Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > leden  > Galerie

HLÁVKŮV JUBILEJNÍ ROK

Nebýt architekta a stavitele Josefa Hlávky, možná bychom se procházeli po jinak vypadajícím mostě, než je ten náš slavný Karlův, jehož opravu po velké povodni v roce 1890 v původním stylu právě Hlávka prosadil. Kolik dětí se narodilo v pražské Zemské porodnici a kolika studentům poskytly přístřeší Hlávkovy koleje? Kolem kolika staveb Josefa Hlávky procházejí lidé ve Vídni a jakému množství mozků se dostalo informací na univerzitě v Černovcích? A co teprve jeho mecenášský přínos vědě a umění, co jeho podpora studentům, malířům, hudebníkům, nadaným lidem?

Letošní rok se nese nejen ve znamení stého výročí úmrtí této významné osobnosti, ale stojí za to připomenout i pár dalších kulatých jubileí. Před 140 lety (1848) obdržel Josef Hlávka řád císaře Františka Josefa za záslužnou činnost ve Vídni a v témže roce i druhou hlavní cenu za architekturu na světové výstavě v Paříži. Před 125 lety se stává říšským a zemským poslancem a mecenášské a poradenské činnosti už se věnuje systematicky. V loňském roce uplynulo 100 let, kdy byl Josef Hlávka jmenován čestným občanem Prahy a dekorován Velkokřížem řádu císaře Františka Josefa. Významné hlávkovské jubileum se letos připomíná nejen v Česku, Rakousku a na Ukrajině, ale prostřednictvím UNESCO celosvětově.

Akademický bulletin se k oslavám stého výročí připojuje procházkou po galerii obrazů, které jsou s osobností Josefa Hlávky spojeny. Role našeho průvodce a vypravěče se zhostil autor nejpovolanější, doc. Jiří Kotalík, s nímž se nyní zastavujeme u velikého plátna Josefa Hlávky v podání Václava Brožíka.

HaM