Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > duben  > Obálka

NOVÉ KNIHY NAKLADATELSTVÍ ACADEMIA

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

SLOVA, KTERÁ SE HODÍ
aneb jak si povídat o matematice, kybernetice a informatice

Kniha je určena čtenářům, kteří se nechtějí učit matematiku, zajímá je ale, k čemu je lidem dobrá, jakou mezeru v našich znalostech chtěli zaplnit ti, kdo ji vytvářeli a vytvářejí, a jakými cestami při tom ve svém uvažování postupovali. Poměrně hodně prostoru je věnováno historii matematického vidění světa a lidem, kteří k matematice nebo informatice přispěli něčím významným, měli zajímavé a někdy napínavé osudy a hlavně v matematickém a informatickém světě našli smysl života.
Mareš, M., Academia, Praha 2006. Vydání 1.

HUDBA ANTICKÝCH KULTUR
Kniha jednoho z našich předních hudebních vědců je v české odborné literatuře dosud nejdůkladnějším a nejucelenějším výkladem o antické – především řecké a římské – hudbě. Autor se podrobně zabývá tím, jakou měla antická hudba podobu (tónovou, rytmickou, zda existoval i vícehlas), na jakých principech byla založena notace, jaké hudební nástroje se používaly. Ve druhé části autor sleduje historický vývoj hudby v širokém rozpětí půldruhého tisíciletí, od raných fází řecké společnosti přes klasické a helénistické období až do doby římské a jejího přechodu k ranému středověku. Zvláštní pozornost je věnována hudbě v antickém divadle a vývoji hudební teorie.
Černý, M. K., Academia, Praha 2006. Vydání 1.

PSYCHOLOGIE JINAK
Soudobá kritická psychologie

Publikace je první českou monografií na téma kritické psychologie, v psychologii poměrně nového směru, rozvíjejícího se přibližně od 70. let minulého století a vymezujícího se v opozici k starším psychologickým směrům a teoriím. Je členěna do tří oddílů. V prvním najde čtenář krom jiného kratší texty věnované speciálně dekonstrukci a sociálně konstrukcionistické psychologii – dvěma proudům, které jsou v českém psychologickém prostředí téměř neznámé. Druhý oddíl se kriticky vypořádává s konstruováním a redukcionistickým používáním typologií a kategorií v psychologii. Tuto kapitolu lze považovat za těžiště knihy. Ve třetím oddíle, nazvaném Psychologie v akci, jsou aktivity a aplikace psychologie ukázány na soudobé psychoterapii. Text publikace je přístupný nejen odborníkům, ale i všem, kteří se chtějí učit a rozvíjet "psychologii jinak".
Vybíral, Z., Academia, Praha 2006. Vydání 1.

ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE V RUSKU A BOJ ZA VZNIK ČESKOSLOVENSKA 1914–1918
Historická studie, podložená důkladným studiem archivních pramenů evropské i americké provenience, se zabývá složitými okolnostmi, za kterých československé legie v době první světové války vznikaly, a diplomatickým jednáním, jež byla s jejich formováním a činností spojena. Autor (mimochodem v únoru 1948 jeden z účastníků proslulého studentského pochodu na Pražský hrad a v důsledku toho pak politický vězeň komunistického režimu) působil většinu života na Kolumbijské univerzitě v New Yorku a několika dalších univerzitách v USA a v Kanadě. Jeho čtyřdílná práce zabývající se podílem legií na vzniku samostatného Československa byla původně vydána v zahraničí v angličtině.
Fic, V. Miroslav, Academia, Praha 2006. Vydání 1.

TERMINOLOGIAE MEDICAE IANUA
Úvod do problematiky řeckolatinské lékařské terminologie pro studenty magisterského studia lékařství

Učebnice, určená především studentům lékařství, se snaží z nejnutnějšího gramatického minima vytěžit maximum užitečné budoucímu lékaři. Podněcuje přitom ke kreativitě a hledání souvislostí, čímž občas vystupuje z obvyklého, úzce odborného zaměření.
Vejražka, M., Svobodová, D., Academia, Praha 2006. Vydání 1.