Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > leden  > Věda a výzkum

SCIENTIA PRAGENSIS – Den vědy na pražských vysokých školách

Cílem třetího ročníku společného projektu pěti pražských vysokých škol Scientia Pragensis – Den vědy na pražských vysokých školách – 27. listopadu 2009 bylo ukázat, že vysoké školy nejsou jen institucemi nabízejícími vzdělání, ale také místem pro výzkum a vědeckou činnost.

Dalším záměrem Dne vědy, na jehož přípravě spolupracovala VŠE s Českou zemědělskou univerzitou, Českým vysokým učením technickým, Univerzitou Karlovou a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, bylo přiblížit veřejnosti vysokoškolskou vědu a vědeckou činnost atraktivní formou prostřednictvím přednášek, diskusního klubu a prezentací konkrétních ukázek aplikace vědy. Účastníci vyslechli odborné referáty na nejrůznější témata, a to v podání vědců, kteří se danou oblastí dlouhodobě zabývají. Velkou pozornost přilákaly také stánky, jimiž jednotlivé školy představily výsledky či proces výzkumu.

Stánek VŠCHT
Foto: Ladislav Hovorka, Archiv autora

Mezi vizuálně nejatraktivnější momenty výstavního stánku VŠCHT Praha patřila výroba zmrzliny za použití kapalného dusíku, psaní „tajným písmem“ či zkouška toho, co s našimi hlasivkami udělá helium z nafukovacích balónků. Tyto vpravdě odlehčené – byť svou „chemickou“ podstatou seriózní – pokusy doprovázel odborný výklad dvou mladých vědců z Ústavu polymerů VŠCHT, kteří početným zájemcům představili surovinu s velmi širokým spektrem využití – kaučuk. A to jak v jeho přírodní, tak i syntetické podobě. Stánek VŠCHT nabídl různé druhy výrobků z pryže i plastů (např. řez pneumatikou), mezi nimi také výrobky z recyklovaného materiálu (např. dlaždice zámkové dlažby vyrobené slisováním rozdrcené odpadní pryže s pojivem) či v přírodě rozložitelnou netkanou textilii připravenou z PET lahve rozdrcením, glykolýzou, polykondenzací s kyselinou mléčnou a zpracovanou technologií meltblown.
Zavěšené velkoformátové postery doplnily obrazovým ztvárněním vystavené optické mikroskopy s preparáty nejběžnějších plísní a hub způsobujících kažení potravin; tedy biochemický proces, s nímž se jako spotřebitelé setkáváme bohužel poměrně často.
Samozřejmým doplňkem těchto atraktivních „exponátů“ byla škála informací, které návštěvníkům poskytovali zástupci VŠCHT – ať už se týkaly spolupráce ve vědě a výzkumu s privátním sektorem či mezinárodních projektů VŠCHT (např. financovaných Evropskou komisí v 7. rámcovém programu EU pro vědu a výzkum).
Mezi nejzajímavější exponáty ostatních vystavovatelů patřil zejména model lidského těla a prezentace pracovníků 1. LF UK Praha či živá zvířata u stánku ČZU, která dále nabídla pohled na výzkum v oblasti životního prostředí týkající se kůrovce, o němž se na Dni vědy také přednášelo. ČVUT představilo svůj sportovní vůz formulového typu třídy Formula Student/SAE a několik fyzikálních experimentů. Ukázkou aplikace výzkumu byl na stánku ČVUT model realizovaného rodinného domu ze slámy. Hostitelská VŠE pro změnu předvedla ukázku grafologie a jejího využití v oblasti lidských zdrojů a zájemce seznámila se svou podporou výzkumu a vývoje v oblasti inovačního managementu v průmyslu a službách.

Pojetím a nabídkou aktuálních témat ukázal letošní ročník Scientia Pragensis, že výsledky výzkumu a vývoje na českých vysokých školách lze prezentovat formou živé komunikace s mladou veřejností. Podrobné informace včetně programu přednášek a doprovodných akcí, prezentací přednášejících a fotografie z letošního ročníku najdete na webových stránkách www.sciprag.cz.
Tento článek vznikl s použitím informací uveřejněných na výše uvedených webových stránkách Dne vědy za laskavého přispění spolupracovníků z VŠCHT Praha a s podporou projektu OK09003/KAMPUŠ+ programu MŠMT EUPRO.

PETRA KINZLOVÁ,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze