Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Ocenění slavisty a bulharisty

Při příležitosti Dne bulharské osvěty, kultury a slovanského písemnictví 24. května 2009 uspořádal Bulharský kulturní institut v Praze slavnostní večer, jehož součástí bylo i ocenění slavisty a bulharisty dr. Marcela Černého, pracovníka Slovanského ústavu AV ČR, v. v. i.

Dr. Marcel Černý
Foto: Evgenija Yotova, Archiv autorky

Čestné uznání ministra kultury Bulharské republiky obdržel M. Černý za přínos v oblasti šíření bulharské kultury v zahraničí. Toto ocenění předává bulharská strana pravidelně za významné počiny při popularizaci bulharsko-evropských vztahů. Doktor Černý se v roce 2008 významnou měrou podílel na organizaci mezinárodní konference Úloha české inteligence ve společenském životě Bulharska po jeho osvobození, která se uskutečnila ve dnech 6.–7. října 2008 v Praze. Ve spolupráci s Bulharským kulturním institutem se na ní podílel i Slovanský ústav AV ČR a Ústav slavistických a východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Příspěvky z konference vyšly ve stejnojmenné knize, na jejíž redakční úpravě se dr. Černý rovněž podílel. Kniha byla financována z programu Komunikační strategie Bulharské republiky pro Evropskou unii a její křest byl rovněž součástí slavnostního večera.
Dr. Marcel Černý je jedním z předních českých odborníků v oblasti dějin literárněvědné slavistiky a česko-jinoslovanských literárních a kulturních vztahů.

František Čajka,
Slovanský ústav AV ČR, v. v. i.