Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Rok mediálních studií

Mediální studia jsou v česko-slovenském prostředí prvním pokusem o recenzovaný časopis věnovaný tomuto oboru. Unikátů spojených s Mediálními studii je ale více. Není právě obvyklé, aby časopis s takto vysokými ambicemi vydávalo profesní sdružení, v tomto případě Syndikát novinářů ČR.

obrazek_k_clanku

Situace společenských věd – a mediálních studií zvlášť – k tomu ale v mnohém vybízí: v Česku se obor rozvíjí pouze na třech vysokoškolských pracovištích (FSV UK Praha, FSS MU Brno a FF UP Olomouc) a vzhledem k časovým nárokům kladeným na výuku by ani jedno z nich nedokázalo naplnit vlastní čtvrtletník. Na Slovensku je institucionální situace o poznání lepší, relativně mladý obor mediálních studií se tam ale stále ještě zcela neodpoutal od předlistopadové teorie žurnalistiky (silně zaměřené především na čistotu žánrů či jazykovou správnost) a mladí vědci profesionálně socializovaní do diskursu společenských věd ještě nemají dostatečný prostor k realizaci.

Platforma pro publikování vědeckých prací z Česka a Slovenska dosud chyběla, to ale neznamená, že žádný odborný časopis do té doby neexistoval. Přímým předchůdcem Mediálních studií byla popularizační Revue pro média: původně vycházela jako tematická příloha časopisu HOST, později se osamostatnila a v letech 2001–2005 vyšlo celkem třináct tematických čísel. Revue pro média rozvíjel především okruh autorů z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, mezi nimi především šéfredaktorka Lenka Waschková-Císařová a sociolog médií Jaromír Volek. Redakce Mediálních studií na tuto tradici navazuje, personálně je ale rozkročena nad všemi českými a slovenskými vysokoškolskými pracovišti. Kromě toho je třeba se zmínit o popularizačním časopise KMIT, který v letech 1994–1999 vydávalo Centrum nezávislé žurnalistiky, a tradiční Otázky žurnalistiky vycházející od roku 1958 na bratislavské Univerzitě Komenského.

Mediálních studií dosud vyšlo pět čísel. Ročník 2007 zakončilo vydání v angličtině, které bylo sestavené z překladů nejzajímavějších výzkumných prací publikovaných během předchozího roku a doplněné o rozhovor s profesorkou kulturálních studií Ann Gray. Redakci se daří naplňovat ambici, aby každé číslo časopisu obsahovalo recenzovanou teoretickou a recenzovanou empirickou stať. Vedle překladu některého z důležitých zahraničních textů je doplňují studentské práce, recenze aktuálních publikací, zprávy z výzkumů a konferencí. Potenciální okruh autorů Mediálních studií je široký, i když v současné době mají s rostoucím počtem studentů dosti omezený čas pro vlastní odbornou práci.

Přitom je v českém i slovenském prostředí tendence zabývat se kritickou reflexí role médií ve společnosti. Tím spíše, že se na pole mediální kritiky velmi rádi účelově vydávají politici a že především při úvahách o změnách mediální legislativy zaznívají argumenty hluboce zakořeněné v představách, které mediální studia jako obor opustila už před několika desítkami let. I proto Syndikát novinářů ČR a zapojené vysoké školy chtějí obor nadále rozvíjet, a to také prostřednictvím společného česko-slovenského recenzovaného časopisu. Další informace najdete na www.medialnistudia.cz.


Jan Punčochář,
Syndikát novinářů ČR