Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > leden  > Evropská unie

Sedmé zasedání skupiny CEEN

Obrázek k článku 

Ve dnech 26.–27. listopadu 2006 se Akademie věd ČR ve spolupráci s Evropskou akademií věd a umění (EASA) ujala hostitelské role při konání již 7. zasedání zástupců CEEN (Central and Eastern European Network). Akci uspořádala v reprezentativních prostorách AV ČR – ve Vile Lanna, v Praze 6-Bubenči.

Zasedání zahájila recepce, které se zúčastnili významní zahraniční hosté, např. zástupce Evropského parlamentu Jerzy Buzek, za Evropskou komisi Monica Dietl, Philippe Galiay, Stylianos Katsoulakis, Atila Marjan, zahraniční členové CEEN z Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Makedonie, Polska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Srbska, zástupci Evropské akademie věd a umění Felix Unger, Gilbert Fayl a zástupci hostitelské Akademie věd ČR Václav Pačes, Jan Palouš, Jan Hrušák a další.

Předseda AV ČR Václav Pačes po uvítání všech přítomných hostů zdůraznil důležitou úlohu sítě CEEN v procesu integrace nových členských zemí do Evropského výzkumného prostoru ERA. Příspěvky zahraničních hostů se týkaly širokého spektra problémů: od výměny názorů na nový rámcový program spojený s navýšením finančních potřeb, nutnost rozšiřovat spolupráci zemí Evropské unie se zámořím, vytvoření Evropské vědecké rady ERC a její nová úlohy v 7. RP, přes myšlenky na vytvoření Evropského technologického institutu EIT, vymezení jeho právního statutu, personálního složení a dalších souvisejících otázek, až po potřebu integrovaného přístupu k inovacím. V této souvislosti citujeme Monicu Dietl: "ERC is a founding agency while EIT is a perfomer." Další témata se věnovala finančním otázkám.

Diskutovaná témata a potřeba reagovat na nové podmínky v rámci evropských zemí vedly k formulování budoucí strategie pro evropské země. Ta spočívá ve snaze zabránit odlivu mozků z Evropy do asijských zemí a USA pomocí nové evropské filozofie, která bude sloužit ku prospěchu celého kontinentu a nikoliv pouze určité části Evropy. Účastníci pražského zasedání CEEN se shodli, že pokud si máme udržet potřebnou úroveň konkurenceschopnosti a zabránit odlivu vědeckých kapacit, měli bychom investovat do vědecké infrastruktury.

V rámci prezentovaných příspěvků dostaly prostor i humanitní vědy a problémy týkající se otázek vládnutí ve společnosti, jako například boj proti terorismu a úloha multinárodních společností, role nevládních organizací a role občanů, problémy stárnutí populace atd.

Z jednání vyplynuly úkoly pro jednotlivé členské země: potřeba vytvořit společný projekt CEEN, způsoby financování sítě CEEN a úloha ERC. Za kontaktní osobu pro všechny akademie byl zvolen Robert Ian Smith. Příští zasedání CEEN se bude konat v červnu 2007 v Podhoráci (Černá Hora).

ALENA ŠTIKOVÁ,
Odbor pro evropskou integraci KAV