Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Vědci z Ústavu experimentální medicíny se vzdělávají v rámci projektu EU

Ústav experimentální medicíny AV ČR zahájil v březnu t. r. vzdělávací aktivity v rámci projektu Vzdělávání vědeckých pracovníků v oblasti přenosu biomedicínských technologií do praxe financovaného z programu Praha – Adaptabilita (OPPA).

logo OPPA PRAHA EU

Celkem 40 vědeckých pracovníků již navštěvuje přednášky a kurzy zaměřené v první fázi projektu na rozvoj komunikačních a prezentačních dovedností – tedy oblast, která se v současné světové konkurenci stává stále potřebnější a důležitější. Účastníci mají možnost osvojit si pod vedením zkušených lektorů z praxe principy a předpoklady úspěšné komunikace s kolegy v zaměstnání, ale například i s podnikateli nebo potenciálními investory. Část přednášek se zaměřila též na pravidla komunikace s tištěnými a elektronickými médii.

Vědci z Ústavu experimentální medicíny se vzdělávají v rámci projektu EU
Foto: Eva Syková, Archiv ÚEM AV ČR

Další blok vzdělávání, jenž je nyní v přípravě, se bude orientovat na oblast duševního vlastnictví, formy jeho ochrany a využití ve výzkumné instituci včetně výkladu institucí práv duševního vlastnictví v ČR a v zahraničí.
Pro vědecké pracovníky je zvláště významná třetí část projektu, která je zaměřená na preklinické testování, pravidla přípravy klinických studií a kontrolu kvality. V současné době se specifikuje osnova. Kurzy se budou rámcově věnovat tématům: základní pravidla preklinických studií a požadavky na proces registrace léčivého přípravku, zásady správné laboratorní praxe ve vztahu k preklinickým studiím, kontrola kvality a zabezpečování jakosti pro preklinické studie, klinické studie – legislativa, směrnice v ČR a v zahraničí, kontrola kvality a jištění jakosti v rámci vývoje a zavedení léčivého přípravku, správná výrobní praxe.
Přednášky se konají v konferenčním sále Inovačního biomedicínského centra ÚEM AV ČR, jehož provoz byl slavnostně zahájen v říjnu minulého roku a jehož součástí je i podnikatelský inkubátor pro biomedicínské spin-off firmy, vybavený čistými prostory třídy A pro buněčnou kultivaci.

Jan Prokšík,
Jana Voláková Křížová,
realizační tým projektu