Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > prosinec  > Obálka

Nové knihy

ŽIVOT A DÍLO JERONÝMA PRAŽSKÉHO
Publikace význačného českého znalce husitské doby, Františka Šmahela, je první rozsáhlou vědeckou biografií jednoho z nejvýznamnějších reprezentantů čes-kého univerzitního národa prvních dvou desetiletí 15. století. Filozof Jeroným Pražský za své názory a postoje skončil na kostnické hranici a stal se společně s Janem Husem symbolem české refor-mace a husitské revoluce.
Šmahel, F., Argo, Praha 2010. Vydání 1.

03_1.jpg

LEDOVÉ ČECHY
Ledové útvary jakožto cíl zimních vý-letů byly dosud omezeny téměř výlučně na ledopády a zamrzlé vodopády. Prů-vodce popisuje a zobrazuje zajímavosti a krásy naší přírody, které zatím z velké části pozornosti unikaly. Obsahuje množst-ví pozoruhodných fotografií české krajiny a také vysvětlivky a informace, kam za těmito divy vyrazit.
Mikuláš, R., edice Průvodce, Academia, Praha 2010. Vydání 1.

03_3.jpg

VRAŽDA V AMSTERODAMU
Smrt Thea van Gogha
a meze smířlivosti
Mladý rozhněvaný muslim zavraždil vý-střelem z pistole holandského filmového režiséra Theo van Gogha za to, že se spolu s černou imigrantkou a političkou Aján Hirsí Alíovou odvážil natočit ostrý protiislámský snímek promítnutý v nizo-zemské televizi. Vražda známého kultur-ního provokatéra z ideově-náboženských důvodů otřásla poklidným a tradičně tole-rantním Holandskem a vyvolala vlnu hně-vivých protestů po celém světě.
Buruma, I., edice 21. století, Academia, Praha 2010. Vydání 1.

03_5.jpg

KONVERZE HERMANNA ŽIDA
V polovině 12. století sepsal původem kolínský Žid, který konvertoval na křesťan-skou víru, příběh svého obrácení – Opus-culum de conversione sua. Tato „autobio-grafie“ rozděluje historiky – jedni v ní vidí pravdivé líčení života obráceného žida, jiní čirou fikci sestavenou křesťanskými kleriky. J.-C. Schmitt ukazuje, že takto je otázka položena špatně. Podle něj je text zároveň pravdivý i fiktivní a hledání jeho pravého autora taktéž nevede ke smyslu-plnému cíli.
Schmitt, J.-C., edice Historie, Academia, Praha 2010. Vydání 1.

03_2.jpg

JESKYNĚ ČESKÉ REPUBLIKY
Svět jeskyní je přitažlivou a tajuplnou oblastí, žije svým vlastním životem, nevy-chází tu slunce, nesvítí tu hvězdy, nestří-dají se roční období. Kdo chce do tohoto světa nahlédnout, určitě využije předklá-daného průvodce, který představuje všech 14 turisticky zpřístupněných jeskyní u nás. Nechybí ani 12 slovenských zpřístupně-ných jeskyní.
Zajíček, P., edice Průvodce, Academia, Praha 2010. Vydání 1.

03_4.jpg

DR. CHEMFET
Pod záštitou Učené společnosti ČR vydala VŠCHT paměti profesora Jiřího Janaty, předního analytického chemika, žijícího ve Spojených státech amerických. Dozvídáme se o jeho životních hodnotách, jeho zvídavém přístupu k výzkumu, o jeho otcovské péči o studenty i spolupracovníky.
Janata, J., Osobnosti české vědy, vyda-vatelství VŠCHT Praha, Praha 2010. Vydání 1.

03_6.jpg