Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > červ-srp  > Ocenění

Oborová medaile Františka Křižíka

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš předal dne 9. června 2009 čestnou oborovou medaili Františka Křižíka za zásluhy v oblasti technických věd a za realizaci výsledků vědeckého výzkumu prof. Jaromíru Příhodovi.

prof. Jaromír Příhoda
prof. Jaromír Příhoda
© Gabriela Adámková, Akademický bulletin

Profesní kariéra prof. Příhody započala v roce 1961 úspěšným absolvováním studia na katedře tepelně energetických zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze. Jeho vědecká činnost spočívá v experimentálním a matematickém modelování turbulentních smykových proudění s okrajovými podmínkami, které jsou užívány ve vnitřní a vnější aerodynamice. Dalším tématem jeho odborné činnosti je vliv struktury turbulence a drsnosti obtékaných stěn na vývoj smykových vrstev, a to včetně přechodu z laminárního do turbulentního proudění. Výsledky těchto experimentálních a teoretických studií např. v případě proudění v turbulentní mezní vrstvě a v uzavřených kanálech umožnily zpřesnit výpočty energetických ztrát při proudění v proudových strojích, jako jsou turbíny a kompresory. Tyto výstupy byly mimo jiné aplikovány pro závod ŠKODA Power v Plzni na proudění v turbínových lopatkových mřížích. Od roku 1975 prof. Příhoda spolupracuje s Ústavem technické matematiky Fakulty strojní ČVUT na numerickém řešení přechodového a turbulentního proudění. Společně s prof. Karlem Kozlem (ČVUT) založili „školu“ matematického modelování turbulentního proudění s aplikacemi ve vnitřní a vnější aerodynamice, hydraulice a technice životního prostředí. Od roku 2000 též spolupracuje s Ústavem vodních staveb Stavební fakulty VUT v Brně na experimentálním a numerickém modelování prou­dění vody ve vybraných elementech vodních strojů a zařízení. Prof. Příhoda je autorem mnoha příspěvků v odborných časopisech a recenzovaných sbornících, řešitelem a spoluřešitelem grantových projektů podporovaných domácími a zahraničními grantovými agenturami. Nelze také opomenout jeho dlouholetou pedagogickou činnost na Fakultě strojní ČVUT v Praze a na Fakultě strojní Technické univerzity v Liberci i členství v mnoha komisích, např. pro státní doktorandské zkoušky či v komisích habilitačních.
V letech 2001–2005 zastával funkci ředitele Ústavu termomechaniky AV ČR. Od roku 1992 dodnes je členem Akademického sněmu a působí ve vědeckých radách AV ČR, v radě Fakulty strojní ČVUT v Praze a Fakulty mechatroniky a Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

Výběr z laudatia ředitele Ústavu termomechaniky AV ČR, v. v. i., Zbyňka Jaňoura
Plné znění laudatia naleznete zde.