Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Z Bruselu

"SCRUTINY PROCEDURE" V BEZPEČNOSTNÍM VÝZKUMU 7. RP

Obrázek k článku 

Bezpečnostní výzkum je vedle hraničního výzkumu nejvýraznější novinkou 7. rámcového programu EU pro VaV. Podobně jako ostatní výzkumná témata byla i v této prioritě první výzva 7. RP na granty vypsána na přelomu roku 2006–2007 (k dispozici bylo 156 mil. eur). Následovalo podávání návrhů projektů, přes léto jejich evaluace a v současnosti probíhají kontraktační jednání. Komise dostala 328 návrhů projektů, z nichž 154 prošlo úspěšně hodnocením, 44 bylo vybráno k financování a 13 bylo zařazeno na rezervní seznam (celková úspěšnost činila 13,4 %). Česká republika by měla získat celkem 1,77 mil. eur, tedy 1,1 % z rozdělovaných financí.

Texty návrhů projektů pro první výzvu ani pro v současnosti uzavíranou společnou výzvu s prioritou Informační a komunikační technologie nesměly obsahovat klasifikované informace. Nicméně je možné, že některá připravovaná činnost povede ke klasifikovaným výstupům nebo bude klasifikované vstupy požadovat.

Potenciální citlivost projektu může identifikovat navrhovatel, evaluátor, Evropská komise nebo Programový výbor. V případě identifikace navrhovatelem musí návrh projektu obsahovat dopis týkající se bezpečnostních aspektů předkládaného výzkumu (Security Aspect Letter, SAL) s následujícími informacemi: stupeň klasifikace stávajících i nových znalostí; požadavky na povolení k přepravě nebo exportu; přehled toho, ke kterým informacím bude mít jaký partner přístup; prověrky (clearance) nebo žádosti o ně; povolení k přepravě nebo exportu nebo žádosti o ně; případná národní nebo mezinárodní právní omezení.

Ze 44 vybraných projektů různí aktéři označili 20 jako citlivých, tedy takových, které musí podstoupit tzv. scrutiny procedure, zhodnocení bezpečnostních rizik Národními bezpečnostními autoritami (NSA) zúčastněných států. NSA musí potvrdit, že zúčastněné výzkumné instituce splňují národní požadavky pro zacházení s citlivými informacemi, resp. že výzkum žádné citlivé informace používat a produkovat nebude. Toto stvrzení je plně v režii členských států a jeho získání může bohužel další vyjednávání s konsorciem výrazně prodloužit. Organizace zběhlé v manipulacích s klasifikovanými informacemi jsou si toho vědomy a je vidět, že podávají projekty formulované tak, aby toto stvrzení nepotřebovaly.

Po vyjádření všech NSA ke konkrétnímu projektu se příspěvky zhodnotí, uspořádá se setkání všech zúčastěných NSA v Bruselu a rozhoduje se o dalším postupu. Výsledkem může být buď rozhodnutí schválit projekt ve formě, jak je podán, návrh na výměnu neprověřeného partnera jiným partnerem anebo zastavení dalších negociací s konsorciem.

Co se týká dalšího vývoje v prioritě Bezpečnost, druhá výzva je plánována na červen 2008 s uzávěrkou v listopadu 2008. Budou vypsána následující témata: CBRNE (Chemické, biologické a jaderné materiály a výbušniny); systém krizového managementu pro období po události; pokročilé forenzní nástroje; bezpečný systém pro management strategických informací; detekční systém pro abnormální chování; bezpečnost otevřeného prostoru; ochrana zastavěných infrastruktur; systém dohledu nad mořskými hranicemi; rozšířené "chytré" hranice a poskytovatel první pomoci budoucnosti. Návrhy projektů opět nebudou smět obsahovat citlivé informace.

Bezpečnostní fórum ESRIF
V návaznosti na tragické události v New Yorku 11. září 2001 a následný zvýšený zájem o veřejnou bezpečnost ustavila Evropská komise mj. několik poradních výborů pro výzkum a vývoj v oblasti bezpečnosti. Výbor ESRAB (European Security Research Advisory Board) měl v podstatě za úkol analyzovat potřeby v oblasti bezpečnostního výzkumu a připravit tak rámcový plán pro bezpečnostní výzkum v 7. RP. Se spuštěním 7. RP ukončil svou činnost a jeho úkoly převzal výbor ESRIF (European Security Research and Innovation Forum) ustavený v Bruselu 11. září 2007. Předsedou je Holanďan Gijs de Vries (protiteroristický koordinátor EU), místopředsedy Ital Giancarlo Grasso a Němec Jürgen Stock. Sekretariát vedou paní Birgit Blasch z Generálního ředitelství Podnikání a průmysl a pan Grzegorz Ambroziewicz z Generálního ředitelství Spravedlnost, svoboda a bezpečnost. Z České republiky EK do zhruba sedmdesátičlenného výboru vybrala Milana Holla z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu a Vladimíra Nekvasila z AV ČR (ad personam).

David Kolman,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR