Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Research Connection – join us v Kongresovém centru

Stovky evropských vědců, zástupců průmyslu a manažerů výzkumu se sešly na Research Connection – join us. Konference pořádaná Evropskou komisí o výzkumných programech v EU a doprovodná výstava se v Praze uskutečnily 7.–8. května 2009 s cílem navázat inovativní partnerství, spolupráci a vyměnit si zkušenosti.

Research Connection – join us v Kongresovém centru
Obě fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Posláním konference bylo poskytnout účastníkům informace o třech hlavních programech Evropské unie, zaměřených na výzkum a inovace, jimiž jsou 7. rámcový program EU pro výzkum (FP7), Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace (CIP) a Strukturální fondy (SF).
Spolu se současně probíhající výstavou 46 výzkumných projektů, na jejichž financování se podílí Evropská komise, zástupci účastníkům představili, jak probíhá spolupráce, podporovaná výše uvedenými programy, v praxi.
Dvoudenní konference poskytla prostor i pro praktické otázky spojené s účastí v projektech EU pro výzkum.

Doprovodnou výstavu, která představila 46 výzkumných projektů, otevřel evropský komisař pro vědu a výzkum Janez Potočnik spolu s náměstkem Ministerstva školství Vlastimilem Růžičkou.
Doprovodnou výstavu, která představila 46 výzkumných projektů, otevřel evropský komisař pro vědu a výzkum Janez Potočnik spolu s náměstkem Ministerstva školství Vlastimilem Růžičkou.

Jedním z vystavovaných projektů byl MY SCIENCE, koordinovaný Evropskou akademií v italském Bolzanu, jehož cílem je zprostředkovat realitu současného výzkumu mladým autorům a jejich prostřednictvím i širší veřejnosti. Českým partnerem projektu je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.
MY SCIENCE je zaměřen na mladé novináře (i studenty) mezi 20 a 30 lety z členských států EU a států přidružených, kteří se specializují – či mají zájem se specializovat – na vědu a výzkum. Náplní projektu je poskytnout žurnalistům bližší pohled na práci výzkumníků na šesti evropských pracovištích, která v jeho průběhu navštíví. Pracoviště zahrnují různé vědecké obory – informační a komunikační technologie, výzkum kmenových buněk, chemické technologie, obnovitelná energie, životní prostředí a sociální vědy. MY SCIENCE si klade za cíl přispět k propojení vědecké a novinářské komunity a posílit povědomí veřejnosti o tom, jaké místo zaujímají výsledky vědecké a výzkumné práce v jejím každodenním životě.
Více informací o projektu zájemci naleznou na webových stránkách www.my-science.eu. Termín pro zaslání přihlášek pro mladé žurnalisty je 15. červenec 2009.
(Článek vznikl za podpory grantu MŠMT EUPRO OK09003 KAMPUŠ+ a projektu FP7 MY SCIENCE European Program for Young Journalists (SIS-CT-2008-230328), odpovědnou řešitelkou je Ing. Anna Mittnerová.)

Petra Kinzlová,
Vysoká škola chemicko-technologická Praha