Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Čeští učenci volili a oceňovali

Dvoudenní XIV. valné shromáždění Učené společnosti ČR, jejímž cílem je podněcovat svobodné pěstování vědy, budit touhu po poznání, šířit vědecké poznatky mezi veřejností a podporovat zvyšování úrovně vzdělanosti ČR, se uskutečnilo 19. a 20. května 2008 ve Velké aule Karolina a v budově Akademie věd ČR na Národní.

obrazek_k_clanku
František Šmahel stál v čele Učené společnosti v letech 2002-2004.

Od letošní volby nového vedení, kdy byla do čela Učené společnosti zvolena prof. Helena Illnerová, se kvůli dosažení kontinuity zavádí prin­cip rotace předsedů. To znamená, že se po uplynutí dvouletého funkčního období stane dosavadní předseda na další dva roky druhým místopředsedou a první místopředseda se stane předsedou. Ve funkci prvního místopředsedy stanul prof. Václav Pačes, druhým místopředsedou se stal dr. Jiří Grygar a vědeckým tajemníkem dr. Zdeněk Jirák.

Společnost, která pěstuje myšlení a jednání překračující hranice jednotlivých oborů, pomáhá tomu, aby vědecké poznatky přispívaly k účinným a kvalifikovaným pohledům a rozhodnutím ve veřejném životě, udělila první den svého zasedání Medaile Učené společnosti ČR za zásluhy o rozvoj vědy. Ocenila jimi někdejšího předsedu společnosti a předního historika prof. Františka Šmahela a špičkového světového odborníka v oboru chemie složek nukleových kyselin prof. Antonína Holého.

V kategorii vědecký pracovník si cenu odnesli prof. Miloslav Frumar z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice za významné a objevné práce v oblasti nových perspektivních anorganických materiálů a sloučenin a prof. Eduard Maur z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za významný přínos k poznání starších českých dějin a historické demografie.

Něžné pohlaví zastoupily v kategorii mladý vědecký pracovník Mgr. Jana Humpolíčková, Ph.D., z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., oceněná za rozvoj a nové inovativní aplikace moderních fluorescenčních metod v biovědách, a doc. Marta Štefánková z Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě za mezinárodně uznávaný přínos k rozvoji teorie dynamických systémů

-red-