Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > prosinec  > Událost

Rozmanitost světa a života v něm

Těžko uvěřit, že letos na podzim je tomu již deset let, co Akademie věd České republiky prezentuje výsledky vědeckých výzkumů prostřednictvím Týdne vědy a techniky. Z někdejších Dnů otevřených dveří, které v letech 1998–2000 přivedly na akademická pracoviště tisíce návštěvníků, se popularizační činnost naší největší výzkumné instituce rozrostla až do podoby jedinečné týdenní přehlídky zahrnující přednášky, akademické kavárny, semináře, workshopy, konference či poutavé expozice. Během deseti let se program TVT rozšířil do nejrůznějších částí Česka a kromě Prahy se jím mohli studenti a veřejnost těšit také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Olomouci či Ostravě. Jubilejní ročník se konal ve dnech 1.–7. listopadu 2010 a nesl se v duchu Mezinárodního roku biodiverzity, když poukazoval na různorodost i nezastupitelnost všech vědních oborů a rozsáhlou škálu témat, jimiž se vědci v Akademii zabývají.

06_1.jpg
Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Pozoruhodné výsledky svých výzkumů představili na výstavách v hlavní budově AV ČR například vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR či z Archeologického ústavu AV ČR, Brno.

K dlouholetému generálnímu partnerovi Týdne vědy a techniky, společnosti ČEZ, a. s., jež návštěvníkům TVT otevřela vodní elektrárny Želina u Kadaně a Střekov, se letos poprvé připojil Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu a společnost RSJ Algorithmic Trading, a. s., která přispěla sérií přednášek Nové cesty ve vědě. Prezentace zprostředkovala pohled na nové možnosti současné vědy a zároveň nabídla příležitost k me­zioborovému setkání a výměně informací v podání význačných odborníků, jako byli např. prof. Oldřich Vašíček, prof. Jaroslav Nešetřil, prof. Jiří Bártek či prof. Jan Kmenta. Cílem nově vzniklého fondu Karla Janečka je podpora projektů především základního vědeckého výzkumu v oblasti matematiky, ekonomie a medicíny.

Ve výčtu spolupracujících institucí nechybějí tradiční souputníci TVT: Městská knihovna v Praze, British Council, AMVIS, Kriminalistický ústav Praha, Muzeum Policie ČR, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, Národní divadlo, Technická univerzita v Ostravě, společnost CESNET a další.

06_3.jpg
Mutanti nemusejí být jen zákeřné obludy! Vědcům mohou naopak pomáhat při výzkumu, jak ukázala výstava, kterou připravil Ústav experimentální botaniky AV ČR.

Ani letos nezůstaly stranou zájmu oblíbené Dny otevřených dveří. Například ostravský Institut geologického inženýrství HGF VŠB-TU připravil pro studenty komentovanou prohlídku mineralogické, petrografické a paleontologické sbírky a kolekce nerostných surovin. Historie sbírek, které jsou soustředěny v Geologickém pavilonu prof. Františka Pošepného (jednoho z tvůrců světové ložiskové geologie), sahá až do roku 1849; aktuálně expozice zahrnuje okolo 15 000 vystavených exponátů. Program doplnila také přednáška dr. Davida Uličného z Geofyzikálního ústavu AV ČR, který se studenty hovořil o změnách hladiny oceánů v historii Země, roli klimatu a pohybech zemské kůry. V Olomouci Ústav experimentální botaniky AV ČR připravil exkurze, na nichž se zájemci dozvěděli např. o mezinárodním projektu luštění dědičné informace pšenice, jak se hledají konkrétní úseky DNA na chromozomech metodou „svítícího“ (fluorescenčního) značení nebo jak se připravují mikroskopické preparáty. Jejich brněnští kolegové z Botanického ústavu AV ČR se vydali na výpravu za biodiverzitou sinic a řas a za pozoruhodným světem vody pod mikroskopem. Pražští archeologové pozvali veřejnost na podnětnou prohlídku lokalit, kde realizují dlouhodobé terénní výzkumy (hradiště Stará Boleslav, Vyšehrad, bazilika sv. Petra a Pavla), a na návštěvu keramické laboratoře. Zájemci mohli poznat práci vědců celkem na 37 akademických pracovištích.

Bez jedné sto přednášek připravili organizátoři v české metropoli. Přednáškový maraton v hlavní budově AV ČR na Národní třídě zahájil prof. František Vyskočil na téma Mozek a jeho (s)mysl – kvantový a nekvantový přenos na synapsi. Věděli jste, že nervová soustava má okolo 100 miliard neuronů a že Mléčná dráha má podobný počet hvězd? Do Oválné studovny Knihovny AV ČR přilákala studenty možnost nahlédnout do světa kramářských písní – literárního žánru na pomezí lidové tvorby a umělecké poe-zie, jenž nám zprostředkovávají pohled do mysli většinou prostých čtenářů a posluchačů – v přednášce Jaká hrůza k poslouchání: pohromy a Boží znamení v kramářských tiscích Mgr. Ivy Bydžovské z Knihovny Národního muzea. Poznat jsme mohli také např. tajuplný svět rostlin v prezentaci dr. Jana Petráška z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, který na fotografiích a videích ukázal, že rostliny žijí až překvapivě „akčním“ životem. Kaleidoskop přednášek, jichž se v Praze zúčastnilo téměř pět tisíc studentů, nemohl 5. listopadu skončit příjemněji, totiž výletem do renesanční Anglie v podání prof. Martina Hilského, který před zaplněnou posluchárnou četl a komentoval své překlady Shakespearových sonetů, zatímco klavírista Daniel Dobiáš je hudebně interpretoval formou výrazového šansonu. O den dříve se mohli příznivci charismatického překladatele pro změnu těšit v Brně a Olomouci z přednášky o Shakespearových šašcích v kontextu anglické a evropské renesance.

06_2.jpg
Komponovaný pořad Shakespearových sonetů v podání Martina Hilského a za klavírního doprovodu Daniela Dobiáše pozval posluchače do renesanční Anglie.

V Městské knihovně na Mariánském náměstí vysvětloval prof. Václav Pačes studentům, jak se vyvinul člověk, kde spočívá podstata našeho lidství a čím se vlastně lišíme od lidoopů a od bakterií. Stranou nezůstalo ani aktuální téma znalosti lidského genomu a jejího vlivu na léčbu „šitou na míru“ jednotlivým pacientům. Na stejném místě se konala přednáška Různorodost zdrojů energie aneb Michaelův energetický koktejl, kterou připravil Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR.

Inspirativní přednášky a prezentace hostilo Muzeum Policie ČR. Studenti se zde dozvěděli např. o nových postupech forenzní mikroanalýzy, jak kriminalisté pracují v antropologické kriminalistické laboratoři nebo o moderních analytických technikách, jako je např. Ramanova spektroskopie.

Rozmanité přednášky nabídly prostory Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Na téma Pitná voda – znečištění zdrojů a technologie výroby zde např. hovořil dr. Martin Pivokonský z Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR. Že jsou rostlinné viry dobrým sluhou, ale špatným pánem, dokazoval dr. Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Samozřejmě se ale dostalo i na literární témata, konkrétně komiks v kontextu české literatury či na českou prózu po roce 1990.

06_5.jpg

Hojné účasti se těšila diskuse Změny klimatu: fakta, ne mýty, na níž pohovořili špičkoví odborníci v oboru. Úvodní přednášku studentům přednesl ředitel Ústavu fyziky atmosféry AV ČR dr. Radan Huth, který zdůraznil, že „odborníci klima zkoumají bez jakékoli ideové či ideologické předpojatosti“. Podle jeho názoru existují ve společnosti dvě skupiny s odlišnými názory na klima: alarmisté (změna klimatu je největší současné nebezpečí, jemuž musí lidstvo čelit; je třeba omezit produkci skleníkových plynů) a skeptici (lidská činnost klima neovlivňuje, klima se nemění a současné období není ničím výjimečné). „Obě skupiny si bohužel od vědců berou, co se jim zrovna hodí do krámu,“ uvedl na závěr své prezentace. Ačkoli vědci potvrzují, že se klima mění pravděpodobně též lidskou činností, najdou se lidé, kteří tyto skutečnosti zpochybňují – ať již vytrháváním jednotlivostí z kontextu či překrucováním faktů. Podle ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK prof. Bedřicha Moldana je nutná základní představa, jak se klima bude vyvíjet a jak významnou roli lidská činnost sehrává. „Pokud dospějeme k tomu, že má úlohu zásadní, musíme se přizpůsobit. Nemá ovšem smysl, abychom se zaměřili jen na adaptační opatření.“

Součástí letošního Týdne vědy a techniky se staly i filmové projekce – o životním prostředí (Čas hlupáků, Nepříjemná pravda), o klíčovém setkání světových myslitelů (Konference TED) či souboji šachisty Garry Kasparova se supervýkonným počítačem (Game Over: Kasparov and the Machine). O dějinách Slovanů od jejich příchodu na Moravu až do zániku v 10. století pojednával film Velká Morava. Přehled všech projekcí naleznete na www.tydenvedy.cz/.

06_4.jpg
Během deseti let se na Týdnu vědy a techniky vystřídaly tisíce studentů. Mnohé z nich bezpochyby inspiroval k dalšímu studiu.

Organizátoři TVT nově přichystali znalostní kvizy, jichž se zúčastnilo na 800 soutěžících; výherci získali knižní ceny od Nakladatelství Academia. Chcete-li si některé z kvizů vyzkoušet nanečisto, navštivte www.tydenvedy.cz/. V hlavní budově Akademie věd čekaly jako každoročně výstavy. Ve foyer se těšila zájmu expozice Akademické páry: dvojkariérní partnerství ve vědě, výzkumu a vysokých školách, která formou rozhovorů představila portréty patnácti dvojic, v nichž oba partneři působí ve vědě či jako pedagogové na vysokých školách. Výstava je jedním z vyústění projektu Národní kontaktní centrum – ženy a věda, připravil ji Sociologický ústav AV ČR. Rozhovory souběžně vycházejí v knize Akademické duety: o profesním a soukromém životě ve vědě. Mimořádně otevřené výpovědi dávají nahlédnout na akademické páry v různých životních obdobích: od doktorandů na prahu vědecké kariéry, přes etablované vědce, až po ty, jež svou vědeckou dráhu pozvolna ukončují. Jen o pár kroků dále – ve vstupní části Knihovny AV ČR – mohli náv­štěvníci zhlédnout výstavu 10 let od rekonstrukce dvorany Knihovny AV ČR, která připomněla jedinečnou proměnu bývalého několikapatrového skladiště knih na moderní rekonstruovaný historický prostor. Rekonstrukce trvala od října 1998 do listopadu 1999 a náklady přesáhly 47 milionů korun. Společně s výstavou připravila Knihovna také dvě exkurze: ve dvoraně Knihovny a v Digitalizačním centru v Jenštejně u Prahy.

06_7.jpg
Vědu a umění se podařilo propojit Geofyzikálnímu ústavu AV ČR a Archivu výtvarného umění, když společně v prostorách Národní technické knihovny připravily expozici Rovnoběžky a průsečíky.

První patro hlavní budovy AV ČR opanovala expozice Astronomického ústavu AV ČR Pohledy do nebe, která představila velkoformátové snímky pořízené na nejvýkonnější observatoři světa – Evropské jižní observatoři, dále výstava fotografií převážně anorganických materiálů, jež získali vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR za pomoci výkonných mikroskopů (Mikroskopy – oči do nanosvěta) či výstava s chytlavým názvem Mutanti!, kterou připravil Ústav experimentální botaniky AV ČR. Nepleťme si však mutanty s hrůznými obludami. Jsou totiž všude mezi námi: někteří obývají laboratoře, kde pomáhají vědcům při výzkumu, na spoustu z nich ale narazíme i na vlastním talíři. Věděli jste například, že oblíbená nektarinka není ničím jiným nežli obyčejnou broskví? Za to, že je hladká, vděčí mutaci v jediném genu. Archeologický ústav AV ČR, Brno se pochlubil unikátními nálezy z výzkumů, které se zaměřily na duchovní život lidí ze dvou odlišných a časově vzdálených period na jižní Moravě (mladý paleolit a Velká Morava).

06_6.jpg

Vědu a umění se podařilo propojit Geofyzikálnímu ústavu AV ČR a Archivu výtvarného umění, když společně v prostorách Národní technické knihovny připravily expozici Rovnoběžky a průsečíky. Díla výtvarníků majících blízko k vědeckému bádání doplnil exponát Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, jenž představuje principy zkoumání chemických látek, které se ve formě léků uplatňují např. proti viru HIV. Obdobný exponát reprezentoval českou vědu na výstavě EXPO 2010 v Šanghaji.

LUDĚK SVOBODA

Aktuality

27.9.2011 Pro přežití češtiny je důležitá kvalita a dostupnost odpovídajících jazykových technologií

Univerzita Karlova v Praze vydává při příležitosti Evropského dne jazyků a v rámci série 30 „bílých knih“ o sociální, ekonomické a technologické situaci jednotlivých jazyků v moderní Evropě zprávu o stavu češtiny. Bílá kniha češtiny ukazuje, že kvalita a dostupnost odpovídajících jazykových technologií pro češtinu se mohou v dnešním digitalizovaném světě stát klíčovými pro její dlouhodobé přežití.

 

  26.9.2011 Jaký vliv měla Praha na dílo Alberta Einsteina?

 Je tomu sto let, co Albert Einstein přijel do Prahy a zastával tu po šestnáct měsíců řádnou profesuru matematické fyziky na německé Karlo-Ferdinandově univerzitě. Jaký vliv měl Einstein na pražské vědecké a kulturní kruhy a naopak jaký vliv měla Praha na Einsteina? Na tyto otázky budou hledat odpovědi vědci na konferenci Universities in Central EuropeCrossroads of Scholars from All Over the World. Vedle toho se budou věnovat také mobilitě vědců mezi univerzitami od osvícenství do současnosti a fenoménu hostujících profesorů ve vztahu ke středoevropskému geografickému prostoru a zdejším univerzitám. Konference se uskuteční ve dnech 29. září až 1. října 2011 v pražském Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1).

 

  22.9.2011 Kateřina Demnerová získala Cenu Milady Paulové

Profesorka Kateřina Demnerová z Ústavu biochemie a makrobiologie VŠCHT získala Cenu Milady Paulové, kterou za svůj celoživotní přínos vědě v oboru chemie převzala na 2. národní konferenci o postavení žen ve vědě Genderová rovnost jako sociální inovace: rovné příležitosti v měnícím se vědeckém prostředí. Prestižní ocenění nese jméno Milady Paulové – první ženy, jež získala právo přednášet na univerzitě (1925) a také se stala první profesorkou (1939) na našem území. Sympozium pořádá Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR 22. září 2011 v hlavní budově Akademie věd ČR na Národní třídě.

  21.9.2011 Plastiky pro zahradu Akademie věd

Pražská sochařka a malířka Veronika Oleríny, která absolvovala Akademii výtvarných umění v ateliéru monumentálního sochařství, připravila ve spolupráci se Střediskem společných činností AV ČR pro nedávno zrekonstruovaný dvůr hlavní budovy Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze výstavu Plastiky pro zahradu.  Veřejnosti bude přístupná do 21. října 2011. Fotogalerii z vernisáže, které se zúčastnil také předseda AV ČR Jiří Drahoš, si můžete prohlédnout níže. 

  21.9.2011 Konference na téma Klíšťata a jimi přenášená infekční onemocnění v podmínkách jižních Čech a Bavorska

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích spolu s Jihočeským krajem a ve spolupráci s Ludwig-Maximilians-Universität München a Parazitologickým ústavem Biologického centra AV ČR pořádají 27. září 2011 závěrečnou konferenci k projektu Klíšťata a jimi přenášená infekční onemocnění v podmínkách jižních Čech a Bavorska
 

  21.9.2011 11. ročník prodejní výstavy zahraniční vědecké literatury

Knihovna Akademie věd ČR a dovozce a distributor cizojazyčné literatury Megabooks Vás zvou do Oválné studovny Knihovny AV ČR v budově Akademie věd ČR na Národní třídě 3 v Praze 1 na 11. ročník prodejní výstavy zahraniční vědecké literatury. Výstava se koná od 10. října do 14. října 2011, denně od 09:00 do 18:00 hodin. Na knihy bude poskytnuta od 1. října 2011 až do konečného vyřízení objednávek 10% sleva.

  20.9.2011 Revizní výzkum raně středověkého kostela v Libici nad Cidlinou

Libice nad Cidlinou: V průběhu srpna letošního roku proběhl pod vedením Archeologického ústavu AV ČR, Praha, v. v. i. revizní archeologický výzkum na akropoli raně středověkého hradiště v Libici nad Cidlinou. Výzkum se zaměřil na pozůstatky kostela objevené v roce 1949 Rudolfem Turkem, archeologem Národního muzea. Cílem výzkumu bylo ověřit a doplnit poznatky získané před 62 lety o stavební podobě kostela, způsobu jeho založení a osídlení, které mu předcházelo.

  19.9.2011 Ceny předsedy Grantové agentury ČR

Nejlepší čeští badatelé převzali 13. září 2011 Ceny předsedy Grantové agentury České republiky. Letos porota vybírala z padesátky projektů v pěti oborech; hlavním kritériem hodnocení byl mezinárodní ohlas, což potvrdil i předseda Grantové agentury prof. Petr Matějů: „Naším cílem je, aby se česká věda co nejvíce prezentovala v zahraničí.“

  16.9.2011 Fulbrightova komise se přestěhovala do nových prostor

Komise J. Williama Fulbrighta, příspěvková organizace Ministerstva školství, která je spolufinancovaná americkou vládou, oslavuje v tomto roce již 20 let od svého založení. Dnes proběhlo slavnostní otevření její nové kanceláře za účasti Jakuba Hodináře, 1. náměstka ministra zodpovědného za evropské záležitosti a Davida Gainera, kulturního atašé z amerického velvyslanectví v ČR. Kancelář je umístěna v Karmelitské ulici na Malé Straně a od dnešních 15 hodin přístupná veřejnosti.

  16.9.2011 Vyšla kniha Jiřího Trávníčka Čtenáři a internauti

Nakladatelství Host ve spolupráci s Národní knihovnou vydalo knihu Jiřího Trávníčka, pracovníka Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2010). Publikace přináší výsledky druhého statistického výzkumu české dospělé populace, který proběhl v roce 2010.

  15.9.2011 Podzimní zahradní slavnost v Lužanech

Podle poslední vůle Josefa Hlávky se vždy v den mariánského svátku koná v Lužanech připomínka této velké historické osobnosti a jeho rodiny. Zahradní slavnost je tradičně spojena s položením kytic v přeštické hrobce rodiny Hlávkových a dále se mší svatou v lužanské kapli. Letošní slavnost 12. září byla věnována významnému ocenění díla architekta a stavitele Josefa Hlávky.

  15.9.2011 Ocenění pro Kristinu Vlachovou

Bývalá redaktorka Akademického bulletinu Jana Slánská, známá jako scenáristka a dokumentaristka pod tvůrčím jménem Kristina Vlachová, převzala letos již dvě ocenění a zřejmě nebudou do konce roku posledními. 

  15.9.2011 Ústavní seminář ve Fyzikálním ústavu

Fyzikální ústav AV ČR zve na ústavní seminář Transportní vlastnosti železem dotovaného nitridu gallitého ve středu 19. října 2011 v 15:00 hod. v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu Akademie věd v Cukrovarnické.

  14.9.2011 Politika a zemědělské biotechnologie

V internetovém bulletinu Svět technologií, který přináší aktuální informace z oblasti biotechnologií, vyšel článek prof. Jaroslava Drobníka věnovaný zemědělské biotechnologii.

  13.9.2011 Záchranný archeologický výzkum města Mšena

Revitalizace historického jádra ve Mšeně, pří níž je především nově předlážděno historické jádro středověkého a novověkého městečka, přivedla do Mšena badatele z Archeologického ústavu AV ČR v Praze. Ti zde ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mělníku, Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a občanským sdružením Syrakus realizují archeologický výzkum.

  12.9.2011 Ústav pro českou literaturu zve na cyklus přednášek

Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., zve odbornou i širší veřejnost ve školním roce 2011–2012 na cyklus přednášek Přesahování literatury: intermediální a interdisciplinární přístupy.

  11.9.2011 Celý svět si 11. září připomíná desáté výročí teroristického útoku v New Yorku

  10.9.2011 Pohoří Sabaloka v centru zájmu českých badatelů

V prostorách Akademie věd ČR na Národní 3 můžete do 16. září 2011 navštívit výstavu Sabaloka a Šestý nilský katarakt v Súdánu: proměny v prostoru a čase , kterou pořádá Geologický ústav AV ČR, v. v. i., ve spolupráci se Střediskem společných činností AV ČR a Českým egyptologickým ústavem FF UK v Praze. Více o projektu se dočtete také v příspěvku Geoarcheologický průzkum šestého nilského kataraktu v dubnovém čísle Akademického bulletinu.

  9.9.2011 Na vzdělávání není nikdy pozdě!

Pod tímto mottem a za přítomnosti jeho excelence velvyslance Dánského království Ole Emila Moesbyho uspořádal Dům zahraničních služeb pod záštitou MŠMT a MPSV tzv. Grundtvig Day. Program Grundtvig je zaměřen na oblast vzdělávání dospělých a v České republice pomáhá zvyšovat úroveň znalostí lidí již 10 let. Nazván byl po pokrokovém dánském duchovním, učiteli, spisovateli, básníkovi ad. Nikolai Frederikovi Severinu Grudtvigovi, který už v 19. století propagoval myšlenku celoživotního učení. V odborné části programu byly 8. září 2011 předány rovněž Pečetě kvality Grudtvig nejlepším mezinárodním projektům. Více na www.dzs.cz nebo www.naep.cz. (HaM)

  9.9.2011 Večery na téma teorie her a dešifrování logiky lidského chování či molekul v mezihvězdném prostoru

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou 6. října 2011na 175. podvečer na téma Teorie her a dešifrování logiky lidského chování a 3. listopadu 2011 na 176. podvečer na téma Molekuly v mezihvězdném prostoru a zařízení ALMA. Obě akce se uskuteční v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 od 17:00 hodin.

 

archiv aktualit