Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > leden  > Věda a výzkum

Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě

Jedním z klíčových počinů Evropského roku tvořivosti a inovací 2009 se stal Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě, který je výsledkem společné práce významných evropských osobností z oblasti kultury, vědy, obchodu, vzdělávání a designu. Evropskou velvyslankyní za Českou republiku se stala prof. Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu AV ČR, v. v. i. „Sedm přikázání“ Manifestu pomůže vytvořit strategii Evropské unie pro podporu tvořivosti a inovací v příštím desetiletí. V tiskovém středisku Komise jej od vyslanců 12. listopadu 2009 slavnostně převzal předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě
Foto: EC.EUROPA.EU

Jak se může Evropa udržet v čele nového, globalizovaného, výrazně konkurenčního světa jednadvacátého století, který je založen na znalostech? Jak lépe využít tvořivého a inovačního potenciálu Evropy ve vzdělávání, výzkumu, kultuře, designu, obchodu a na pracovištích? Jak může veřejná politika na evropské úrovni a na úrovni jednotlivých států podpořit tvořivost a inovace ve zmíněných oblastech? Nad těmito otázkami Evropského roku tvořivosti a inovací 2009 se zamýšlely evropské osobnosti. Díky sedmi prioritám a sedmi hlavním směrům činností Manifest pomůže Evropské unii upřesnit představu o úloze tvořivosti a inovací a též přispěje ke strategii pro desetiletí 2010–2020.
„Tvůrci a inovátoři, ať již působí v jakékoli oblasti, mají společnou vizi o budoucnosti a o způsobu, jak ji v porovnání s minulostí vylepšit. Tato vize je v době, kdy se snažíme stát v čele celosvětového úsilí o zotavení se z krize a kdy bojujeme se změnou klimatu, důležitější než kdykoli jindy. Proto bych chtěl ze srdce poděkovat vyslancům za jejich Manifest pro tvořivost a inovace v Evropě; postarám se o to, aby jejich vize našla odezvu při vytváření nové strategie Komise pro EU na období 2010–2020,“ uvedl v tiskovém středisku Komise José Manuel Barroso.
Předání Manifestu se zúčastnili také Jean-Philippe Courtois, generální ředitel společnosti Microsoft International; Jordi Savall, hudebník; Christine van Broeckhoven, odbornice v oblasti molekulární neurovědy; Damini Kumar, designérka a vynálezkyně; Blanka Říhová, mikrobioložka; Leonel Moura, konceptuální umělec; Dominique Langevin, fyzička; Edward de Bono, jenž publikuje a přednáší o tvořivosti a laterálním myšlení; Ernë Rubik, architekt a designér známé Rubikovy kostky, který J. M. Barrosovi předal svůj nejnovější hlavolam.
Cílem Evropského roku tvořivosti a inovací 2009 bylo podpořit v různých odvětvích lidské činnosti kreativní a inovativní přístupy a pomoci Evropské unii lépe se připravit na výzvy, jež ji v globalizovaném světě čekají. Více viz http://www.create2009.europa.eu.

-srd-