Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Kosmické rentgenové dalekohledy v Praze

Lannova vila v pražské Bubenči hostila ve dnech 8.–10. prosince 2010 tradiční mezinárodní setkání odborníků na astronomickou rentgenovou optiku Astronomical X-Ray Optics – AXRO, které uspořádaly Astronomický ústav AV ČR a České vysoké učení technické v Praze. Workshopu, kterého se zúčastnilo 38 odborníků z 10 zemí, trochu netradičně předcházelo důležité dvoudenní setkání pracovní skupiny pro mezinárodní kosmický rentgenový dalekohled (International X-ray Observatory – IXO), jejímž členem je i René Hudec z ASÚ AV ČR v Ondřejově.

 13_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
V úvodu tradičního setkání odborníků na workshopu AXRO vystoupil René Hudec z Astronomického ústavu AV ČR.

Workshop připomínající 40 roků od konstrukce prvního astronomického rentgenového objektivu u nás zahájili rektor ČVUT v Praze prof. Václav Havlíček, zástupce ředitele ASÚ AV ČR doc. Vladimír Karas a předseda organizačního výboru doc. René Hudec. Vědecké přednášky otevřela sekce věnovaná rentgenovým dalekohledům a optice a možnosti jejich využití pro získávání nových astrofyzikálních poznatků. V jejím rámci vystoupily uznávané kapacity v oboru, např. prof. John Nousek z Pennsylvania State University, jenž poskytl přehled úspěchů mise Swift i náhled plánů pro nejbližší roky, či prof. Hideyo Kunieda z japonské JAXA. Následovala sekce věnovaná výhradně astronomické rentgenové optice, která pokračovala i druhý den. Mezi experty na rentgenovou optiku vystoupili dále prof. William Zhang z NASA Goddard Space Flight Center, Mark Schattenburg z Massachusetts Institute of Technology a mnoho dalších význačných kapacit z kosmických agentur NASA, ESA a JAXA.

Skutečnost, že se workshop AXRO opakovaně koná v Praze, reflektuje mezinárodně uznávané postavení našich badatelů v tomto oboru. AXRO 2010 navázalo na dva velmi úspěšné předchozí ročníky, kdy se účastníci dohodli na organizaci dalšího workshopu s doc. R. Hudcem, vedoucím interdisciplinárního týmu českých vědců, kteří se zabývají rentgenovou optikou. Ani letos nechyběly procházky netradičně zasněženou Prahou, jež organizátoři spojili s návštěvami útulných českých hospůdek s výtečnou kuchyní a v nichž se diskutovalo o nejnovějších vědeckých poznatcích a technologiích. Účastníci navštívili také zámek Liblice, kde je čekalo příjemné pohoštění a prohlídka. Vzhledem k nebývalé sněhové nabídce a uvolněné atmosféře se po slavnostní večeři strhla sněhová bitva, kterou si všichni užili.

Workshop zakončila diskuse moderovaná Websterem Cashem z University of Colorado, při níž se hovořilo zejména o euro-americko-japonském (ESA/NASA/JAXA) projektu družice IXO i budoucnosti astronomických rentgenových teleskopů. Debatu otevřela analýza doporučení studie Decadal survey (Desetiletý přehled), kterou jednou za 10 let vypracovává NASA a v níž se vymezuje, jaké astronomické mise jsou klíčové pro následující dekádu.

Doufejme, že se v Praze budou setkávat odborníci na astronomickou rentgenovou optiku i nadále.

JANA POLEDNIKOVÁ,
Masarykova univerzita