Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > červ-srp  > Obálka

Ceny Josefa Hlávky za rok 2007


Český literární fond ve spolupráci s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ocenil 23. června 2008 na zámku v Lužanech nejlepší vědecké knihy za rok 2007. Cena je každoročně udělována za původní vědecké monografie v oblasti věd společenských, lékařských a věd o živé a neživé přírodě. Podle předsedy odborné komise prof. Jaroslava Blahoše bylo letos z čeho vybírat, protože se o cenu ucházelo na šedesát přihlášených titulů. Ocenění za nejlepší autorskou práci v oblasti věd o neživé přírodě získala Daniela Řezáčová s kolektivem z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, v. v. i. (obr. 1) za knihu Fyzika oblaků a srážek, kterou vydalo nakladatelství Academia. Druhou oceněnou knihou se stal Středověký mýtus o Meluzíně a rodová pověst Lucemburků od Martina Nejedlého z Ústavu českých dějin FF UK (obr. 2). Cena za oblast lékařských věd byla předána kolektivu autorů pod vedením Pavla Kuchynky za publikaci Oční lékařství již 4. června 2008 v kostele sv. Šimona a Judy. Cenu v oblasti věd o živé přírodě se letošní rok porota rozhodla neudělit. Důvodem je skutečnost, že dvě knihy, které postoupily v této kategorii do finále, nesplňovaly zcela kritéria stanovená statutem ceny.

Správní rada Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových udělila také Medaile Josefa Hlávky Ludmile Šilhánkové (obr. 3) za významnou celoživotní a mezinárodně uznávanou vědeckou činnost v oboru genetiky kvasinek a Ivanu Raškovi (obr. 3) za vysokou odbornou úroveň vědecké práce ve velmi závažné problematice strukturně-funkční organizace buněčného jádra a za propagaci české vědy v zahraničí.

lsd

obrazek k clanku
Ocenění za nejlepší autorskou práci v oblasti věd o neživé přírodě získala Daniela Řezáčová s kolektivem z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, v. v. i.
© Luděk Svoboda, Archiv SSČ AV ČR

obrazek k clanku
Druhou oceněnou knihou se stal Středověký mýtus o Meluzíně a rodová pověst Lucemburků od Martina Nejedlého z Ústavu českých dějin FF UK
© Luděk Svoboda, Archiv SSČ AV ČR

obrazek k clanku
Správní rada Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových udělila také Medaile Josefa Hlávky Ludmile Šilhánkové a Ivanu Raškovi
© Luděk Svoboda, Archiv SSČ AV ČR