Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

PRŮKOPNÍK INTERNETU V PRAZE

Obrázek k článku 

Jeden z nejvýznamnějších vědců v oboru informačních technologií, dalo by se říci \"otec internetu\", viceprezident společnosti Google Vinton G. Cerf navštívil začátkem dubna tohoto roku Českou republiku.

Při této příležitosti se v rozlehlých prostorách hotelu Mandarin Oriental na Malé Straně uskutečnila tisková konference, během níž spolutvůrce rodiny protokolů TCP/IP diskutoval s přítomnými o budoucnosti internetu a o svém názoru na vývoj tohoto celosvětového fenoménu 21. století, bez něhož si dnes svou práci snad ani nedokážeme představit.

Zatímco před nedávnem oplývala největším počtem uživatelů internetu Severní Amerika, dnes ji předběhla rychle se rozvíjející Asie, za kterou se na druhé místo zařadila Evropa. Největší technickou výzvou je ale podle Vintona Cerfa Afrika, ve které je v současné době třikrát více mobilů než počítačů; má tudíž velký potenciál. Internet prošel za posledních 30 let značným vývojem. Sám jeho "otec" přiznal, že ho v 70. letech ani nenapadlo, že by adresový rozsah 4,3 miliardy IP adres byl vůbec někdy nedostatečný. V současnosti se však již objevují prognózy (prezentované na březnovém setkání ICANN v Lisabonu), které naznačují, že by se všechny možnosti mohly vyčerpat už v roce 2012. Stejně jako každý jev globálního rozsahu má i internet dopady sociální. Tím nejviditelnějším je skutečnost, že lidé přestávají být pouhými konzumenty informací, ale stávají se také jejich výrobci. Internet tudíž technicky umožňuje každému z nás stát se "novinářem". "Na druhou stranu o to více roste potřeba data ověřovat," zdůraznil ve své prezentaci Vinton Cerf.

Na závěr představil veřejnosti svůj osobní projekt v Jet Propulsion Laboratory v California Institute of Technology, kde je zodpovědný za architekturu a návrh meziplanetárního internetu. Pracuje na univerzálním protokolu pro komunikaci se sondami, průzkumnými vozítky a dalšími zařízeními ve vesmíru. "Vozítko na Marsu nám tam vydrželo tři roky, mysleli jsme přitom, že se solární panely zanesou prachem už po devadesáti dnech. Já osobně si myslím, že nám ho tam někdo oprašuje, ale zatím jsme ho ještě nezachytili kamerou, takže nemůžu říct nic jistě," zašprýmoval nositel 13 čestných doktorátů.

Vinton Gray Cerf vystudoval matematiku na Stanfordské univerzitě a doktorandský program v počítačových vědách na University of California. Spolu s kolegou Robertem E. Kahnem je také držitelem Presidential Medal of Freedom, nejvyšší civilní pocty v USA.

Gabriela Štefániková