Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

SYMBOLICKÉ SPOJENÍ

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Před 165 lety byl v Praze publikován článek O barevném světle dvojhvězd a určitých jiných hvězdách na nebesích. Autor, který zde popsal změnu vlnové délky v závislosti na vzájemném pohybu pozorovatele a zdroje vlnění, nebyl nikdo jiný než tehdejší profesor matematiky a geometrie na pražském Polytechnickém institutu Christian Andreas Doppler. Jev, jenž v r. 1842 poprvé formuloval, byl po něm později nazván Dopplerův princip a ačkoli se původně uplatňoval zejména v akustice, minulé století ho revolučně využilo pro astrofyziku. Rodák ze Salzburgu působil v polovině 19. století v Praze, byl ředitelem Fyzikálního institutu ve Vídni, členem Královské české společnosti, čestným doktorem Pražské univerzity a členem vídeňské Říšské akademie věd.

Pamětní desku významného matematika a fyzika odhalil v budově gymnázia, jež nese jméno Christiana Dopplera ve svém názvu, předseda AV ČR Václav Pačes spolu s rakouskou velvyslankyní Margot Klestil-Löfflerovou (na snímku).

Od 4. dubna t. r. tak shlíží na studenty jejich dávný vzor ztvárněný akademickou sochařkou Elen Jilemnickou jako symbolické spojení Christiana Dopplera a současných vědeckých nadějí.

HaM