Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > duben  > Rada pro výzkum a vývoj

Informace z 221. zasedání Rady pro výzkum a vývoj 9. března 2007

Závažné projednávané body a závěry ze zasedání

Zajištění činnosti Rady a stěhování jejího sekretariátu na MŠMT k 31. 3. 2007
Sekretariát Rady pro výzkum a vývoj v počtu 14 pracovníků bude přesunut z MŠMT ČR na Úřad vlády ČR.

Příprava státního rozpočtu VaV na rok 2008 s výhledem na roky 2009 a 2010
Rada pro výzkum a vývoj navrhla postup řešení požadavků resortů (správců rozpočtových kapitol, z nichž je podporován výzkum a vývoj z veřejných prostředků) na výdaje státního rozpočtu VaV na rok 2008–2010. Uložila do zápisu jednání s resorty zapracovat bod, ve kterém upozorní resorty na stav čerpání výdajů státního rozpočtu VaV 2007 podle údajů IS VaV předaných k 28. 2. 2007 a požádá je o vysvětlení rozdílů.

Vyjádření Bioetické komise RVV k potřebnosti dalších právních úprav problematiky VLEKB
Zákonem č. 227/2006 Sb., o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách a souvisejících činnostech a o změně některých souvisejících zákonů, je do trestního zákona vložen nový § 209 b Nedovolené nakládání s lidským embryem a lidským genomem. V tomto paragrafu v odstavci (1) písmeno e) je za nedovolené označeno jednání osoby, která "přenese lidský genom do buněk jiného živočišného druhu a naopak".
RVV na návrh Bioetické komise RVV požádala MŠMT jako autora zákona č. 227/2006 Sb., aby urychleně připravilo novelu tohoto zákona, kde bude vypuštěn z § 209 b odstavec (1) písmeno e).

Návrh stanoviska RVV k výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách (VLEKB)
Rada schválila odborné stanovisko Rady k žádosti Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v. i., o povolení VLEKB, ve kterém doporučuje MŠMT udělit povolení k výzkumu na lidských kmenových embryonálních buňkách uvedenému žadateli.

Souhrnné výsledky hodnocení ukončených programů VaV v roce 2005
Podle plánu legislativních, nelegislativních a ostatních úkolů RVV v roce 2007 měl být tento materiál v březnu tohoto roku předložen vládě. Vzhledem k odlišným údajům o výsledcích uváděných ze strany poskytovatelů, které nekorespondují s údaji evidovanými v Informačním systému výzkumu a vývoje, souhlasila Rada s žádostí o odklad termínu na květen 2007 (materiál bude přepracován a projednán se zainteresovanými resorty).

Návrh projektu přípravy Analýzy VaV 2007
Rada schválila návrh projektu přípravy Analýzy stavu výzkumu, vývoje a inovací v ČR a jejich srovnání se zahraničím v roce 2007, včetně složení pracovní skupiny pro přípravu Analýzy.

Zástupci Rady pro výběr kandidátů do oborových komisí GA ČR
Rada jmenovala do pracovních skupin pro výběr kandidátů na členství v oborových komisích GA ČR pro rok 2007 své následující zástupce: pro technické vědy: Ing. J. Doležala a Ing. M. Holla, pro přírodní vědy: prof. J. Málka a Ing. V. Nekvasila, pro lékařské vědy: doc. V. Viklického a prof. J. Zrzavého, pro společenské vědy: doc. T. Cahlíka a PhDr. M. Kopicovou, pro zemědělské vědy: Ing. M. Janečka a dr. P. Vlasáka.