Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Heyrovského nobelovský diplom archivní památkou

Archiv Akademie věd (Masarykův ústav a Archiv AV ČR) dosáhl prohlášení Diplomu Nobelovy ceny za chemii, uděleného Královskou švédskou akademií věd ve Stockholmu v roce 1959 Jaroslavu Heyrovskému za objev a vývoj polarografické analytické metody, za archivní kulturní památku. Oceněn byl význam archiválie jak v kontextu národních dějin, tak vzhledem k dosahu pro dějiny vědy obecně. Dosud představuje jedinou udělenou Nobelovu cenu za vědecký objev pro občana našeho státu. Pozůstalost J. Heyrovského (1890–1967) je v Archivu AV uložena od roku 1988 a od svého zpracování a zpřístupnění se hojně badatelsky využívá.

11_1.jpg
Součástí Heyrovského diplomu je grafika s křivkami polarografu, za jehož vynález český chemik cenu dostal.

Diplom se dostal na prestižní seznam čítající dosud pouhých 149 položek, kterým je v rámci českého archivnictví věnována pro jejich výjimečnou hodnotu zvláštní pozornost. Zařadil se tak mezi významné památky národního archivního dědictví, jako jsou například Pamětní zakládací listina Národního divadla v Praze, Klaudiánova mapa Čech nebo československý První zákon ze dne 28. října 1918. Rozhodnutí o archivní kulturní památce vydává nejvyšší orgán českého archivnictví, odbor archivní správy a spisové služby Ministerstva vnitra ČR. Celá procedura je dána archivním zákonem a dalšími normami; zahrnuje mj. posouzení v komisi složené z předních odborníků. Heyrovského nobelovský diplom prošel všemi úskalími řízení a za poslední rok se mu dostalo veškeré požadované nadstandardní péče.

Diplom Nobelovy ceny za chemii Jaroslava Heyrovského se stal vizitkou, která reprezentuje téměř 5000 běžných metrů archiválií, o něž Archiv AV pečuje. Souhrnné informace o tomto bohatství trvalé hodnoty tvořeném více než 600 fondy a sbírkami starších vědeckých korporací, akademických pracovišť a význačných osobností vědy poskytuje Digitální průvodce Archivu AV – fondy, sbírky a pomůcky on-line, který funguje od roku 2008. Vedle základního přehledu o souboru umožňuje uživatelsky snadno ovladatelný systém u mnoha zpracovaných fondů přímé studium archivních pomůcek. V některých případech je již možné prohlížet i digitální obrazové kopie archiválií. Po digitalizaci se součástí systému stane rovněž pomůcka k fondu J. Heyrovského a vyobrazení ­diplomu.

Archiv sdílí radost ze své v pořadí třetí archivní kulturní památky s dalšími pracovníky Akademie věd ČR. Zároveň se ke všem obrací s následujícím apelem: upozorňujte nás na osobní pozůstalosti významných představitelů pracovišť. Úřední materiály převezmeme ve standardním režimu, dokumentační fondy a sbírky v ústavech rádi zaevidujeme, ale cenné osobní fondy mohou nenávratně zmizet. Možná by mezi dokumenty, které rádi posoudíme, mohla být další archivní památka…

JAN BÍLEK,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.