Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > únor  > 41. zasedání Akademické rady AVČR

NEZÁVISLÁ ENERGETICKÁ KOMISE

Obrázek k článku 

Členové Nezávislé energetické komise se v polovině ledna 2008 setkali na tiskové konferenci v budově Akademie věd na Národní třídě, aby informovali veřejnost o své činnosti a budoucích cílech.

Účelem Komise je nezávislým způsobem přezkoumat minulé energetické koncepce ČR z hlediska skutečné spotřeby a užití primárních energetických zdrojů na pokrytí poptávky jednotlivých sektorů spotřeby a realizační možnosti současného programového prohlášení vlády v oblasti energetiky.

Na základě odborných analýz má komise doporučit vládě další postup při zajišťování energetických potřeb ČR. Členové plánují připravit scénáře vývoje energetiky ČR do r. 2030 a do r. 2050.

"Tato Komise zpracuje materiál, který bude odpovídat vědeckým standardům. Všechna data budou jasně specifikována, a to jak jejich spolehlivost, tak zdůvodnění, proč na jejich základě pracujeme, případně na kolik jsou spolehlivé prognózy, které budeme dělat. To je úkolem této komise a já garantuji, že premise budou založeny na jasných argumentech. Nebudou ale ve formě doporučování ani ve formě alternativních scénářů ve stylu, co se stane, když… a jaký to bude mít dopad na naši veřejnost," upřesnil předseda Nezávislé energetické komise prof. Václav Pačes.

Členové se shodli, že už nyní je z připravovaných zpráv jasné, že se v České republice doposud neřešila energetická náročnost dopravy a zajištění teplem. Jako prioritu vidí především šetření energií.

Srd