín, Světci a svědci nebo Historie.cs, který získal cenu České filmové a televizní akademie). Ústav státu a práva zorganizoval cyklus přednášek spojený s diskusí k návrhu nového občanského zákoníku, hodnotící konferenci o institucionálních a právních dopadech prvních čtyř let členství ČR v EU aj.


obr51.jpg


  • Ústav pro jazyk český pokračoval v jazykovém poradenství. Za rok 2008 vyřídili jeho pracovníci více než 10 000 písemných a e-mailových dotazů a telefonátů, autorsky se podíleli na televizních a rozhlasových pořadech O češtině (i na jejich knižní podobě O češtině 2) a Divnopis (vysvětlující méně obvyklá česká místní jména), na jazykových koutcích apod.


obr52.jpg

Search

All intranet Current section