Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > leden  > Ocenění

PRAEMIUM BOHEMIAE 2006

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Nadace B. Jana Horáčka Českému ráji již pošesté pozvala do modrého divadelního sálu Státního zámku Sychrov v tradičním termínu 4. prosince 2006 laureáty a hosty ke slavnostnímu vyhlášení cen Praemium Bohemiae. Zakladatel tohoto významného počinu, Bohuslav Jan Horáček, se rozhodl velkoryse podpořit českou vědu a umění, místní studenty i badatele (o životní dráze mecenáše B. J. Horáčka jsme psali v Akademickém bulletinu 1/2005), a to odměnou v celkové výši jednoho milionu korun.

Hlavní cenu za rozvoj vědních oborů, tentokrát v matematice a fyzice, Praemium Bohemiae (ve výši 500 000 Kč) obdržel významný astronom světového věhlasu Bohumil Ceplecha. V oddělení meziplanetární hmoty na ondřejovské hvězdárně začal budovat národní síť pro sledování bolidů, která se posléze rozrostla v největší a nejdéle fungující proslulou Středoevropskou síť. S nejznámějším Ceplechovým úspěchem z roku 1959 má dodnes možnost seznámit se i široká veřejnost v Národním muzeu: je jím meteorit, který byl nalezen u Příbrami na základě výpočtu podle pozorování mimořádně jasného bolidu. Navíc metodika dr. Zdeňka Ceplechy umožňovala spočítat i dráhu tělesa ve sluneční soustavě a prokázat tak původ meteoritu v hlavním pásu planetek. Kdo víc, než zakladatel české vědecké školy meteorické astronomie, by si tedy zasloužil, aby jeho jméno nesl i nebeský posel! Je jím planetka č. 2198 objevená v roce 1980 na Harvardově observatoři.

Laureáty hlavní ceny navrhují a na jejich výběru se podílejí Akademie věd ČR, Učená společnost ČR a Česká konference rektorů. Laudatio předsedy Učené společnosti ČR Jiřího Grygara naleznete v plném znění na www.asu.cas.cz/cesky/new/Ceplecha).

Středoškoláky nominují na ceny ve studentské kategorii výsledky účasti v mezinárodních přírodovědných olympiádách v příslušném roce. Jestliže v minulých letech nechyběla mezi finalisty děvčata, loňský rok se stal výhradně mužskou záležitostí s jedinou zlatou medailí za chemii, kterou převzal Petr Gerhard z Jihlavy.

Že však úspěchy v soutěžích nejsou náhodné, dokazují i někteří studenti ocenění vícekrát. Podruhé se slavnosti na Sychrově zúčastnili stříbrní medailisté Marek Pechal ze Zlína a českobudějovický Jaroslav Icha (biologie), dále nositel bronzové medaile Pavel Motloch (fyzika) z Frýdku-Místku nebo Jakub Opršal (matematika) z Brna, který letos obdržel čestné uznání. Loňský bronzový medailista Daniel Marek (informatika) z Prahy přebíral ocenění dokonce již potřetí. Oceněných studentů bylo celkem 21, stříbrnou medaili si dále odnesli Tomáš Trnka z Českých Budějovic (chemie), Josef Pihera ze Strakonic (informatika), bronzové medaile vybojovali Radek Žlebčík z Prahy (fyzika), brněnští Petr Smítal (fyzika) a Radek Matuška (chemie), Rudolf Píša z Třebíče (chemie), Jiří Svoboda z Humpolce (biologie), Jan Fíla z Krupky-Bohosudova (biologie), Jaroslav Hančl z Bílovce (matematika), Zbyněk Konečný z Brna (matematika), Pavel Šalom z Rožnova pod Radhoštěm (matematika), Michal Vaner z nedalekého Turnova (matematika), čestná uznání obdrželi Marek Scholle z Pardubic (fyzika), a dva zástupci z Brna (oba matematika) Vojtěch Říha a Jan Uhlík.

Přírodovědné soutěže, jež se staly základním stupněm pro případnou nominaci na studentské ceny Praemium Bohemiae, jsou Fyzikální olympiáda (www.uhk.cz/fo nebo http://fo.cuni.cz), Chemická olympiáda (www.chemicka-olympiada.cz), Biologická olympiáda (www.biologickaolympiada.cz), Matematická olympiáda (www.math.muni.cz/mo) nebo Olympiáda v programování (http://mo.mff.cuni.cz/p/index.html).

Poté, co v Zámeckém divadle utichly tóny hudebního programu, se zájemcům o prohlídku otevřely romantické interiéry dnešního Státního zámku Sychrov. Koho si prohlédli v rozsáhlé sbírce portrétů příslušníků rodu Rohanů, kteří zde, ve vstupní bráně do Českého ráje, kdysi sídlili, se v podvečerním světle dalo jen těžko určit.

MARINA HUŽVÁROVÁ