Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > duben  > Věda a výzkum

SEMINÁŘE K ZAHÁJENÍ 7. RP EU

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Při příležitosti prvních výzev k podávání návrhů projektů 7. RP Evropského společenství uspořádalo oddělení VaV VŠCHT Praha ve spolupráci s Technologickým centrem AV ČR a vzdělávacími projekty CIV Liblice a CeTT, realizovanými v rámci programu ESF/JPD3, ve dnech 31.  1.  2007 a 9.  2.  2007 dva semináře. Mimořádný zájem o ně projevila nejen řada vědců z VŠCHT Praha, ale i dalších pražských i mimopražských výzkumných pracovišť.

Semináře byly zorganizovány v rámci projektu MŠMT/EUPRO/OK485 – KAMPUŠ (Kancelář pro administrativní a manažerskou podporu účasti vědeckých týmů VVŠ v 7. RP), který je od 1. 1. 2007 nově zahájen na oddělení VaV VŠCHT Praha.

Úvodní slovo pronesli rektor prof. V. Růžička a prorektorka pro vědu a výzkum prof. J. Moravcová. Moderování se ujaly Ing. Anna Mittnerová a Ing. Iveta Pospíšilová z oddělení VaV VŠCHT Praha.

Na setkání dne 31. 1. 2007 přednesl dr. Vladimír Albrecht (TC AV ČR) obecné informace o 7. RP a o účasti v projektech. Ing. Kraemer informoval účastníky o specifickém programu IDEAS a PEOPLE. S nabídkou služeb Českého centra pro mobilitu při AV ČR, člena evropské sítě ERA-MORE, které poskytuje stáže zahraničním stážistům, seznámil účastníky Ing. R. Hrubý.

Stručnou informaci o Specifickém programu COOPERATION přednesl Mgr. Alexandr Prokop z Technologického centra AV ČR. O svých zkušenostech z účasti v projektech 6. RP pohovořili dva zástupci VŠCHT Praha. Velmi zajímavý příspěvek o účasti v integrovaném projektu TRACE z tematické priority FOOD 6. RP přednesla Ing. Monika Tomaniová z Ústavu chemie a analýzy potravin, která, ač na rodičovské dovolené, řídí pomocí internetu činnosti ústavu v naplánovaných pracovních balíčcích projektu (WP) v aktivitách RTD, Training a Management. Na závěr se o své pocity a zkušenosti začínajícího účastníka v projektech MESH/CRAFT a QUORUM/STREP podělil doc. P. Hasal z Ústavu chemického inženýrství VŠCHT.

Seminář 9. 2. 2007 se zaměřil na tematickou prioritu NMP ze specifického programu COOPERATION a na financování projektů 7. RP. Pozvání přijal Ing. R. Fryček, který v současné době působí v Evropské komisi v Bruselu, DG Research, v oddělení Nanovědy a technologie odboru Průmyslové technologie. V prezentaci se zaměřil na informace o nanotechnologiích v 7. RP a na podrobnosti první výzvy tematické priority NMP. S příspěvkem o účasti v projektech 6. RP, prioritě NMP, vystoupila doc. J. Kubátová (TC AV ČR). Mgr. A. Prokop podal přehlednou informaci o novém pracovním programu, o tématech vyhlášených výzev priority NMP 7. RP a o Evropské technologické platformě pro nanomedicínu.

Prezentaci Zapojení MSP v 7. RP účastníkům přiblížil Ing. M. Škarka, jehož vzápětí vystřídal Ing. J. Lorenz, který publikum seznámil s aktivitami projektu CeTT v prezentaci Inovacemi ke zvýšení konkurenceschopnosti.

Prezentací Nové rysy v FP7 z pohledu řešitele, financování projektů zaujala Ing. E. Hillerová zejména zástupce ekonomických a personálních oddělení.

Díky laskavému přispění TC AV ČR a dvou vzdělávacích projektů CIV Liblice a CeTT financovaných z Evropského sociálního fondu ESF byla účast pro všechny zájemce o seminář bezplatná. Pro ty, kteří se jich zúčastnit nemohli, jsou na webových stránkách VŠCHT Praha http://www.vscht.cz/homepage/zamery/zahranicni/info_seminare_7rp/Archiv_info-seminare_7rp zveřejněné veškeré prezentace a fotogalerie. Bližší informace týkající se zahraniční spolupráce ve vědě a výzkumu jsou k dispozici na internetové adrese http://www.vscht.cz/homepage/zamery/zahranicni.

Věřím, že se najdou finanční prostředky a způsoby, jak podporovat infrastrukturu zahrnující služby pro výzkum a vývoj, která našim vědeckým týmům při zapojování do Evropského výzkumného prostoru (ERA) napomůže.

ANNA MITTNEROVÁ,
konzultantka mezinárodních projektů, Odd.VaV, VŠCHT Praha