Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > únor  > Ocenění

Ocenění českého chemického inženýrství

Českému chemickému inženýrství se dostalo dalšího významného mezinárodního ocenění: prezidentem Evropského aerosolového společenství (EAA) byl na funkční období 2010–2012 jmenován dr. Jiří Smolík, předseda České aerosolové společnosti (ČAS) a vědecký pracovník Ústavu chemických procesů AV ČR. Současně se generálním tajemníkem EAA stal prof. Martin Braniš, tajemník ČAS a pracovník Přírodovědecké fakulty UK. Předání předsednictví se uskutečnilo v září loňského roku v Helsinkách na výročním zasedání EAA v rámci mezinárodní aerosolové konference IAC 2010.

 12_1.jpg
  Nanočástice ZrO2 a SiO2 připravené aerosolovým procesem

Zvolení Jiřího Smolíka prezidentem EAA reflektuje aktivní a úspěšnou pozici, kterou ČAS v evropském měřítku zaujímá. Její nejvýraznější akcí na mezinárodní scéně v poslední době byla organizace 18. mezinárodní konference Nucleation and Atmospheric Aerosols (2009, Praha); následovat ji bude nejvýznamnější evropský aerosolový mítink – Evropská aerosolová konference – EAC 2013 (Praha).

ČAS (http://cas.icpf.cas.cz) vznikla z Pracovní skupiny pro výzkum aerosolů České společnosti chemického inženýrství při příležitosti pořádání Evropské aerosolové konference v roce 1999 v Praze; sympozia, které se vůbec poprvé konalo v některé ze zemí střední a východní Evropy. Členem EAA je od roku 2002. Jak se praví v jejích stanovách, sdružuje převážně vědce z výzkumných ústavů a univerzit, a to s těmito záměry: podporovat spolupráci ve všech oblastech výzkumu aerosolů; stimulovat šíření informací o aerosolech jak mezi členy, tak i veřejností prostřednictvím setkání a publikací; na všech úrovních podporovat vzdělávání v oblasti aerosolů; podporovat mezinárodní spolupráci. Každoročně také pořádá výroční konferenci (sborníky referátů naleznete na http://cas.icpf.cz/download.php).

 12_2.jpg
  Jiří Smolík a Jens Vellev při zkoumání ostatků Tycha Braha

Evropské aerosolové společenství (www.gaef.de/eaa) je zastřešující organizací národních a regionálních aerosolových společností evropských zemí a Izraele. Předsednictví jednotlivých společností trvá vždy dva roky a postupně přechází z jedné společnosti na druhou. Předseda příslušné společnosti se tak stává prezidentem a tajemník generálním tajemníkem EAA.

Společenství má mnoho cílů. Poskytuje například fórum pro spolupráci národních společností a usnadňuje komunikační toky mezi nimi. V kontaktu s Evropskou unií pomáhá vytvářet vědní politiku v souvisejících oborech a zároveň funguje jako kontaktní bod pro podobné organizace mimo evropský prostor. Rovněž koordinuje organizaci Evropských aerosolových konferencí a pomáhá vytvářet jejich odborné pracovní skupiny.

Prostřednictvím svých deseti pracovních skupin pokrývá všechny aktuální oblasti výzkumu aerosolů, a to od jejich tvorby při spalovacích procesech, výskytu v atmosféře, přes chemické a fyzikální vlastnosti až po cílenou produkci pro využití v nanotechnologiích či v lékařství při léčbě astmatických obtíží a plicních chorob.

V současnosti sdružuje 12 aerosolových společností. Kromě České aerosolové společnosti to jsou: holandsko-belgická „Dutch/Belgian Aerosol Society“; finská „The Finnish Association for Aerosol Research“; francouzská „Association Française d’Etudes et Recherches sur les Aérosols“; německá „Gesellschaft für Aerosolforschung e. V.“; řecká „Hellenic Association for Aerosol Research“; maďarská „Hungarian Aerosol Society“; izraelská „Israel Association for Aerosol Research“ (IAAR); italská „Societa Italiana di Aerosol“; skandinávská „Nordic Society for Aerosol Research“; španělská „Spanish Aerosol Society“; britsko-irská „The Aerosol Society“.

 JIŘÍ HANIKA,
Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.