Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > květen  > Z Bruselu

OTÁZKA FULLCOSTU NA KONFERENCI EUA V BRUSELU

Pod názvem Towards Financially Sustainable European Higher Education Institutions se v únoru 2008 v Bruselu uskutečnila konference expertů Asociace evropských univerzit (EUA). Setkalo se na ní více než 120 zástupců univerzit z 30 zemí. Velké pozornosti se těšily mimo jiné otázky rozvoje metod sledování skutečných nákladů (fullcost) na evropských univerzitách.

V současné době se univerzity pohybují ve vysoce konkurenčním prostředí, a faktor finanční udržitelnosti se proto stává jedním z důležitých rysů jejich existence. Politici, vedení univerzit i výzkumníci se v Bruselu setkali, aby prozkoumali vztahy mezi financováním a autonomií, odpovědností a strukturou řízení a aby zhodnotili výsledky první fáze projektu University Funding, který realizuje EUA. Projekt podporuje Evropská komise a jeho cílem je shromažďování osvědčených metod (good practices) vyčíslení nákladů na univerzitách v rámci Evropy s důrazem na rozvoj metod sledování skutečných nákladů (fullcost).

Konferenci zahájil komisař EU pro vzdělání, kulturu a mládež Ján Figel. Mezi řečníky dopolední části prvního dne konference patřili Christina Ullenius, viceprezident EUA, sir Howard Newby, prorektor Univerzity Liverpool, a Gunnar Hökmark, poslanec Evropského parlamentu. Celou část moderoval Michael Yuille, finanční ředitel Univerzity Liverpool a zároveň předseda komise projektu EUA "University Funding". Ten zdůraznil, že ačkoli se všechny univerzity nachází v různé fázi implementace sledování skutečných nákladů, směřují stejným směrem, jehož cílem je zavedení fullcostu. Dopolední část uzavřel Thomas Estermann, senior programme manager EUA, prezentací o výsledcích první fáze projektu "University funding".

V rámci tohoto projektu vybrané skupiny evropských univerzit porovnávaly své příjmy a výdaje, účetní systémy, právní rámce a fázi implementace fullcostu. Získaná data dokazují, jak jsou mechanismy veřejného financování v Evropě různorodé, a vyvolávají tak potřebu komplexnějšího zmapování současných modelů veřejného financování a různých metod sledování nákladů. První závěry studie EUA ukázaly, že stále existují velké rozdíly mezi jednotlivými mechanismy institucionálního financování v Evropě a jednotlivé univerzity se nachází na velice odlišných stupních implementace fullcost modelů. Problémem také je, že neexistuje společná terminologie, která by jednotným způsobem definovala fullcost a související pojmy. Tendence k sledování skutečných nákladů je na evropské úrovni ovlivňována ­evropskými programy, především Sedmým rámcovým programem. Na národní úrovni je motivací především tlak na větší průhlednost a odpovědnost při čerpání veřejných financí, v některých státech se dokonce jedná o podmínku při účasti v národních programech. Na úrovni instituce stojí za snahami zavedení fullcostu manažerská a strategická rozhodnutí a rostoucí potřeba znát své skutečné náklady související především s nárůstem realizací výzkumu na zakázky. Existuje však stále velké množství překážek, které brání implementaci nových modelů sledování skutečných nákladů, hlavními jsou především nedostatek finančních a personálních zdrojů na vytvoření nové metodologie a nedostatek autonomie a interní komunikace v rámci instituce.

Odpolední část konference byla rozdělena do tří sekcí, jež se zaměřují specificky do určitých oblastí (autonomie, financování a odpovědnost; hnací síly, výhody a bariéry změn; porovnání účetních systémů). Diskuze v rámci těchto sekcí by měla umožnit získat potřebné informace a názory přítomných expertů a vytvořit doporučení, která se stanou základem pro zpracování finální zprávy v rámci projektu EUA. Výsledky EUA projektu by měly být zveřejněny na podzim 2008.

Cílem konference byla především diskuze k uvedené problematice, výměna zkušeností a názorů a následné formulování rad a doporučení, že by univerzity měly nadále vyvíjet finanční management směrem k tvorbě fullcostu. Podle slov Thomase Estermanna "pouze instituce, které znají své skutečné náklady, mohou zhodnotit, zda fungují na bázi finanční udržitelnosti".

Více informací o konferenci, prezentace a dílčí závěry jednotlivých sekcí je možné nalézt na http://www.eua.be/ v sekci Events (EUA Experts Conference).

Lenka Lepičová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR