Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > duben  > Ocenění

Studenti životnímu prostředí

Více než stovka studentů středních a vysokých škol přihlásila své projekty do soutěže Chytrá řešení pro životní prostředí, kterou v listopadu loňského roku vyhlásilo MŽP společně s Akademií věd ČR. Vítězné nápady vyhlásili 17. března 2011 ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a předseda AV ČR Jiří Drahoš.

17_1.jpg
  Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Ceny studentům předali předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Cílem studentského „klání“ bylo využít myšlenky a nápady nadaných mladých lidí pro řešení konkrétních problémů s ochranou životního prostředí.
Absolutními vítězi se stala dvojice studentů Dong Nguyen Thanh z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Hung Hoang Dieu z Českého vysokého učení technického, kteří se s projektem podle Jiřího Drahoše dokázali zaměřit na jeden z významných společenských problémů, a to odstraňování arsenu. Za největší překvapení označila odborná porota Vojtěcha Kundráta z ostravské Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského a Gymnázia, jehož soutěžní příspěvek předčil mnohé projekty studentů a doktorandů z vysokých škol. „Oceňuji, že organizátoři neměli úmysl pouze předat diplomy a finanční odměnu, nýbrž také studentům ve spolupráci se společnostmi Accenture a Bochemie Group pomoci dotáhnout jejich projekty do co nejrealističtějšího stadia,“ konstatoval předseda AV ČR. Kompletní výsledkovou listinu naleznete na http://chytra-reseni.mzp.cz/.
lsd