Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Věda a výzkum

ROK SLUNEČNÍCH FYZIKŮ

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Letošní Mezinárodní heliofyzikální rok navazuje na tradici Mezinárodního geofyzikálního roku (1957) a dvou Mezinárodních polárních roků (1882 a 1932). Podobně jako u nich je vědeckým cílem studovat jevy v nejširším možném měřítku pomocí souběžných pozorování za použití širokého spektra přístrojů a ukázat krásu, závažnost a význam vědy o vesmíru a o Slunci široké veřejnosti a inspirovat budoucí výzkumníky.

Česká republika kromě účasti našich odborníků na řešení vědeckých úkolů vyhlášených v rámci IHY klade velký důraz především na popularizaci sluneční fyziky a oborů s ní souvisejících.

Oficiálně byl Mezinárodní heliofyzikální rok zahájen v únoru 2007 ve Vídni za účasti zástupce Českého koordinačního výboru dr. Rostislava Halaše z prostějovského gymnázia. V naší republice IHY zahájila již 23. ledna tisková konference, na níž za Český koordinační výbor vystoupili doc. Petr Heinzel, ředitel Astronomického ústavu AV ČR, dr. František Fárník, vedoucí slunečního oddělení AsÚ AV ČR a dr. Eva Marková, ředitelka Hvězdárny v Úpici. Ještě v lednu po ní následoval cyklus přednášek pro středoškolské studenty věnovaný Slunci a od 5. února uspořádala Lidová hvězdárna v Prostějově, p. o., Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova a Štefánikova hvězdárna v Praze výstavu Slunce – hvězda života a smrti. Jednalo se o netradiční interaktivní výstavu spojenou s přednáškou pro školy všech typů. Současně byla vyhlášena řada soutěží. Do soutěže Vesmír očima dětí pro kategorii do 10 let, jejímž garantem byla Lidová hvězdárna v Prostějově, p. o., přišlo několik set kreseb. Středoškoláci soutěžili o nejlepší internetové stránky na téma Energetické využití slunečního záření – zapojilo se osm škol. Pozorovatelská soutěž pro širokou veřejnost zahrnovala několik témat: pozorování slunečních skvrn jednoduchým dalekohledem, stanovení okamžiku slunovratu z pozorování východů a západů Slunce, stanovení zeměpisné délky pozorovacího stanoviště z měření výšky Slunce nad obzorem a fotosoutěž o nejlepší snímek Slunce. Byla rozdělena do tří kategorií: do 15 let, od 15 do 25 let a nad 25 let. O tyto soutěže bohužel nebyl tak velký zájem jako o dvě předchozí, zřejmě proto, že úkoly s výjimkou fotosoutěže, kam bylo zasláno několik snímků ve všech kategoriích, byly přece jen časově poněkud náročnější a vyžadovaly systematickou práci. O to větší ocenění si zaslouží studentky z čáslavského gymnázia za stanovení okamžiku slunovratu z pozorování východů a západů Slunce, neboť jejich 32stránková práce by určitě dobře obstála i ve středoškolské odborné činnosti.

Vítězové všech soutěží se setkali 29. listopadu v Praze, kde v rámci doprovodného programu absolvovali přednášku o Slunci a prohlídku Astronomické Prahy, nejmladší účastníci navštívili Štefánikovu hvězdárnu na Petříně. Současně shlédli výstavu věnovanou IHY, kde kromě různých odborných a propagačních materiálů byly prezentovány i všechny soutěže.

V rámci Mezinárodního heliofyzikálního roku se uskutečnilo i několik seminářů věnovaných Slunci. Ve dnech 24.–26. září se na hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka v Brně konal seminář s názvem Slunce v Brně, který byl určený především pracovníkům hvězdáren. Cílem bylo ukázat si, jak veřejnosti správně interpretovat nejnovější poznatky ze sluneční fyziky a jejího působení na meziplanetární prostor a Zemi a jak reagovat na dotazy návštěvníků, které často vycházejí z dřívějších dogmat z této oblasti. Zástupci hvězdáren měli prostor i pro předvedení, jak se to dělá právě u nich.

Mezinárodní sluneční seminář byl 12.–14. října zorganizován na hvězdárně ve Valašském Meziříčí. Tento populárně-naučný seminář byl určen široké veřejnosti, pracovníkům hvězdáren, členům astronomických kroužků a dalším zájemcům a zúčastnila se ho i řada odborníků z ČR i ze Slovenska. V průběhu tří dnů zazněly přednášky, které byly průřezem současných vědomostí o Slunci od slunečního nitra přes fotosféru, chromosféru a korónu až po meziplanetární prostor a atmosféru a magnetosféru Země.

Mezinárodnímu heliofyzikálnímu roku se ve velké míře věnovala i média. Český rozhlas Leonardo odvysílal několik programů věnovaných Slunci. Česká televize věnovala Slunci jeden vědecko-populární pořad PORT (dříve Popularis). Pozadu nezůstal ani tisk, řada článků vyšla především v Lidových novinách, ale i jinde.

Mezinárodní heliofyzikální rok skončí v únoru 2008, nicméně z toho, co přinesl jak pro vědeckou činnost, tak v oblasti popularizace, bude možné čerpat ještě mnoho dalších let.

Eva Marková,
ředitelka Hvězdárny v Úpici a členka Českého organizačního výboru IHY 2007