Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > únor  > 229. zasedání Rady pro výzkum a vývoj

Informace z 229. zasedání Rady pro výzkum a vývoj 11. ledna 200

ZÁVAŽNÉ PROJEDNÁVANÉ BODY A ZÁVĚRY ZE ZASEDÁNÍ
Zasedání bylo monotematicky věnováno Reformě systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice.

Na zasedání Rady pro výzkum a vývoj, které řídil předseda Rady premiér Mirek Topolánek, Rada diskutovala Reformu systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice.
Cílem Reformy je vytvořit inovační prostředí tak, aby platilo: "Věda dělá z peněz znalosti, inovace dělají ze znalostí peníze." Tento hlavní cíl Reformy lze formulovat i jinak – veřejné prostředky investované do základního výzkumu musejí přinášet skutečně nové poznatky ve srovnání se světem. Veřejné prostředky investované do aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací musejí přinášet konkrétní ekonomický či jiný přínos z jejich realizace.

Hlavními důvody Reformy jsou:

  1. Doposud (velmi) nízké přínosy výzkumu, vývoje a inovací pro ekonomiku a společnost České republiky.
  2. Selhávající současný systém podpory výzkumu a vývoje, který jako celek není již nadále schopen poskytovat efektivně a včas prostředky na výzkum a vývoj a tím méně využít možností zdrojů EU pro tuto oblast.
  3. Pokračující rozmělněnost a roztříštěnost českého výzkumu, podpora průměrnosti na úkor excelence a faktická absence priorit vedoucí k narůstajícímu zaostávání za světem v řadě oborů.

Celá Reforma je proto založena na třech hlavních jednoduchých principech:
a) co největším zjednodušení struktury systému státní podpory VaV, snížení počtu rozpočtových kapitol a snížení administrativní zátěže;
b) podpoře excelence a kvalitního výzkumu, vývoje a inovací a přenesení rozhodování o tom, jaké cesty k dosažení nejlepších výsledků zvolit, z ministerstev na organizace (u institucionální podpory) a na profesionální agentury – GA ČR a Technologická agentura ČR (u účelové podpory);
c) podpoře vzájemné spolupráce výzkumných organizací navzájem a zejména jejich spolupráce s podniky ekonomickými nástroji – podmínkami pro poskytování podpory tak, aby krátkodobě i dlouhodobě vzrostly přínosy výzkumu, vývoje a inovací pro ekonomiku a společnost.

Hlavními cíli Reformy jsou:

  1. Zjednodušit podporu VaV – instituce podporovat podle výsledků, týmy projektově.
  2. Výrazně snížit počet 22 rozpočtových kapitol, z nichž je podporován VaV ČR, zjednodušit administrativu.
  3. Podpořit excelenci ve výzkumu, zvýhodňovat ji a zajistit využití jejích výsledků pro inovace.
  4. Podmínit programovou podporu VaV spoluprací veřejného výzkumu s uživateli výsledků VaV založenou na podílovém financování z veřejných a soukromých zdrojů.
  5. Zavést pružnější organizační struktury veřejného výzkumu.
  6. Zajistit odborníky pro výzkum, vývoj a inovace.
  7. Intenzivně zapojit ČR do mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích.

Podle výsledků diskuse na zasedání Rady k Reformě systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice uložila Rada předsednictvu a sekretariátu Rady předložit upravený návrh Reformy (ve formě materiálu pro schůzi vlády) k projednání na 230. zasedání Rady dne 8. února 2008. Podle schváleného harmonogramu budou dopracované podklady v polovině února 2008 rozeslány do meziresortního připomínkového řízení a v březnu 2008 bude tento materiál předložen na schůzi vlády.
Rada dále uložila sekretariátu Rady zveřejnit projednaný materiál s komentářem, který schválilo předsednictvo Rady, na www.vyzkum.cz.

Další bod programu:
Výsledky 2. etapy Hodnocení VaV a jejich výsledků v roce 2007
Rada byla informována o výsledcích Hodnocení provedeného v roce 2007.
V souladu s Metodikou bylo Hodnocení rozděleno do tří etap. V rámci první etapy byly sestaveny pracovní a standardizované tabulky. Pracovní tabulky byly v souladu s Metodikou zveřejněny na www.vyzkum.cz poskytovatelům podpory VaV, zřizovatelům institucí a odborným komisím Rady pro výzkum a vývoj.
Ve druhé etapě, která byla zahájena 20. 11. 2007, byly výsledky první etapy zaslány v elektronické podobě poskytovatelům podpory, zřizovatelům institucí (nebo orgánům, které plní tuto funkci) a odborným komisím Rady pro výzkum a vývoj. Jejich úkolem bylo se k výsledkům vyjádřit, a to v termínu do 20. 12. 2007.
V rámci třetí etapy budou výsledky hodnocení, ve formě standardizovaných tabulek, zveřejněny na www.vyzkum.cz.
Rada schválila vypořádání meziresortního připomínkového řízení k výsledkům Hodnocení VaV a jejich výsledků v roce 2007 (2. etapa), konečné výsledky Hodnocení a závěrečnou zprávu z Hodnocení a uložila sekretariátu Rady v rámci 3. etapy Hodnocení zveřejnit na www.vyzkum.cz v termínu do 31. 1. 2008.