Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > únor  > Ocenění

BABUŠKOVA CENA 2007

Obrázek k článku 

Již počtrnácté udělily Česká společnost pro mechaniku a Jednota českých matematiků a fyziků Babuškovu cenu za nejlepší práce v oboru počítačových věd pro studenty a mladé vědecké pracovníky. Cenu založil v r. 1994 významný český matematik Ivo Babuška, který od r. 1968 působí ve Spojených státech amerických, nyní v Institute for Computational Engineering and Sciences, University of Texas, Austin, TX. Vědecká rada ČVUT udělila profesoru Babuškovi v roce 2007 čestný titul doktor honoris causa.

Cenu profesora Iva Babušky za rok 2007 získal Ing. David Horák z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TU v Ostravě za doktorskou disertační práci FETI based domain decomposition methods for variational inequalities. Druhé místo obsadila RNDr. Iveta Hnětynková z Ústavu informatiky AV ČR, v. v. i., za doktorskou disertaci Krylov subspace approximations in linear algebraic problems, kterou obhájila na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Jako třetí se umístil Ing. Petr Beremlijski z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TU v Ostravě s doktorskou disertací Využití metod nehladké optimalizace v tvarové optimalizaci.

Čestná uznání byla udělena v kategorii diplomových prací. Rozhodnutím hodnotitelské komise získal první místo Ing. Josef Otta z Fakulty aplikovaných věd ZČU v Plzni, jako druhá se umístila Ing. Alena Jonášová z téže fakulty.

KAREL SEGETH,
Matematický ústav AV ČR, v. v. i.