Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > únor  > Z Bruselu

Priority maďarského předsednictví a agenda evropského výzkumu

Vedení Evropské unie patří od 1. ledna 2011 Maďarsku, které v nadcházejících šesti měsících předsedá Radě EU, a určuje tak priority a směřování Unie. Maďarsko je poslední ze zemí tzv. předsednického tria; proto jeho cíle a priority navazují na agendu a výsledky Španělska a Belgie, s nimiž sdílí osmnáctiměsíční program. V rámci spolupráce vymezilo navazující témata, která tvoří hlavní body politické a výzkumné agendy.

 16_1.jpg

Maďarské předsednictví se nevyhne řešení ekonomických problémů, jako je boj s dluhovou krizí států eurozóny, a dalších témat, která spadají do agendy Evropské unie pro příští půlrok. Jsou to především jednání o unijním rozpočtu, reforma společné zemědělské politiky a oblast energetiky. V oblasti evropského výzkumu bude maďarské předsednictví řešit zejména střednědobé hodnocení 7. rámcového programu a přípravu jeho nástupce po roce 2013. Z vlastních témat akcentovalo podporu rozšiřování EU, implementaci Dunajské strategie a integraci romského obyvatelstva.

Hlavními tématy v ekonomické oblasti jsou hospodářský růst, tvorba pracovních míst a sociální začleňování. Maďarské předsednictví hodlá revidovat Pakt stability a růstu a pokračovat v procesu konsolidace evropského hospodářství. Maďarsko chce být také prvním státem, za jehož předsednictví odstartuje tzv. evropský semestr. Šestiměsíční období analyzuje rozpočtové a strukturální politiky členských států, aby bylo možné včas odhalit počátek případné nerovnováhy, a předejít tak dluhovým krizím zemí eurozóny. Španělské předsednictví přijalo principy a mechanismy nového uspořádání, za předsednictví Belgie odborníci projednali mechanismus jeho implementace. V aktuálním půlroce je v plánu realizace následujících změn – vytvoření mechanismu finančního dohledu a zavedení permanentního krizového mechanismu jako nástupce Záchranného fondu po roce 2013.
Zvýšenou pozornost věnuje Maďarsko boji proti chudobě (zvláště dětské) a též se zasadí o přijetí celoevropských opatření pro integraci Romů.

 16_2.jpg
V čele maďarského předsednictví v oblasti výzkumu a vývoje stojí Zoltán Cséfalvay.

Dalším tématem je posílení společných evropských politik. Uskuteční se diskuse o budoucnosti a podobě společné unijní zemědělské politiky EU (CAP), zreviduje se regionální (kohezní) politika, bude definována společná energetická politika EU a bude se také diskutovat o nové evropské politice vodního hospodářství k zajištění ochrany a efektivního využívání vodních zdrojů; k debatám o vodních zdrojích by měla být paralelně přijata a implementována evropská rozvojová strategie Dunajského regionu.

Maďarské předsednictví má v plánu přednostně se zabývat i problematikou migrace a udělování azylu. Pro vytvoření azylového systému a další spolupráci v oblasti vnitra a bezpečnosti v Evropě prosadí další naplnění tzv. Stockholmského programu v oblasti spravedlnosti a vnitřních záležitostí, který by měl posílit občanská práva a bezpečnost v Evropě. Předsednictví bude dále usilovat o rozšíření zemí Schengenské dohody o Bulharsko a Rumunsko. Vedle toho hodlá maďarské předsednictví zacílit pozornost členských zemí ke kulturní rozmanitosti a její ochraně jakožto evropské hodnoty.

Čtvrtým tématem maďarského předsednictví je podpora dalšího rozšiřování EU a zlepšování vztahů s nejbližšími sousedskými zeměmi. Prosazuje vstup Chorvatska do Unie a chce se zasadit o uzavření přístupových rozhovorů během první poloviny roku. Důležitým bodem je snaha poskytnout perspektivu integrace zemím západního Balkánu a Turecku. Důležitý je podle Maďarska také pokrok v přístupových rozhovorech s Islandem a spuštění a fungování Evropské služby pro vnější činnost (EEAS) za účelem reprezentace společných zájmů EU po celém světě. Prioritním cílem předsednictví je i podpora iniciativy Východní partnerství, v jejímž rámci se v květnu 2011 uskuteční druhý summit.

Hlavními prioritami maďarského předsednictví v oblasti evropského výzkumu, vývoje a inovací je důraz na zjednodušení podpory a na realizaci jednotlivých doporučení plynoucích ze střednědobého hodnocení 7. rámcového programu. Pro druhou polovinu období fungování 7. RP a jeho nástupce po roce 2013 jsou stěžejní zejména následující doporučení a opatření: důraz na budování Evropského výzkumného prostoru (ERA) a na dosahování cílů Unie inovací; budování a implementace výzkumných infrastruktur (RI), zejména tzv. integrovaných výzkumných infrastruktur (I3), které mají největší potenciál evropské přidané hodnoty; navzdory ekonomické krizi udržet financování evropského výzkumu ze 7. RP a následného programu alespoň na stejné úrovni jako doposud; potřeba srozumitelné evropské inovační strategie k podpoře zájmu spektra účastníků o zapojení do rámcových programů, zjednodušení procedur financování evropského výzkumu; přehodnocení podpůrných nástrojů v 7. RP, které by mělo vést k prosazení tzv. bottom-up výzev; zvážení moratoria na zavádění nových nástrojů podpory, a to do doby, než se uskuteční revize a zhodnocení těch stávajících; podpora žen výzkumnic a hodnotitelek v 7. RP; podpora zemí s nízkou účastí v 7. RP a provázanost mezi strukturálními fondy a rámcovými programy; větší otevření rámcových programů mezinárodní spolupráci.

Představitelé maďarského předsednictví nyní vyčkávají na sdělení a pracovní dokument Evropské komise k těmto jednotlivým doporučením. Na jejich základě bude Maďarsko postupovat v zavádění příslušných opatření.
Stěžejním tématem je také příprava 8. rámcového programu, k němuž se v únoru 2011 očekává sdělení Evropské komise. To by mělo obsahovat další politické směřování rámcového programu pro výzkum – zda by se měl orientovat spíše na budování evropského výzkumného prostoru či na inovace, jaké hlavní a společenské výzvy bude řešit, jaká bude jeho struktura, obsah, prioritní osy a další aspekty (vyjma rozpočtu programu). S ohledem na sdělení EK se od února do dubna 2011 uskuteční veřejná diskuse k 8. RP se zainteresovanými evropskými subjekty. (Pozn. – dokumenty EK vydala po uzávěrce tohoto čísla.)

Dalšími významnými událostmi v oblasti evropského výzkumu jsou implementace Unie inovací a prodloužení programu Euratom v rámci 7. RP na léta 2012–2013. Očekává se rovněž vyhlášení dalších Iniciativ společného programování (JPIs), střednědobé hodnocení Společných technologických iniciativ (JTIs) a iniciativ podle článku 185 Smlouvy o fungování EU (ARTEMIS, ENIAC, AAL) a zahájení výzkumné spolupráce v rámci Dunajské strategie, např. formou ERA-Net. Důležitou oblastí je i pokračování realizace Evropských inovačních partnerství a formulace strategické inovační agendy (SIA) Evropského technologického a inovačního institutu (EIT).

Hlavní konference a akce maďarského předsednictví v oblasti výzkumu a vývoje jsou: Seminář k střednědobému hodnocení 7. RP (24.–25. února, Budapešť); Konference Ženy ve vědě (7.–8. března, Budapešť); Konference k výzkumu mozku (18.–19. března, Budapešť); Otevřená & konkurenceschopná ekonomika (7. dubna, Budapešť);
ICT – FET konference (4.–6. května, Budapešť); Konference Internet budoucnosti & FIRE (16.–19. května, Budapešť); ICT den navrhovatelů (19.–20. května, Budapešť); EuroNanoForum (30. května – 1. června, Budapešť); REGINFRA + WIRE2 (7.–9. června, Debrecen); Setkání Evropské rady pro výzkum (20.–22. června, Budapešť).
Informace o předsednictví Maďarska Radě EU naleznete na www.eu2011.hu či na http://cordis.europa.eu/hungary/presidency2011.

Martin Kašpárek,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR