Kalendář akcí

Dnes < 2011 >  < říjen > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

 

7. Sekce sociálně-ekonomických věd
Seznam anotací
  1. Masarykův sborník XI-XII (MSÚ)
  2. Na pozvání Masarykova ústavu. I. (MSÚ)
  3. T. G. Masaryk - Za ideálem a pravdou. 3 (1893-1900) (MSÚ)
  4. The Demand for Bank Reserves and Other Monetary Aggregates. Economic Inquiry (NHÚ)
  5. Recalls and Unemployment Insurance Taxes (NHÚ)
  6. Tale of the Czech Transition: Understanding the Challenges Ahead [Příběh české transformace: poznatky a výzvy] (NHÚ)
  7. Vybrané kapitoly z kognitivní psychologie: Mentální reprezentace a mentální modely (PSÚ)
  8. Psychosémantika. Psychosémantický přístup ve výzkumu a psychodiagnostice (PSÚ)
  9. Kvalita výzkumů volebních preferencí (SOÚ)
  10. Standardy bydlení 2003/2004: Bytová politika v ČR: efektivněji a cíleněji (SOÚ)
  11. European Parliaments: First Decade of Democratic Experience and the Future Prospective (SOÚ)
  12. Reforma veřejné správy v teorii a praxi. Problémy reformy veřejné správy v České republice, Maďarské republice, Polské republice a Slovenské republice (ÚSP)
  13. Obchodní zákoník. Praktické poznámkové vydání s výběrem judikatury od roku 1900 (ÚSP)
  14. Zákon o účetnictví po novele od 1.1.2004 s komentářem (ÚSP)


7.1 Masarykův sborník XI-XII
Polák, St., Tomeš, J., Masarykův ústav

Dvojčíslo Masarykova sborníku reprezentuje na 713 stranách české masarykovské bádání v letech 1999-2003. Svou koncepcí a obsahovou strukturou navazuje na předcházející svazky novodobé řady Masarykova sborníku, vydávané od počátku devadesátých let 20. století; liší se pouze svou grafickou úpravou. Obsahuje třináct původních studií, věnovaných různým aspektům Masarykova díla, vědecké a politické činnosti i osobnostem několika jeho spolupracovníků a ideových spřízněnců. Po úvodním eseji Miloslava Petruska T. G. Masaryk v postheroických časech a obsáhlém rozboru Masarykovy filosofie demokracie z pera Jindřicha Srovnala následují studie Libuše Heczkové, Miloslava Bednáře a Jiřího Olšovského, vyrovnávající se z různých úhlů pohledu se vztahem T. G. Masaryka a Friedricha Nietzscheho, příspěvek Ivo Rejchrta o významu časopisu Athenaeum pro českou literární vědu a Michala Topora o Masarykově spisu Karel Havlíček a grafologická analýza Masarykova rukopisu od Stanislava Poláka. Zvláštní místo patří objevným biografiím Walthera Eugena Schmidta od Jana Štěpána, Josefa Kudely od Ivana Kudely, Jindřicha Kohna od J. F. Fraňka a Anny Horákové-Gašparíkové od Zdenky Sojkové; celý oddíl pak uzavírá studie Naděždy Vitanovské o ražených medailích T. G. Masaryka v letech 1918-2000. Následující část sborníku přináší řadu pozoruhodných dokumentů, například edici originálu a paralelní český překlad Masarykovy stati Die böhmische Krise, otištěné ve vídeňském týdeníku Die Zeit v říjnu 1896, výňatky z deníkových zápisků historika Vlastimila Kybala, týkající se jeho vztahu k T. G. Masarykovi, i z korespondence T. G. Masaryka s Oldrou Sedlmayerovou. Oddíly Kronika a Literatura podávají přehled a hodnocení relevantních vědeckých konferencí, odborných i popularizačních publikací, věnovaných T. G. Masarykovi, jeho době, spolupracovníkům a souputníkům ve sledovaném období. Sborník obsahuje též soupis masarykian ve Státním ústředním archivu a v Archivu Národního muzea a kompletní bibliografii prací T. G. Masaryka a literatury o T. G. Masakovi za léta 1999-2003.

Polák, St., Tomeš, J. (eds.): Masarykův sborník XI-XII (1999-2003), Masarykův ústav, Praha 2004, 720 str.



7.2 Na pozvání Masarykova ústavu I.
Kaleta, P., Pehr, M., Vašek, R., Masarykův ústav

V roce 2003 zahájil Masarykův ústav AV ČR cyklus pracovních seminářů pod souhrnným názvem Na pozvání Masarykova ústavu. Setkání historiků i širší veřejnosti byla věnována v prvním ročníku tohoto cyklu živým otázkám a fenoménům novodobých českých i evropských dějin, jednotlivé příspěvky tvoří oddíly stejnojmenného sborníku: 1) Antisemitismus ve střední a východní Evropě (Rusku) na přelomu 19. a 20. století, 2) Edvard Beneš očima mladých badatelů a 3) Třetí republika - demokracie ano či ne? Jednotlivé příspěvky, ať již renomovaných odborníků (Jiří Brabec, Eva Broklová, Milan Znoj, Jiří Kocian, Josef Tomeš), nebo i reprezentantů nastupující generace historiků (Václav Fronk, Daniel Herman, Michal Pehr, Francis D. Raška, Vít Smetana, Richard Vašek ad.) programově usilují o seriózní rozbor a posouzení různých ožehavých problémů nedávné minulosti, často povrchně a zkresleně podávaných v současné publicistice.

Kaleta, P., Pehr, M., Vašek, R. (eds.): Na pozvání Masarykova ústavu I., Masarykův ústav, Praha 2004, 176 str.


7.3 T. G. Masaryk - Za ideálem a pravdou. 3 (1893-1900)
Polák, S., Masarykův ústav

Třetí svazek projektované šestidílné biografie T. G. Masaryka rekapituluje druhou periodu Masarykova pražského působení. Třiačtyřicetiletý Masaryk se rozhodl opustit aktivní politiku a soustředit se na "politiku nepolitickou" - výchovu nové intelektuální generace a vytvoření ideových základů moderního češství. V tomto období necelých sedmi let vrcholí Masarykova činnost myslitelská i literární: vzniká řada jeho spisů z okruhu "české otázky" - první pokus o filosofii českých dějin, objevuje se v českém a německém vydání jeho rozsáhlá kritika marxismu, která budí velkou pozornost i v zahraničí, na pokračování vychází série vzrušených úvah o moderním člověku a náboženství. Masaryk je nejpopulárnějším profesorem filosofické fakulty české university ve chvíli, kdy se odvážně rozhodne vystoupit proti antisemitské pověře obviňující židy z rituální vraždy.

T. G. Masaryk terčem antisemitské karikatury v období Hilsnerovy aféry Polák, S., Masarykův ústav: T. G. Masaryk - Za ideálem a pravdou. 3 (1893-1900), Praha (2004), 484 str.


7.4 The Demand for Bank Reserves and Other Monetary Aggregates. Economic Inquiry
Gillman, M., Kejak, M., Národohospodářský ústav

Práce začíná Haslagovým (1998) modelem bankovní poptávky po rezervách a přeformulovává jej s použitím přístupu "hotovost-předem" (cash-in-advance) jak pro finanční instituci, tak pro spotřebitele. Tím získává poptávku po hotovosti a rezervách nezávislou na tom, komu připadnou výnosy inflační daně. Dále vhodně rozšiřuje model pro formulaci poptávky po vkladech, tedy poptávku po M1, a pak zahrnutím směnného úvěru poptávku po M2. Užitím komparativní statiky modelu je interpretována evidence o vývoji monetárních agregátů v USA. Toto vysvětlení využívá jak nominálních úrokových měr, tak technologických faktorů bankovního sektoru.
Gillman, M., Kejak, M.: The Demand for Bank Reserves and Other Monetary Aggregates. Economic Inquiry. 42, 3: 518-533 (2004)



7.5 Recalls and Unemployment Insurance Taxes
Jurajda, Š., Národohospodářský ústav

Systém financování podpory v nezaměstnanosti v USA je založen na dani z celkových firemních mezd. Míra zdanění je pak určena individuálně pro každou firmu a odvisí od počtu pracujících dané firmy propuštěných v minulých obdobích. Zatímco existuje rozsáhlá literatura zachycující vliv této daně na propouštění, její efekt na zpětné najímání není znám. Takový efekt by mohl existovat, neboť výše daně je funkcí prostředků vyplacených ve formě podpory v nezaměstnanosti bývalým zaměstnancům firmy. Navíc v USA představuje zpětné najímání dříve propuštěných pracujících významný tok na trhu práce. Tato studie proto měří vliv systému financování podpory v nezaměstnanosti na trvání nezaměstnanosti. Využití dat o trvání nezaměstnanosti je podstatné, jelikož daňové zatížení firmy se mění v průběhu trvání nezaměstnanosti jejích bývalých zaměstnanců. Empirické výsledky založené na datech s různými zdroji variace implikují, že vyšší míra zdanění nutí firmy k dřívějšímu zpětnému najímání a zkracuje tak délku trvání nezaměstnanosti.

Jurajda, Š.: Recalls and Unemployment Insurance Taxes. Applied Economics Letters. 11, 10: 651-656 (2004)



7.6 Tale of the Czech Transition: Understanding the Challenges Ahead
Hanousek, J., Knot, O., Kočenda, E., Lízal, L., Matějů, P., Večerník, J., Vychodil, O., Národohospodářský ústav

Rozpad centrálně plánovaného systému hospodářství ve střední Evropě a následný kolaps bývalého Sovětského impéria vedl k nebývalým společensko-ekonomickým změnám v celém východo- a středoevropském regionu. Česká republika se vydala na nelehkou transformační cestu od plánované k tržní ekonomice v roce 1990 a již v té době bylo zřejmé, že změna společenského upořádání bude vyžadovat mnoho reformních kroků. V současnosti jsme svědky mnoha významných kroků ke standardní tržní ekonomice, které česká republika učinila. Tato kniha, v podstatě politicko-ekonomický projekt, kombinuje přehled a posouzení dosavadního reformního procesu, sumarizuje důležité poznatky pro obdobné reformy a též mapuje doposud neřešené výzvy.

Tale of the Czech Transition: Understanding the Challenges Ahead [Příběh české transformace: poznatky a výzvy]. Hanousek, J., Kočenda, E., Lízal, L. (eds.). Univerzita Karlova v Praze, CERGE a Národohospodářský ústav AV ČR, Praha 2004, 120 str.



7.7 Vybrané kapitoly z kognitivní psychologie: Mentální reprezentace a mentální modely
Sedláková, M., Psychologický ústav

Syntetizující monografie shrnuje výsledky dlouholetého výzkumu tématu mentálních reprezentací a mentálních modelů mysli. Náplní výzkumu byla klasifikace a analýza operací probíhajících v lidské mysli v průběhu poznávání, způsoby konstruování mentálních modelů a jejich využívání v každodenním životě. Poznatky o mentálním modelování mohou sloužit jako východisko pro zpracování některých psychologických témat, například ve vývojově orientované implicitní teorii, která bývá označována jako "Teorie mysli", a ve folkové psychologii. Přínosem knihy jsou rovněž praktické implikace použitelné například v moderním pojetí didaktiky. Monografie věnovaná jednomu z klíčových témat lidského poznávání představuje významný a v kontextu kognitivní psychologie v ČR zcela ojedinělý počin.

Sedláková, M.: Vybrané kapitoly z kognitivní psychologie: Mentální reprezentace a mentální modely. Grada, Praha 2004



7.8 Psychosémantika. Psychosémantický přístup ve výzkumu a psychodiagnostice
Urbánek, T., Psychologický ústav
Autor se v knize zabývá různými aspekty psychologie významu a možnostmi jejího využití v psychodiagnostice. Psychologie významu nebyla dosud konstituována jako obor a to navzdory skutečnosti, že se mnoho autorů explicitně nebo implicitně významem zabývalo od počátku existence psychologie. V posledních letech se množí úvahy o propojení psychologie a sémiotiky, což autorovi knihy jeví jako plausibilní východisko pro konstituování oboru psychologie významu. Autor dále interpretuje výsledky výzkumných studií, které prováděl s pomocí Testu sémantického výběru - české psychosémantické metody, která se dosud v tomto rozsahu výzkumně nepoužila.

Urbánek, T.: Psychosémantika. Psychosémantický přístup ve výzkumu a psychodiagnostice. Brno: Psychologický ústav AV ČR a Nakladatelství Pavel Křepela


7.9 Kvalita výzkumů volebních preferencí
Krejčí, J., O. Gyarfášová, D. Joye, F. Kalvas, M. Kreidl, V. Krivý, D. Kunštát, T. Lebeda, Y. Leontiyeva, K. Plecitá-Vlachová, Sociologický ústav
Kniha reaguje na současný stav, kdy je odborná i neodborná veřejnost zásobována velkým množstvím výsledků různých druhů výzkumů volebních preferencí s různými cíly a s různou kvalitou, ale přitom má k dispozici poměrně málo praktických informací o charakteru těchto šetření, přesnosti, smyslu a možnostech interpretace jejich výsledků. Publikaci tvoří uspořádaný soubor recenzovaných odborných studií věnovaných problematice výzkumů volebních preferencí, jejich kvalitě a uplatnění jejich výsledků ve společnosti. Jednotlivé stati se zaměřují na výběrová dotazovací šetření realizovaná v oblasti výzkumu veřejného mínění i sociologického výzkumu, a to na výzkumy předvolební, speciální volební šetření exit-poll i šetření volebních preferencí mimo čas voleb. Obsah je směřován primárně k profesionálním uživatelům produktů výzkumů, tedy zejména novinářům, politickým analytikům, politologům a sociologům. V první části knihy jsou práce věnující se tématu z teoretického pohledu. Další kapitoly podávají přehled o českém výzkumu v oblasti volebních preferencí, o různých typech výzkumů a jejich výstupů, následuje přehled základních přístupů k empirickému hodnocení kvality měření, analýzy konkrétních problémů spojených s výzkumy volebních preferencí včetně srovnání českých šetření s mezinárodně uznávanými kritérii pro sociální výzkum a analýzy interpretací publikovaných v médiích. Poslední kapitola podává přehled o situaci ve výzkumu volebních preferencí na Slovensku. Knihu doplňují prakticky využitelné přehledy v přílohách.

Krejčí, J. (ed.), O. Gyarfášová, D. Joye, F. Kalvas, M. Kreidl, V. Krivý, D. Kunštát, T. Lebeda, Y. Leontiyeva, K. Plecitá-Vlachová: Kvalita výzkumů volebních preferencí. Praha 2004, Sociologický ústav AV ČR, 262 str.


7.10 Standardy bydlení 2003/2004: Bytová politika v ČR: efektivněji a cíleněji
Lux, M., Sunega, P., Kostelecký, T., Čermák, D., Košinár, P., Sociologický ústav

V analytické části publikace autoři hledají odpověď na otázku, zda v ČR existuje bytový nedostatek. Odpověď závisí na definici bytového nedostatku a různých přístupech k chápání bytových potřeb, které jsou v publikaci uvedeny. Analýzy založené na dvou z uvedených přístupů ukázaly, že v ČR obecně nelze o bytovém nedostatku hovořit. Následující obecné hodnocení vybraných nástrojů bytové politiky posloužilo autorům jako teoretické východisko pro řešení jednoho z hlavních dilemat české bytové politiky, tj. vztahu mezi pokračující privatizací obecního bytového fondu a přetrvávající plošnou regulací nájemného. Porovnávány jsou klady a zápory dvou hlavních forem veřejné podpory finanční dostupnosti nájemního bydlení užívaných ve většině vyspělých zemí - sociálního bydlení a příspěvku na bydlení. Na základě teoretického hodnocení jsou následně formulována doporučení pro českou bytovou politiku zahrnující konkrétní podobu regulace nájemného druhé generace a konkrétní formy sociálního bydlení a příspěvku na nájemné. V empiricky zaměřené části studie autoři prostřednictvím simulačního modelu odvozují roční mantinely růstu nájemného v ČR. Simulace byly založeny na předpokladu, že deregulace nájemného nepřináší pouze zvýšení příjmů veřejných rozpočtů, ale může vyvolat i nezanedbatelné výdaje (např. rostoucí náklady na výplatu sociálních dávek, ztráta nájemného z prázdných bytů atd.). Cílem simulací bylo určit takovou výši nájemného, při níž by celkové veřejné náklady dosahovaly svého minima. Završení studie představuje simulace rovnovážné výše tržního nájemného, které by se ustavilo po skončení deregulačního procesu a hodnocení finančních a sociálních dopadů deregulace a zavedení navrhovaného systému sociálního bydlení a příspěvku na bydlení.

Lux, M., Sunega, P., Kostelecký, T., Čermák, D., Košinár, P., Standardy bydlení 2003/2004: Bytová politika v ČR: efektivněji a cíleněji. Praha 2004, Sociologický ústav AV ČR. 176 str.


7.11 Central European Parliaments: First Decade of Democratic Experience and the Future Prospective
Mansfeldová, Z., Olson, D. M., Rakušanová, P., Sociologický ústav

Předkládaná kniha shrnuje a zhodnocuje první desetiletí výzkumů parlamentů ve střední a východní Evropě a vymezuje výzkumné priority v kontextu rozšíření EU. Jejím hlavním cílem byl posun od izolovaných výzkumných projektů národních parlamentů a jejich aktérů, který dominoval minulé dekádě, k mezinárodní spolupráci a komparativnímu výzkumu parlamentarismu. Největší pozornost byla zaměřena na roli parlamentů v nových členských zemích Evropské unie v kontextu proměn jejich agendy, role a možných vazeb na Evropský parlament. Kniha je významným příspěvkem k probíhající diskusi o parlamentarismu.

Mansfeldová, Z., Olson, D. M., Rakušanová, P. (eds.): Central European Parliaments: First Decade of Democratic Experience and the Future Prospective. Sociologický ústav, Praha 2004, 240 str.


7.12 Reforma veřejné správy v teorii a praxi. Problémy reformy veřejné správy v České republice, Maďarské republice, Polské republice a Slovenské republice
Grospič, J., Vostrá, L., Ústav státu a práva
Publikace je sborníkem příspěvků z mezinárodní vědecké konference kterou uspořádal Ústav státu a práva AV ČR ve spolupráci s dalšími právnickými institucemi s cílem zprostředkovat setkání mezi představiteli teorie a praxe z oblasti veřejné správy a umožnit širokou výměnu poznatků a názorů k průběhu reformy veřejné správy nejen v České republice. Do jisté míry se podařilo realizovat i mezioborové pojetí konference, která se neomezila pouze na právní a teoretickosprávní problematiku reformy veřejné správy, ale věnovala pozornost též regionálně ekonomickým a sociologickým otázkám reformy. Jednotlivé příspěvky sborníku jsou rozděleny do následujících kapitol: Základní otázky reformy veřejné správy v ČR, Příspěvky zahraničních účastníků konference, Právní úprava veřejné služby, K otázkám správního řízení, správního dozoru, místním právním předpisům a dalším důležitým otázkám reformy veřejné správy, K otázkám úlohy územní samosprávy v regionálním rozvoji a v rozvíjení demokratické participace ve veřejné správě.

Reforma veřejné správy v teorii a praxi. Problémy reformy veřejné správy v České republice, Maďarské republice, Polské republice a Slovenské republice. Sborník z mezinárodní konference. Třešť, 22. - 24. října 2003. Grospič, J., Vostrá, L., Plzeň, Aleš Čeněk 2004. 406 str.


7.13 Obchodní zákoník. Praktické poznámkové vydání s výběrem judikatury od roku 1900
Eliáš Karel a kol., Ústav státu a práva

Tato rozsáhlá publikace je koncipována nejen jako praktické vodítko pro seznámení se zákonem a orientaci v něm, ale díky svému obsáhlému poznámkovému aparátu slouží jako cenný zdroj poznání práva. Těžiště je v textu zákona a poznámkách k němu. Od jiných vydání obchodního zákoníku se toto odlišuje především hojnou judikaturou k jednotlivým dílčím právním otázkám od roku 1900, citována je pouze judikatura zcela zásadní, která je aktuální i pro dnešní praxi. Jsou zde publikována rozhodnutí v mnoha případech současné praxi běžně nedostupná nebo neznámá. Výběr je obohacen také o právní stanoviska z nálezů předválečného Nejvyššího správního soudu. Celkové zpracování publikace se hlásí ke kdysi slavnému vydání obchodního zákoníku význačného komercialisty staré školy Karla Hermana-Otavského, nicméně jedná se o dílo zcela moderní, které se snaží řešit problémy aplikační praxe v celé své šíři.

Eliáš Karel a kolektiv: Obchodní zákoník. Praktické poznámkové vydání s výběrem judikatury od roku 1900. Praha, Linde 2004. 946 str.


7.14 Zákon o účetnictví po novele od 1.1.2004 s komentářem
Bauer, D. a kol., Ústav státu a práva

Cílem této publikace byla potřeba harmonizace zákona o účetnictví s právem Evropských společenství a současně snaha zvýšit právní jistotu účetních jednotek a zajistit, aby zákon o účetnictví nadále upravoval pouze problematiku podvojného účetnictví. Publikace nabízí pohled na ustanovení zákona jako funkční součásti právního řádu České republiky a současně je pomocníkem při pochopení důvodů všech změn provedených předmětnou novelou zákona o účetnictví. Novela zákona však neměla za cíl vyřešení všech praktických či teoretických problémů, vytvořila však podmínky pro účtování a vykazování podle mezinárodních účetních standardů v souladu s právem Evropských společenství, v rámci možností zpřehlednila zákon o účetnictví a zvýšila právní jistotu účetních jednotek.

Bauer, D. a kol.: Zákon o účetnictví po novele od 1.1.2004 s komentářem. Praha, Anag 2004. 171 str.

 

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast