Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Z Bruselu

PRVNÍ VÝZVY 7. RP – PRVNÍ STATISTIKY

První výzvy 7. rámcového programu byly publikovány v prosinci 2006 a ve specifickém programu Spolupráce jsou v tuto chvíli již téměř všechny uzavřeny. I když Evropská komise systematicky žádná konkrétní čísla o návrzích projektů nezveřejňuje, některé statistiky známy jsou.

První výzva zcela nového programu Myšlenky, jenž podporuje excelentní výzkumné pracovníky 2–9 let po doktorátu a jehož granty slouží k vytvoření vlastního výzkumného týmu a nastartování kariéry nadějných vědeckých pracovníků, vzbudila velký zájem – Evropská výzkumná rada již obdržela celkem 9167 návrhů projektů.

Také specifický program Kapacity zaznamenává velký zájem. Do programů Regiony znalostí a Výzkumný potenciál bylo dohromady podáno na 500 návrhů projektů ze 24 zemí! Největší zájem vzbudilo téma REGPOT-2007-1. Unlocking and Developing the Research Potential in the EU’s Convergence Regions and Outermost Regions, kde Komise zaznamenala celkem 255 návrhů projektů. Podle předběžných odhadů bude Evropská komise v těchto výzvách financovat zhruba jeden projekt z deseti.

I o téma druhého specifického programu Spolupráce – Potraviny, zemědělství a rybářství, biotechnologie je velký zájem: Komise obdržela celkem 414 návrhů projektů pro 74 témat. Nejvíce koordinátorů je z Itálie (84), Spojeného království (51), Německa (35) a Španělska (28).

Do první výzvy Letectví bylo podáno celkem 195 návrhů projektů, z toho 173 projektů pro Level 1. Požadovaný příspěvek od EK je 783 milionů eur, k dispozici je pouze 217 milionů eur. Financován bude každý třiapůltý projekt.

Táňa Perglová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR