Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Věda a výzkum

VALNÉ SHROMÁŽDĚNÍ UČENÉ SPOLEČNOSTI PO TŘINÁCTÉ

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Učená společnost České republiky vznikla z iniciativy prof. Otto Wichterleho a prof. Rudolfa Zahradníka 10. května 1994 a přihlásila se k tradicím Královské české společnosti nauk a České akademie věd a umění. Jejími členy jsou významné domácí i zahraniční vědecké osobnosti. Od roku 1996 uděluje Učená společnost prestižní ceny za původní vědecké práce vědeckým pracovníkům a mladým vědeckým pracovníkům (do 35 let věku), o dva roky později začala oceňovat také středoškolské studenty za odbornou činnost.

Učená společnost České republiky se sešla na svém XIII. valném shromáždění 14. května 2007 ve Velké aule Karolina. Dopolední část byla po zahájení a úvodních projevech hostů vyhrazena pro slavnostní vyhlášení a předání medailí a cen Učené společnosti pro rok 2007, které uděluje předseda US ČR jedenkrát ročně právě u příležitosti výročního zasedání jejích členů. Toto ocenění výjimečně být uděleno nemusí.

V kategorii vědecký pracovník si cenu odnesl prof. Miroslav Engliš z Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě za mezinárodně uznávaný přínos k rozvoji teorie operátorů, teorie funkcí několika komplexních proměnných a teorie kvantování na nesymetrických oblastech a varietách. "Kdyby mohla být cena udělována i za laudatio, rozhodně by si ji prof. Engliš zasloužil," komentoval proslov předseda Učené společnosti dr. Jiří Grygar. Z tohoto důvodu jej také v nepatrně zkrácené verzi otiskujeme.

Mezi mladými vědeckými pracovníky do 35 let (v kalendářním roce, kdy jim je cena udělena, nesmějí dosáhnout 36 let) byli oceněni dr. Naděžda Špačková z Biofyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i., za studium strukturní dynamiky biologicky významných molekul DNA a RNA pomocí počítačových simulací a dr. Jakub Čížek z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy za práce v pozitronové anihilační spektroskopii a její užití ve fyzice pevných látek a v materiálovém výzkumu.

V kategorii středoškolský student si odnesli cenu Milan Blaha z Havlíčkova Brodu za studii Internalizovaná homofobie, Michal Dudák z Prahy za studii Syntéza nových boranových látek a polymerů, sourozenci Lukáš a Tomáš Fukovi, taktéž z Prahy, společně zpracovali studii Tlakové membránové procesy a jejich využití v oblasti výroby pitné vody, užitkové vody a pro čištění odpadních vod, Oldřich Hudeček z Prahy za studii Calix[4]areny, Denisa Kalužová z Opavy za studii Kolorektální karcinom – Lynchův syndrom, Kateřina Klánová z Brna za studii Ekotoxicita sinic: studium účinků málo charakterizovaných cyanotoxinů, Vladimír Velešík ze Svitav za studii Česká okresní péče ve Svitavách 1918–1948, Jiří Malíček za botanický a lichenologický výzkum Sedlčanska a za knižní publikaci Přírodní zajímavosti Sedlčanska a Šárka Hlaváčková, oba ze Sedlčan, která se věnovala petrografickému a geologickému výzkumu Sedlčanska, jenž soustředila do stejnojmenné knihy jako její mladý kolega.

Za zásluhy o rozvoj vědy uděluje Učená společnost od roku 2004 medaile, jejímiž nositeli se pro rok 2007 stali: dr. Vladimír Hanuš, prof. Pavel Kratochvíl, dr. Svatopluk Krupička a prof. Oldřich Nečas.

Odpolední část zasedání se konala ve Vlasteneckém sále, kde se Michal Křížek z Matematického ústavu AV ČR, v. v. i., ptal: Jaká matematika se ukrývá v pražském orloji? Otázku Kam spěje astronomie? se poté pokusil zodpovědět předseda Učené společnosti ČR Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i.