Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > únor  > Věda a výzkum

Unikátní zvukový korpus aneb Dvě malé slavnosti na závěr jednoho projektu

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Zástupci Slovanského ústavu AV ČR 16. října 2006 prezentovali a slavnostně předali Archivu AV ČR publikaci Ukrajinská nářečí Slovenska. Výzkum a zvukové zápisy z let 1957–1967 a kopii unikátní sady 91 CD, které jsou výsledkem dokončeného projektu Český dialektologický výzkum ukrajinských nářečí bývalého Československa: historie, výsledky, perspektivy. Originály nahrávek a originál sady CD jsou uloženy ve Slovanském ústavu AV ČR. Projekt naší přední ukrajinistky Růženy Šiškové, která spolupracovala s Mykolou Mušinkou a A. Mušinkou, podpořila GA ČR.

Systematickou terénní výzkumnou práci v rázovité kopcovité krajině s typickými dřevěnými chalupami při severní hranici Slovenska s Polskem a podél východní hranice Slovenska s Ukrajinou, která je pokračováním nářeční oblasti Podkarpatské Rusi, zahájili čeští ukrajinisté v šedesátých letech minulého století. Výzkum oblasti jihokarpatských ukrajinských nářečí, v které se zachovalo mnoho archaických rysů, umožňuje čtenářům knihy seznámit se i s tradicemi rusínského ukrajinského etnika, z nichž mnohé jsou uchovávány až do dnešních dnů, protože právě tyto tradice nářeční zvukový materiál dokumentuje (nové poznatky o lidovém kalendáři a zvykosloví zkoumaného regionu a etnika najde čtenář v etnologické studii z pera Mykoly Mušinky). Autentické zvukové nahrávky byly pořízeny při expedicích na východní Slovensko v letech 1957–1967, kde se zkoumalo 52 lokalit. Zvukový nářeční materiál z východoslovenských obcí, který představuje soubor 542 písní a 527 témat vyprávění o nejrůznějších oblastech lidského života a činnosti, byl původně nahrán na magnetofonových pásech, které ovšem postupně začaly podléhat zkáze. Zásluhou grantového projektu mohl být tento cenný zvukový materiál, který zachycuje život ukrajinského etnika východního Slovenska v období od konce 19. do 70. let 20. století, digitalizován a vznikl tak unikátní zvukový korpus, který mohou dlouhodobě využívat nejen filologové, zejména ukrajinisté a dialektologové, ale je rovněž jedinečným zdrojem informací pro další obory, pramenem pro studia etnologická, folkloristická, historická, geografická, demografická, sociologická i politologická a psychologická.

Slavnostní akt předání zahájil ředitel Slovanského ústavu AV ČR Vladimír Vavřínek, který vyzdvihl význam projektu nejen pro Slovanský ústav, ale zdůraznil, že s jeho výsledky, zejména se souborem zvukových nosičů, mohou pracovat i odborníci z jiných akademických a univerzitních pracovišť. Zástupkyně ředitele Masarykova ústavu – Archivu AV ČR Alena Míšková vyjádřila přesvědčení, že autentické záznamy vyprávění z oblasti východního Slovenska přilákají do Archivu nové badatele. Genezi výzkumu ukrajinských dialektů, na němž se podílela řada českých, slovenských a ukrajinských badatelů, z nichž k nejvýznamnějším patřili Ivan Paňkevyč, Andrej Kurimský a Oldřich Leška, seznámila přítomné autorka a realizátorka projektu, Růžena Šišková, která svou prací ukázala, že digitalizace starších zvukových nahrávek je v současné době jedním z nejlepších prostředků, jak uchovat pramenný autentický materiál dalším badatelským generacím.

Kniha Ukrajinská nářečí Slovenska a soubor všech 91 CD byly také prezentovány ve dnech 22. 3.–25. 3. 2006 v Prešově na slavnostním zasedání Asociace ukrajinistů Slovenska, katedry ukrajinského jazyka a literatury FF PU, Muzea ukrajinsko-rusínské kultury ve Svidníku a slovenské Vědecké společnosti Tarase Ševčenka za přítomnosti autorů projektu Šiškové a Mušinky a ředitele SLÚ AV ČR V. Vavřínka. Při této příležitosti byla Růžena Šišková zvolena čestnou členkou Asociace ukrajinistů Slovenska. SNM – Muzeum ukrajinsko-rusínské kultury ve Svidníku, kam byly kniha a kopie souboru CD slavnostně věnovány, jí udělilo pamětní medaili Za výjimečné zásluhy při výzkumu a propagaci ukrajinských nářečí Slovenska.

LUBOMÍRA HAVLÍKOVÁ,
Slovanský ústav AV ČR