Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Představujeme projekty

ČEŠI A NĚMCI OČIMA STUDENTŮ

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Dějepisnou soutěž Eustory, jejímž hlavním cílem je podnítit evropské studenty, aby se v rámci regionálních výzkumů kriticky vyrovnali s minulostí společnosti, pořádal Ústav pro soudobé dějiny AV ČR ve spolupráci s Asociací učitelů dějepisu ČR a za podpory Körberovy nadace (SRN) letos již po čtvrté.

Soutěž, která se koná v 18 evropských zemích, např. v Německu, Polsku, Rusku, na Ukrajině, ve Švýcarsku, Slovinsku, na Slovensku a v Bělorusku, je rozdělena na národní, zcela samostatné soutěže, jejichž vítězové se setkávají na mezinárodních letních akademiích. Nejstarší tradici má v Německu, kde nad ní již od prvního ročníku v r. 1973 drží záštitu spolkový prezident. Soutěž je završena Cenou spolkového prezidenta, přijetím vítězů prezidentem a finanční odměnou pro pět nejlepších prací.

V České republice mají studenti středních škol možnost zapojit se do Eustory od roku 2001. Soutěž řídí pětičlenný výbor a záštitu nad ní převzal čestný předseda AV ČR profesor Rudolf Zahradník. Celkem se již uskutečnily čtyři ročníky, kterých se zúčastnilo téměř 500 studentů z více než 150 středních škol. Úkolem soutěžících je vytvořit práci na stanovené téma (individuálně nebo ve skupině), a to na základě vlastního výzkumu (rozhovory s pamětníky, využití dobového tisku, výzkumu v místních archivech, kronikách, muzeích apod.). Nejde o klasickou seminární práci založenou na studiu literatury, ale o studii opřenou o vlastní badatelské poznatky. Nejúspěšnější účastníci jsou odměněni finančními cenami a mají možnost se zúčastnit mezinárodních seminářů a letních akademií. V rámci Edice Eustory v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR poté vychází sborník vítězných prací každého ročníku.

Do letošního kola, jehož tématem bylo My a oni – Česko-německé stýkání a potýkání ve dvacátém století, se přihlásilo 61 studentů, kteří poslali do soutěže 32 prací. Vítězkou se stala Aneta Krausová z gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích s prací Totální nasazení, která rovněž obdržela i Cenu časopisu Dějiny a současnost.

VOJTECH ČELKO,
Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i.