Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Workshop o analýze funkcí fagocytů

obrazek k clanku

Důležitou úlohu fagocytů v obraně proti invadujícím patogenům objevil již koncem 19. století Ilja Iljič Mečnikov (1845–1916). Fagocyty jako buňky první obranné linie imunitního systému disponují velice účinnými mechanismy, které vedou k rychlému usmrcení nebo alespoň inaktivaci patogenů.

Mezi tyto obranné mechanismy patří vysoce reaktivní mikrobicidní oxidanty generované enzymy (např. NADPH oxidasa, myeloperoxidasa a syntasa oxidu dusnatého). Oxidanty primárně slouží k likvidaci patogenů, mohou však také unikat z fagocytů, poškozovat okolní buňky a tkáně, a tím významně přispívat ke vzniku nebo rozvoji mnoha onemocnění. Přesto však fagocyty většinou nejsou výzkumnou prioritou imunologů a patofyziologů. Na vědeckých konferencích je jim rovněž věnována pouze okrajová pozornost. Navíc mezi jednotlivými laboratořemi existují zřetelné rozdíly v instrumentaci a metodikách používaných pro výzkum funkcí zvířecích a lidských fagocytů, což ztěžuje interpretaci a porovnávání publikovaných dat.

To byl také důvod, proč pracovníci z Biofyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i., Ústavu experimentálnej farmakológie SAV (Slovensko), National Institute of Traumatology (Maďarsko) a University of Turku (Finsko) společně uspořádali v Brně (2003) workshop s důrazem na neformální diskusi a výměnu zkušeností týkajících se způsobu odběru a zpracování vzorků, rozdílů mezi funkcemi jednotlivých typů fagocytů u lidí a živočichů, analytických metod (průtoková cytometrie, spektrofotometrie, luminometrie, mikroskopické techniky, elektrochemie aj.) a úlohy fagocytů ve zdraví a nemoci. V rámci tohoto workshopu, kterého se zúčastnilo 38 účastníků z devíti evropských zemí, bylo vyjádřeno přání setkávat se pravidelně ve dvou- až tříletých intervalech; v pořadí druhý workshop byl uspořádán v roce 2006 ve Křtinách u Brna a opět se setkal s pozitivním ohlasem.

obrazek k clanku
Konferenční část s plakátovými ­prezentacemi v brněnském ­hotelu Continental
FOTO: Archiv BFÚ AV ČR

Ve dnech 22.–24. května 2008 se v Brně uskutečnil třetí workshop 3rd European Workshop on the Analysis of Phagocyte Functions. Pořádal ho Biofyzikální ústav AV ČR a Česká společnost pro analytickou cytologii. Workshop byl také vnímán jako oficiální setkání členů dvou pracovních skupin COST Akce B35 – Lipid Peroxidation Associated Disorders. Zúčastnilo se ho 43 vědců z 15 zemí, kteří prezentovali 18 přednášek a 12 plakátových sdělení z oblasti biologie, fyziologie a patofyziologie fagocytů, metodologie pro hodnocení funkcí fagocytů, tvorby reaktivních metabolitů kyslíku a dusíku, peroxidace lipidů a farmakologické modulace funkcí fagocytů. O vysoké odborné úrovni workshopu svědčí aktivní účast špičkových vědeckých pracovníků jako H. E. Poulsena (prezident Society for Free Radical Research – Europe), N. Žar­koviče (předseda COST Akce B35), R. Nosála (Ústav experimentálnej farmakólogie SAV), J. Arnholda (University of Leipzig), S. Balduse (University Heart Center Hamburg), J. Hamara (National Institute of Traumatology, Budapest), E.-M. Liliuse (University of Turku) a dalších.

Na závěr workshopu vyhodnotila čtyřčlenná porota nejlepší prezentace badatelů mladších 35 let. Na prvních třech místech se umístili P. Zelníčková (Výzkumný ústav veterinárního lékařství), M. Pekarová (Biofyzikální ústav AV ČR) a P. Hyršl (Masarykova univerzita). K neformálnímu charakteru přispěla návštěva Mendelova muzea a společenský večer, v jehož průběhu byl prostřednictvím Slováckého krúžku předveden moravský folklor. Účastníci vyjádřili přání pokračovat v započaté tradici a setkat se opět na dalším workshopu v roce 2010.

Antonín Lojek, Milan Číž, Lukáš Kubala,
Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.