Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > leden  > Věda a výzkum

O EKOLOGII MAJÍ STUDENTI ZÁJEM

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Podpora rozvoje aktivního učení a tvůrčích aktivit patří v současném vzdělávání k prioritám. Tento záměr spolu s posílením komunikačních dovedností žáků středních škol byl i stěžejním cílem 4. středoškolské konference, kterou stejně jako v minulých letech uspořádal Klub ekologické výchovy. Loňský rok byl přece jenom výjimečný, neboť se konal přímo pod záštitou České komise pro UNESCO, a navíc akci podpořil participační projekt UNESCO. Rovněž prostory Akademie věd ČR přispěly k umocnění slavnostní atmosféry celé akce.

Účast přijali i významní hosté z ČR a ze zahraničí. Konferenci zahájila předsedkyně České komise pro UNESCO prof. Helena Illnerová. Poté účastníky přivítala předsedkyně Klubu ekologické výchovy a nositelka ocenění UNEP Global 500 dr. D. Kvasničková a o významu akce pro Dekádu OSN Vzdělávání pro udržitelný rozvoj promluvil Ing. Pavel Škoda, generální tajemník České komise pro UNESCO. V průběhu jednání konferenci navštívila také náměstkyně ministra ŽP Ing. Rut Bízková, za MŠMT Ing. Karla Mališová, za Institut vzdělávání a poradenství ČZU v Praze dr. Radmila Dytrtová, za lesnickou fakultu ČZU prof. Vladimír Kalina, a za Národní ústav odborného vzdělávání dr. Vlasta Bucharová. Druhý den na závěr konferenci zhodnotila místopředsedkyně KEV doc. Milada Švecová z UK PřF v Praze.

Ze zahraničních hostů byli přítomni dr. Sandanusová z UKF v Nitře a Ing. Kovačiková, Ing. Paleniková a Mgr. Machová z Agroinstitutu v Nitře. Z Rakouska přijal pozvání ředitel Vyšší odborné školy ŽP v Yspertalu pan H.Zechner.

Konference se zúčastnilo téměř 30 středních škol z celé republiky a bylo předneseno 40 příspěvků studentů z gymnázií a středních odborných škol různého zaměření, včetně vystoupení studentů z vyšší odborné a střední školy pro životní prostředí z rakouského Yspertalu a žáků střední zemědělské školy v Rakovcích u Nitry.

Rakouští studenti se prezentovali příspěvkem k aktuální problematice ŽP (ochrana krajiny a jejích obyvatel před povodněmi). Účastníci ze Slovenska informovali o tradici jejich školy a o jejím profesním zaměření.

Další příspěvky žáků z různých míst celé ČR se týkaly širokého spektra problémů přírodovědného charakteru jako např. ochrany biodiverzity určitých druhů rostlin a živočichů, ale také dalších témat jako je problematika odpadů, energetické zdroje, meteorologická pozorování i ekonomické hodnocení vlivů na prostředí a zjišťování názorů občanů na problémy životního prostředí. Objevily se také příspěvky z oblasti ekologické výchovy dětí v předškolních zařízeních, v přípravě učitelů a v aktivitě střediska ekologické výchovy od studentek střední pedagogické školy.

Příspěvky byly tematicky i provedením velmi různorodé, jak odpovídá širokému pojetí problematiky udržitelného rozvoje, a zároveň nápadité, zajímavě zpracované a prezentované s využitím moderních komunikačních technologií. Není divu, že mnohé vyvolaly i čilou diskusi.

Konference se zúčastnili také učitelé všech škol – členů KEV – přihlášených do této akce. Kultivované vystupování jejich žáků jim bylo odměnou za průběžnou konzultační pomoc a zároveň motivací pro další podněcování zájmu studentů o samostatné tvořivé aktivity.

Letošní ročník opět potvrdil, že otázky životního prostředí a udržitelného rozvoje nejsou středoškolákům lhostejné. Tak aby jim to vydrželo a opět jsme se sešli v roce 2008. Tentokrát na 5. středoškolské ekologické konferenci v Praze.

DANUŠE KVASNIČKOVÁ,
Předsedkyně Klubu ekologické výchovy,
MILADA ŠVECOVÁ,
Místopředsedkyně Klubu ekologické výchovy