Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > leden  > Obálka

NOVÉ KNIHY

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

PŘÍRODNÍ KLENOTY ČESKÉ REPUBLIKY
Zatímco kulturní a historické klenoty naší vlasti byly zpracovány v řadě výpravných publikací, neméně cenné klenoty přírodní zůstávají poněkud opomíjeny a jako by ukryty před povědomím širší veřejnosti. Jsou to neobyčejné typy krajin, biotopů i jednotlivých složek neživé i živé přírody. Čeští přírodovědci se rozhodli je "odtajnit" a jejich existenci a reprezentativní místa výskytu na území České republiky v této ojedinělé publikaci prozradit. Knihu ocení všichni zájemci o přírodní hodnoty na území Čech, Moravy a Slezska.
Rubín, J. a kolektiv, Academia, Praha 2006. Vydání 1.

TŘEBEL
Obraz krajiny s bitvou

Autor, představitel relativně nové vědní disciplíny – postmedievální archeologie – věnoval pozoruhodnou studii jedné z bitev třicetileté války (1647 v blízkosti Tachova). V první části konfrontuje písemné a ikonografické prameny s výsledky archeologického výzkumu místa a rekonstruuje průběh bitvy. V druhé části potom podává výklad o vývoji krajiny od pravěku do současnosti jako vzájemném prolínání a ovlivňování dějů přírodních a kulturních.
Matoušek, V., Academia, Praha 2006. Vydání 1.

KAROLÍNA HERSCHELOVÁ
Žena, která objevila kometu

Karolína Herschelová byla první profesionální astronomkou v dějinách. Žila v osmnáctém století a zpočátku pouze pomáhala svému bratrovi Williamovi. Posléze však sama objevila řadu nebeských objektů a navždy se tak zapsala do dějin astronomie. Edice Žena a věda, v níž tato publikace vychází, mapuje osudy žen, které významně ovlivnily vývoj vědeckého poznání v minulosti i současnosti.
Hoskin, M., Academia (edice Žena a věda), Praha 2006. Vydání 1.

O PŮVODU ČLOVĚKA
Darwinovo klíčové dílo, ve kterém autor poprvé naplno vyslovuje myšlenku, že "člověk pochází z opice", a Bůh ho tedy nestvořil v jeho současné podobě, zvedlo v roce 1871 velkou vlnu nevole, kterou ovšem Darwin předpověděl: "Hlavní závěr, ke kterému jsem v této práci dospěl, že totiž člověk pochází z nějakého nižšího živočicha, bude mnoha lidem bohužel připadat velmi nechutný." Za svou teorií si ale přesto pevně stál a podložil ji četnými důkazy. Dnešního čtenáře již Darwin nešokuje, nicméně atraktivita tohoto díla ani po letech nezeslábla. Nesmírně zajímavé jsou i postřehy ohledně střetu přírodního výběru s lidskou civilizací. Tato kniha je rozšířena o Huxleyho esej o rozdílech mezi mozkem člověka a lidoopa a o Darwinovy poznámky a vychází v překladu Josefa Wolfa a Zory Wolfové.
Darwin, Ch., Academia (edice EUROPA), Praha 2006. Vydání 2.

DOBRÁCI OD PŘÍRODY
Frans de Waal je zoologem a etologem, specializujícím se na výzkum primátů. Je autorem dvou uznávaných knih Chimpanzee Politics a Peacemaking among Primates.V současné době působí v Yerkesově regionálním centru pro výzkum primátů. Kniha Dobráci od přírody, kterou do českého jazyka přeložil Marek Špinka, se zabývá evolucí morálky a hledá její kořeny mezi našimi nejbližšími příbuznými – vyššími primáty. Mezi příbuznými, s nimiž máme společného víc, než jsme si mnohdy ochotni přiznat…
Frans de Waal, Academia (edice Galileo), Praha 2006. Vydání 1.