Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

FUSION EXPO

Obrázek k článku 

Putovní výstavu, jejímž cílem je seznámit nejširší veřejnost s výzkumem a perspektivou nového zdroje energie – jaderného slučování –, pořádá v Praze ve dnech 11.–22. 6. 2007 organizace European Fusion Development Agreement (EFDA) pod záštitou EC/Euratom.

Jaderné slučování (fúze) je potenciálním zdrojem energie, který by jako jeden z mála mohl splnit tři požadavky na bezproblémovou energetickou budoucnost lidstva: vnitřní bezpečnost zdroje, nevyčerpatelnost paliva a ekologickou přijatelnost procesu získávání energie (žádné emise, minimální radiační problémy).

Výstava Fusion Expo každoročně "navštíví" pět až deset měst, především v členských zemích Euratom. V Praze se konala výstava o evropském fúzním programu již před devíti lety, jakožto doprovodná akce Světového kongresu o fyzice plazmatu.

Téma je mimořádně aktuální, jak v souvislosti se zahájením prací na celosvětovém projektu největšího termojaderného zařízení, tokamaku ITER, tak s budováním výzkumného pracoviště Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, jehož součástí bude tokamak COMPASS-D.

Výstavu v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Břehové ulici 7 na Starém Městě organizuje Ústav fyziky plazmatu AV ČR spolu s Akademií věd ČR a FJFI ČVUT. Pro veřejnost bude přístupná od 9 do 18 hodin.

František Žáček,
Ústav fyziky plazmatu AV ČR