Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > leden  > Obálka

Nové knihy

HRAVĚ I DRAVĚ
Kritikova abeceda

„Tato kniha je výběrem z kritik české prózy, které jsem pod různými jmény na­psal do sklonku roku 2008, protože mě to baví… Snad to, co se do této kni­hy vešlo, bude bavit i čtenáře.“ píše v úvo­du autor knihy Pavel Janoušek. Své kri­tiky uveřejňoval pod rozmanitými krycími jmény a identitami, oblíbený je například svérázný slovácký mudrlant Alois Burda a další členové jeho rodiny.
Janoušek, P., Literární řada, Acade­mia, Praha 2009. Vydání 1.
HRAVĚ I DRAVĚ

HISTORIE A SOUČASNOST ENTOMOLOGIE V ČESKU
Publikace přináší stručný popis vývo-je entomologie (nauky o hmyzu) na úze-mí Česka od druhé poloviny 19. století do současnosti (do roku 2005). V úvodní čás­ti jsou zmíněny důvody a okolnosti její přípravy a vzniku. V hlavní části publikace je popsána historie jednotli­vých oborů, organizací a pracovišť za­bý­vajících se základním i užitým ento­mologickým výzkumem, pedagogickou činností a praxí (muzea, univerzity, vý­zkumné ústavy, aplikovaná pracoviště a další).
Skuhravý, V., ČZT, s. r. o., Praha 2008. Vydání 1.
HISTORIE A SOUČASNOST ENTOMOLOGIE V ČESKU

O SMYSLU VĚDY (ESEJ)
Monografický text exaktním způsobem soustřeďuje argumenty pro osvětlení výz­namu vědy pro současnou společ­nost. Ve stručnosti shrnuje vývoj vědec­ké činnosti včetně historie institucionali­zace vědy a popisuje situaci, ve které se nachází věda v současné době. Jako východisko ze současné krize hodnot a motivací navrhuje posun ke stálému syntetičtějšímu způsobu vedení duševní práce a úctu člověka k člověku.
Petáková, Z., Česká geologická služba, Praha 2009. Vydání 1.
O SMYSLU VĚDY (ESEJ)

PSYCHOLOGIE KATASTROFICKÉ UDÁLOSTI
Jádrem publikace je původní výzkum, který se uskutečnil v letech po katastro­fálních povodních r. 2002. Výzkum koor­di­novali pracovníci Psychologického ústa­vu AV ČR v součinnosti s klinickými psychology a pomáhajícími pracovníky z Charity ČR. Zaměřuje se na prožívání mimo­řád­né zátěže a traumatizujících událostí, zku­šenosti postižených osob i osob pomáha­jících z řad humanitárních pra­cov­níků.
Kohoutek, T., Čermák, I., Academia, Praha 2009. Vydání 1.
PSYCHOLOGIE KATASTROFICKÉ UDÁLOSTI

KONFUCIUS V ZRCADLE SEBRANÝCH VÝROKŮ
Učení starověkého čínského myslitele Konfucia, zaznamenané ve výrocích v knize Lun Yu, tvoří páteř knihy české­ho sinologa Jaromíra Vochaly. Kniha ob­sahuje převážně záznamy výroků a roz­hovorů Mistra Konga a jeho učedníků, pravděpodobně zčásti pořízené Mistro­vými žáky ještě za jeho života, většinou však zřejmě dodatečně rekonstruované a různě doplňované až po jeho smrti.
Vochala, J., edice Orient, Academia, Praha 2009. Vydání 1.
KONFUCIUS V ZRCADLE SEBRANÝCH VÝROKŮ

TEMPLÁŘI, KŘIŽÁCI A KACÍŘI VE STARÝCH FRANCOUZSKÝCH KRONIKÁCH
Půlstoletí starý překlad starofrancouz­ských textů českého romanisty a literár­ního historika Václava Černého vyšel již v roce 1962 pod názvem Staré fran­couzské kroniky. Nové vydání význam­ně obohacuje předmluva-esej součas­né­ho medievisty Martina Nejedlého, který se zamýšlí nad koncepcí knihy i osob­ností autora.
Černý, V., edice Europa, Academia, Praha 2009. Vydání 1.
TEMPLÁŘI, KŘIŽÁCI A KACÍŘI VE STARÝCH FRANCOUZSKÝCH KRONIKÁCH