Kalendář akcí

Dnes < 2011 >  < říjen > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

7. Sekce sociálně-ekonomických věd
Seznam anotací:
  1. Stratifikace, gender, rodina (SOÚ)
  2. Změny reprodukčního chování obyvatelstva České republiky v souvislosti s transformací společnosti po roce 1989 (SOÚ)
  3. Strategie a aktéři sociální transformace a modernizace v České a Slovenské republice (SOÚ)
  4. Podnikatelská etika ve střední a východní Evropě se zvláštním zřetelem na Českou republiku (NHÚ)
  5. Cenová liberalizace v České republice: Šoková terapie versus postupné uvolňování cen (NHÚ)
  6. Odpovědnost za škody ze znečištění životního prostředí v České republice (NHÚ)
  7. Psychologové profesoru Tardymu (PSÚ)
  8. Jazyk a osobnost. Pětifaktorová struktura popisu osobnosti (PSÚ)
  9. Vývoj syntaktických struktur volných slovních párových asociací od pěti do devatenácti let (PSÚ)
  10. Kurz mezinárodního ekonomického práva (ÚSP)
  11. Společnost s ručením omezeným (ÚSP)
  12. Nad pracovně právními vztahy (ÚSP)
  13. Masarykův sborník IX (MSÚ)
  14. Sto let Masarykovy České otázky (MSÚ)
  15. Tiskařská slovacika 18. století ve fondu Knihovny AV ČR (KNAV)
  16. Rudolfinský knihtisk v Bibliografii cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501-1800 (KNAV)

7.1. Strategie a aktéři sociální transformace a modernizace v České a Slovenské republice
    (P. Machonin, Sociologické nakl., Praha 1997)
Publikace shrnuje výsledky výzkumného projektu řešeného v Sociologickém ústavu v létech 1995-1997. Obsahuje analýzu změn sociální struktury české a slovenské společnosti v létech 1984-1993, rozboru české elity v r. 1994 a změn v postojích obyvatelstva v prvním období transformace. Výzkum správně naznačil možné posuny v průběhu české transformace, ke kterým později skutečně došlo, a možné trendy dalšího vývoje. Byla navržena typologie transformačních strategií a vymezeny sociální a kulturní charakteristiky aktérů transformace, též v česko-slovenském srovnání. Teoretická část výzkumu obsahuje kritiku normativních a elitárních teorií přechodu a předkládá koncepci společenské transformace jako historického procesu pravděpodobnostní povahy s otevřeným vyústěním. Tento proces zahrnuje i sociální a institucionální transformaci. Prosazování modernizace směřující ke zlepšování kvality života je chápáno jako kritérium úspěšnosti sociální transformace. Teoretické závěry tohoto výzkumu jsou rovněž publikovány v knize
  • P. Machonina Sociální transformace a modernizace, Praha: Sociologické nakladatelství 1997.

7.2. Změny reprodukčního chování obyvatelstva České republiky v souvislosti s transformací společnosti po roce 1989
    (Výsledky dosavadního řešení výzkumného projektu řešeného v Sociologickém ústavu AV ČR v létech 1996-1998, řešitel M. Fialová, podpořeného Grantovou agenturou AV ČR).
Základním rysem demografického vývoje v České republice po roce 1989 je výrazný pokles sňatečnosti obyvatelstva, který zřejmě souvisí se změnami způsobu života mladých lidí a s nedostatkem cenově dostupných bytů. Důsledkem toho je odklad sňatků části mladých lidí do vyššího věku doprovázený vyšším rozsahem nesezdaného soužití. Z dosavadního výzkumu však vyplývá, že mladí lidé nepovažují instituci manželství za překonanou a že v rámci svých životních plánů s manželstvím a posléze rodičovstvím ve velké většině počítají. Dvě třetiny však předpokládají manželství "na zkoušku" ještě před vlastním sňatkem. Pro tři čtvrtiny mladých svobodných mužů a žen zůstávají ideálem dvě děti v rodině.
 
  • Publikováno pod titulem The main features of population development in the Czech Republic during transformation of society v časopise Czech Sociological Review 1997, č. 1, s. 93-111.

7.3. Strategie a aktéři sociální transformace a modernizace v České a Slovenské republice
    (Výsledky stejnojmenného výzkumného projektu řešeného v Sociologickém ústavu AV ČR v létech 1995-1997, řešitel P. Machonin, podpořeného Grantovou agenturou ČR).
Popis a vysvětlení změn sociální struktury české a slovenské společnosti v létech 1984-1993, rozbor české elity v r. 1994 a změn v postojích obyvatelstva v prvním období transformace. Výzkum správně naznačil možné posuny v průběhu české transformace, ke kterým později skutečně došlo, a možné trendy dalšího vývoje. Byla navržena typologie transformačních strategií a vymezeny sociální a kulturní charakteristiky aktérů transformace, též v česko-slovenském srovnání. Teoretická část výzkumu obsahuje kritiku normativních a elitárních teorií přechodu a předkládá koncepci společenské transformace jako historického procesu pravděpodobnostní povahy s otevřeným vyústěním. Tento proces zahrnuje i sociální a institucionální transformaci. Prosazování modernizace směřující ke zlepšování kvality života je chápáno jako kriterium úspěšnosti sociální transformace.
Teoretické závěry jsou publikovány v knize P. Machonina Sociální transformace a modernizace, Praha: Sociologické nakladatelství 1997, empirické poznatky o aktérech transformace jsou obsaženy ve studii P. Machonina a L. Gatnara připravované k vydání v Pracovních textech Sociologického ústavu AV ČR, typologie transformačních strategií je prezentována v knize
  • P. Machonina a kol. Strategie sociální transformace české společnosti a jejich úspěšnost v parlamentních volbách 1996, Brno: nakl. Doplněk 1996,
  • poznatky o změnách sociální struktury v knize P. Machonina, M. Tučka a kol. Česká společnost v transformaci, Praha: Sociologické nakladatelství 1996.

7.4. Podnikatelská etika ve střední a východní Evropě se zvláštním zřetelem na Českou republiku
    (M. Bohatá, Journal of Bussiness Ethics, Vol. 15, 1997, 1571-77)

Studie charakterizuje současnou situaci v oblasti podnikatelské etiky v zemích střední a východní Evropy. Kulturní zázemí a historická zkušenost formovaly morálku i kořeny a povahu podnikání. Potvrzují to i výsledky průzkumů veřejného mínění. Autorka zaměřuje analýzu jak na aktivity podnikatelské sféry směřující k zesílení etického povědomí a samoregulaci, tak i na činnost akademické obce. Pozornost věnuje též výuce hospodářsko-podnikatelské etiky v jednotlivých zemích. Převažující přístup k podnikatelské etice v daném regionu lze charakterizovat jako přístup pragmatický, odrážející skutečnost, že neetické praktiky jsou zčásti dědictvím minulého režimu, zčásti jsou spojeny se specifickým obdobím systémové transformace, přinášejícím nejrůznější příležitosti, a konečně představují některé úplně nové jevy spojené se systémem tržní ekonomiky. Za první krok ke zlepšení současné situace je považováno vytvoření adekvátního právního rámce, který by měl být základem budování celkové etické infrastruktury trhu včetně samoregulačních mechanismů.


7.5. Cenová liberalizace v České republice: Šoková terapie versus postupné uvolňování cen [Price Liberalization in the Czech Republic: Shock Therapy Versus Gradual Price Deregulation]
    (Jan Hanousek a Libor Krkoška)

Cenová liberalizace a především její tempo patří mezi klíčové otázky transformujících se ekonomik. Některé země s úspěchem používají postupné uvolňování cen, jiné preferují jejich nárazové uvolnění. V České republice byly použity oba přístupy. V tomto článku jsou porovnávány různé metody liberalizace cen. Je zde empiricky prokázáno, že v ČR nárazové uvolnění cen vede z dlouhodobého hlediska k mnohem nižší inflaci a růstu nominálních mezd než jejich postupné uvolňování.


7.6. Odpovědnost za škody ze znečištění životního prostředí v České republice [Environmental Impairment Liability in the Czech Republic]
    (Eva Tošovská)

Předmětem studie je problematika odpověnosti za škody ze znečištění životního prostředí, která se stává stále významnějším tržně konformním nástrojem ekologické politiky. Je analyzována její internalizační, kompenzační a preventivní funkce stejně jako postavení mezi ostatními nástroji ekologické politiky. Stať analyzuje harmonizační úsilí Evropské komise a Rady Evropy usilující o jednotnou implementaci tohoto nástroje a komparuje jej se současným stavem řešení této problematiky v České republice. Kritická analýza je vedena jak ve vztahu k právní úpravě odpovědnosti za ekologické škody v ČR tak ve vztahu k existujícím formám jejího finančního zabezpečení na podnikové úrovni. Stať ústí v doporučení konkrétních opatření v oblasti legislativní.

 

7.7. Psychologové profesoru Tardymu. Praha, 1997.
    (Heller, D., Sedláková, M. (Eds.))

Sborník příspěvků z konference "Teorie a výzkum v psychologii", uspořádané Psychologickým ústavem AV ČR a Sekcí teoretické a obecné psychologie ČMPS k nedožitým 90. narozeninám prof. V. Tardyho, prvního ředitele Psychologického ústavu ČSAV v letech 1967-1971, profesora UK a signatáře Charty 77. Autory příspěvků jsou čeští a slovenští psychologové. Jednotlivé studie se liší tématickým zaměřením, každé z témat se však vztahuje k některému z dílčích zájmů prof. Tardyho, z nichž každý by bylo možné v celkové bilanci zaměřenosti jeho osobnosti identifikovat. Příspěvky vystihují posun psychologického poznání, k němuž v poslední době došlo zvláště v tardyovských tématech, čímž zároveň přispívají k zhodnocení Tardyho díla v kontextu vývoje českého psychologického myšlení. Publikace poskytuje vhled do úseku dějin české poválečné psychologie, je příspěvkem k vystižení nejen významu a díla osobnosti prof. Tardyho, ale i k ustavení první instituce orientované na základní psychologický výzkum v Akademii věd u nás.


7.8. Jazyk a osobnost. Pětifaktorová struktura popisu osobnosti. Brno, 1997.
    (Hřebíčková, M.)

Jednou z nejdůležitějších otázek, kterou řeší psychologie osobnosti, je otázka základních dimenzí osobnosti. Na základě tzv. lexikální hypotézy, podle níž jsou nejvýznamnější rozdíly v osobnosti zakódovány v jazyce, se psychologové snažili najít základní dimenze popisu osobnosti v jazyce. I když o počtu dimenzí není dosud shoda, největší empirickou podporu získal tzv. pětifaktorový model osobnosti, odvozený z anglosaských jazyků, který popisuje osobnost dimenzemi neuroticismus, extraverze, přívětivost, svědomitost a inteligence či otevřenost ke zkušenosti. Cílem práce bylo zjistit, zda se pětifaktorový model popisu osobnosti objeví při analýze reprezentativního výběru českých rysových přídavných jmen. Výsledky analýzy popisu sebe pomocí 358 adjektiv ukazují, že také v českém jazyce lze při popisu osobnosti vydělit uvedených pět dimenzí. Pětifaktorový model popisu osobnosti je popisující, nikoliv vysvětlující, a je odvozen z pozorovatelného chování. Práce obsahuje řadu tabulek včetně seznamu 358 adjektiv, popisujících osobnost. Toto utřídění adjektiv, popisujících osobnost, je důležité jednak pro psychology, poněvadž poskytuje praktický vztahový rámec pro konstrukci různých psychologických metod pro psychologickou diagnostiku, ale také pro vědce z jiných oborů, zejména jazykovědce a literární vědce.


7.9. Vývoj syntaktických struktur volných slovních párových asociací od pěti do devatenácti let. V tisku (monografie, 95 stran).
    (Novák, Z.)

Byl zjištěn značný podíl raných dětských fonetických asociací na pozdějším vývoji k paradigmatičnosti. Byly analyzovány důvody celkově nižší hladiny paradigmatických asociací českých vzorků proti vzorkům anglosaským. Hlavním důvodem je flexe českých adjektiv, která konkrétním rodovým zakončením vyvolávají převahu syntagmaticko-syntaktických odpovědí. Byla zjištěna přímá závislost mezi frekvencí podnětů ve spisovné češtině a produkcí paradigmatických a syntagmaticko-syntaktických odpovědí, s výjimkou substantiv. Tento vývoj je přehledně prezentován v 27 grafech a tabulkách. V teoretické rovině má práce význam nejen pro psychologii a psycholingvistiku, ale i pro jazykovědné obory. V praktické rovině má práce význam pro vývojovou psychologii a pedagogickou psychologii, ale i pro takové výrazně aplikované obory, jako je klinická a poradenská psychologie.

 

7.10. Kurs mezinárodního ekonomického práva.
    (Balaš Vladimír, Šturma Pavel, Praha, C.H.Beck, 1997, edice Právnické učebnice, 221 s.,ISBN:80-7179-150-4)
Mezinárodní právo veřejné změnilo v posledních 50 letech svoji podobu. Na jeho proměnu měl vliv nejen nárůst normativních materiálů, ale i potřeba regulace nových oblastí mezinárodních vztahů. Mezi nová rychle se rozvíjející odvětví tohoto oboru patří i to, které autoři přeložili jako "mezinárodní ekonomické právo".
Publikace je zcela novou původní prací nenavazující na žádnou starší učebnici. Autoři jí vyplňují mezeru v českých učebnicích mezinárodního práva. Problémy mezinárodního práva ekonomického se dnes také pro Českou republiku, jakožto státu s tržní ekonomikou stávají vysoce aktuálními.
Publikace je věnovaná problematice pojmu, pramenů a subjektů mezinárodního ekonomického práva a úpravě mezinárodního ekonomického systému. Zabývá se odpovědností, donucením a řešením sporů v mezinárodním ekonomickém právu, mezinárodním právem rozvoje a úpravou mezinárodních investic.
Učebnice je určena studentům právnických fakult především pro výuku nově zavedeného výběrového předmětu, studentům VŠE a odborné veřejnosti pohybující se v oblasti mezinárodních vztahů.
 

7.11. Společnost s ručením omezeným
    (Eliáš, Karel , Praha, Prospektrum. 1997. 254 s.,ISBN 80-7175-047-6)
Kniha je dílem uznávaného odborníka na obchodní právo a je jedním z prvních děl, které reagují na zákonnou novelu obchodního zákoníku. Jedná se o obsáhlé zpracování právní problematiky nejčastěji se vyskytující obchodní společnosti -s.r.o.
Publikace je členěna do šesti částí -Úvod do problematiky, Založení a vznik společnosti, Právní postavení společníků, Organizace společnosti, Základní jmění a rezervní fond a Zrušení společnosti a její zánik.
V jednotlivých kapitolách těchto částí se autor podrobně zabývá danou problematikou a výklad též obohacuje o konkrétní zkušenosti ze své dlouholeté činnosti v praktické právní sféře. Text je doplněn řadou konkrétních příkladů ze starších i novějších soudních rozhodnutí. Publikace podává logický a přehledný výklad dvojí právní úpravy společnosti s ručením omezeným:novelizované i předchozí, s důrazem na platný právní stav. Stává se tak nezbytným pomocníkem při řešení konkrétních problémů v praxi i jako východisko pro případné teoretické práce v oboru.
Pro snazší orientaci je kniha opatřena podrobným rejstříkem, dále obsáhlou bibliografií a důslednými odkazy na literaturu v textu.
 

7.12. Nad pracovně právními vztahy
    (Zachariáš Jaroslav - Štangová Věra, Praha, Orac 1997. 183 s.,ISBN 80-901938-4-6)
Publikace vyšla v edici OK 97 (Knihovnička Orac 97) nakladatelství Orac. Jednotlivé svazky této edice pojednávají vždy o jednom právním problému.
Anotovaná publikace je věnována problematice pracovněprávních vztahů. Uvozuje ji kapitola o základních otázkách pracovního práva, která uvádí čtenáře šířeji do daného oboru práva. Dále se autoři věnují pracovnímu poměru, jeho vzniku, změně a ukončení, včetně otázek pracovní cesty, pracovních posudků či odstupného. Zabývají se rovněž náhradou škody v pracovním právu, nechybí kapitola o dohodách konaných mimo pracovní poměr. Součástí publikace je příloha se vzory právních smluv a podání, důležitá hlavně pro praxi a v publikacích tohoto typu často opomíjená. Celou práci zakončuje seznam literatury, ze které autoři čerpali.
Kniha zcela vyčerpává základní okruhy problematiky, pro svou přehlednost a učebnicový výklad se jistě stane používanou pomůckou pro teorii i praxi. Je vítaným studijním materiálem pro studenty právnických fakult.
 

7.13. Masarykův sborník IX (1993-1995), Praha: ÚTGM 1997, 310 s.
Sborník obsahuje 11 původních studií, které z aspektů různých oborů (filozofie, sociologie, historie) přispívají k poznání Masarykovy osobnosti a díla, programově se zamýšlejí nad metodou dalšího studia a sledují recepci T. G. Masaryka v zahraničí (každá ze studií je opatřena souhrnem v angličtině). Následují tři drobné diskusní příspěvky, několik edic dokumentů, aktuální zpráva o Masarykově knihovně a recenze, referáty a anotace k literatuře v období 1993-1995, vztahující se k tematickému zaměření sborníku.
 

7.14. Sto let Masarykovy České otázky, Praha: ÚTGM 1997, 376 s.
Sborník shrnuje 47 příspěvků (z toho 17 zahraničních), které byly předneseny na mezinárodní konferenci v Brně v září 1995 v roce stého výročí vydání Masarykovy České otázky.
Masaryk chtěl touto prací postihnout smysl české historie a přispět k procesu indentifikace českého národa s evropanstvím. Vyzdvihl realismus jako směr a metodu. Vztažením české otázky k osudům lidstva, demokracie a humanismu se Masarykovi podařilo závažným způsobem orientovat české politické usilování. Většina referátů má úzkou vazbu k tematice této Masarykovy práce, další se týkají problémů souvisejících, včetně snah o uchopení současného pojetí české otázky.
 

7.15. Tiskařská slovacika 18. století ve fondu Knihovny Akademie věd ČR.
    (Josef Johanides, předmluva Anežka Baďurová, Praha, Knihovna Akademie věd ČR 1997. 91 s., angl. rés.)
Soupis zahrnuje 91 cizojazyčných slovacik, popsaných velmi podrobně, a 37 tisků v češtině nebo slovenštině, uvedených stručnějšími záznamy. Představují produkci tiskáren z Trnavy, Bratislavy, Košic, Levoče a Banské Bystrice. Popisy jsou doplněny řadou rejstříků, připojeno je též 5 celostránkových reprodukcí vybraných mědirytových příloh. Předmluva informuje o soupisových a katalogizačních pracích s historickým knižním fondem KNAV.

 

7.16. Rudolfinský knihtisk v Bibliografii cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501-1800. (In: Knihy a dějiny 4, 1997, s. 21-39, něm. rés.
    (Anežka Baďurová)
Text doprovázejí statistické tabulky cizojazyčné tiskařské produkce v Čechách a na Moravě v letech 1576-1612, tříděné podle jednotlivých tiskáren a měst s přihlédnutím k jazyku vytištěných spisů. Bibliografická příloha obsahuje:
  1. Studie a zprávy týkající se bibliografického zpracovávání cizojazyčných tištěných bohemik z let 1501-1800
  2. Publikovaný materiál Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501-1800.

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast