Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > únor  > Věda a výzkum

VÝJEZDNÍ ZASEDÁNÍ BRITISH ARCHAEOLOGICAL ASSOCIATION V PRAZE

Obrázek k článku 

Ústav dějin umění AV ČR ve spolupráci s British Archaeological Association zorganizoval 7.–12. července loňského roku výroční zasedání této prestižní britské instituce, které mělo charakter mezinárodní konference, na téma Medieval Art and Architecture in Prague and Bohemia.

Vlastní konference s vyžádanými referáty se konala v Praze v přednáškových sálech budovy Akademie věd ČR na Národní třídě. Přes sto účastníků zasedání si vyslechlo referáty medievistů z Anglie, Německa, Slovenska a České republiky. Konferenci doplňovaly exkurze, které směřovaly do středověké Prahy, Kolína a Kutné Hory a na hrady Karlštejn a Křivoklát – vesměs do lokalit, jichž se přednesené referáty týkaly. Deset zahraničních badatelů a osm medievistů z České republiky představilo na půdě Akademie věd výsledky bádání na téma románské Prahy, česko-anglických vztahů v době královny Anny České, vztahů Prahy a Norimberka za Karla IV., pražské katedrály, Karlštejna, vlivů pražské parléřovské huti po roce 1420, chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně nad Labem, mikroarchitektury, klášterů františkánů observantů, kultu sv. Václava a sv. Stanislava a vztahů Prahy a Vídně.

British Archaeological Association je jednou z nejstarších britských antikvárních společností, která vznikla již v roce 1843 na podporu rozvoje studia archeologie, architektury a umění a na ochranu národního dědictví. Podporovala – a činí tak dodnes – také publikování výsledků archeologických bádání od římské antiky po pozdní středověk. Do sféry "historické archeologie" byly od počátku zahrnuty jak stojící budovy, dokumenty, prameny a umělecká díla, tak vlastní archeologické památky. Asociace navázala na činnost antikvářů 16. a 17. století, dnes ale jsou členy především medievisté, vědci i učitelé a kromě nich i zainteresovaní laici. Po celou dobu existence připravuje každý rok výjezdní zasedání do některého z britských "katedrálních měst" či klášterních sídel. Až v posledních letech sdružení několikrát britskou půdu opustilo a zaměřilo se například na katedrály a města Rouen, Utrecht, Anjou, Mainz. Praha byla prvním navštíveným městem bývalého "východního bloku". Výsledkem každého výjezdního zasedání je publikace. V případě britských lokalit jde většinou o podrobné monografie navštívených objektů, v případě zahraničních výjezdů jde spíše o seznámení se současným bádáním a odbornými problémy spojenými s navštívenými místy.

Zasedání British Archaeological Association v Praze se stalo vítaným fórem pro výměnu názorů mezi českými, britskými a dalšími zahraničními medievisty.

Spokojenost s průběhem konference vyjádřila Nicola Coldstream, prezidentka British Archaeological Association, v děkovném dopise řediteli Ústavu dějin umění AV ČR prof. Lubomíru Konečnému.

Svědectvím setkání bude sborník konference, který chce BAA vydat v roce 2008.

Klára Benešovská,
Ústav dějin umění AV ČR