Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Věda a výzkum

ERA-MORE OPENS THE DOOR

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Současné motto Evropské sítě center pro mobilitu \"ERA-MORE opens the door\", se stalo zároveň mottem v pořadí již třetí konference, která se konala 19.–21. března 2007 ve Španělsku. Přímořské letovisko Sitges nedaleko Barcelony opět přivítalo zástupce evropských center pro mobilitu, kteří se tu jednou za rok setkávají na společném fóru.

Oproti minulým letům měla letos ČR možnost vyslat hned čtyři zástupce: za České centrum pro mobilitu se fóra zúčastnili Ing. R. Hrubý a Jindra Emmerová, za Regionální spolupracující místa PhDr. Hana Urychová z Univerzity Karlovy a Ing. Daniela Vedrová z Vysoké školy báňské v Ostravě.

Představitelé hostitelského Španělska a oblasti Katalánie pozdravili účastníky konference a ujali se slova v prvních vystoupeních. Hovořilo se o mobilitě výzkumníků ve Španělsku, o evropském trhu práce zaměřeném právě na výzkumníky, ale také o španělských centrech pro mobilitu, která zahraničním odborníkům poskytují náležité služby. Samozřejmě se představilo i katalánské centrum. Ve večerních hodinách byla v přízemní hotelu, v němž byli všichni účastníci ubytováni, otevřena výstavka národních stánků jednotlivých zemí, spojená s ochutnávkou dovezených specialit charakteristických pro tu kterou zemi. A co my? Česká republika se pochlubila zbrusu novým průvodcem a informačními letáky pro zahraniční vědce, kteří do ČR přijedou. Patřili jsme také mezi země, které na pokyn EK poskytly přehled zdárně vyřešených pobytů zahraničních vědců. Pokud jde o ochutnávku národních specialit, zvolili jsme, po zvážení podmínek (transport, trvanlivost, okamžité servírování), lázeňské oplatky a české párečky. A uspěli jsme!

Další den byl věnován paralelním workshopům, které se zabývaly tématy, jež s mobilitou výzkumníků úzce souvisí: legislativě, poskytování služeb výzkumníkům, propagaci, ERA-MORE network, spolupráci, komunikaci. Španělští hostitelé se i druhý večer vzorně ujali své role a připravili krásné setkání v malebném zámečku.

Poslední den přinesl novinku konference: "Speed dating". Dialogy, při nichž se vždy po pěti minutách aktéři vystřídali, si původně jako cíl vytyčily vzájemnou výměnu praktických informací. Většinou se však živě diskutující nedostali dále než k vzájemnému představení a několika všeobecným frázím, případně první otázce. Na základě této zkušenosti bude "Speed dating" příště zařazeno na začátek programu jako neformální způsob seznámení.

Následující tři paralelní zasedání byla věnována 7. rámcovému programu, Chartě výzkumných pracovníků a Kodexu chování při přijímání výzkumných pracovníků. Závěr patřil zástupkyním Evropské komise paní Annegret Ziller a Kitty Fehringer, které hovořily o současnosti a budoucnosti ERA-MORE. Annegret Ziller, která stála u zrodu evropské sítě center pro mobilitu, se více než tři uplynulá léta této agendě věnovala. Za tu dobu vzniklo v projektech podporovaných v rámci 6. RP více jak 200 center pro mobilitu ve 32 zemích, která úspěšně plní svá poslání – podporují mobilitu vědeckých pracovníků, spravují národní portály a navzájem spolupracují. Kitty Fehringer se naopak zaměřila na budoucnost. Zdůraznila kvalitu poskytovaných služeb, intenzivnější zapojení průmyslu, zabezpečení dostatečných prostředků. Upozornila na výzvy k návrhům projektů v roce 2007; měly by být nadnárodní, vést ke zvýšení výkonnosti sítě, stimulovat spolupráci mezi členy ERA-MORE a jejich předmětem by měly být studie, přehledy, pracovní skupiny, pilotní projekty, výměny pracovníků. Předpokládá se spolupráce v rozsahu 10–15 uzavřených smluv, rozpočet jeden milion eur, konsorcia minimálně tří subjektů.

Evropská komise bude totiž od letošního roku podporovat evropské sítě center pro mobilitu, jejich porady, konference, pracovní skupiny, technickou stránku národních portálů, propagační kampaně, tématická školení, nadnárodní projekty – zejména takové, do nichž se zapojí nově přistoupivší země.

Jindra Emmerová,
České centrum pro mobilitu,
zástupkyně ČR v přípravné skupině