Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Stipendia Fulbrightova programu

Komise J. Williama Fulbrighta v České republice upozorňuje na soutěž o stipendia Fulbrightova programu vyhlášená na akademický rok 2011–2012. Program, který patří k nejprestižnějším vzdělávacím aktivitám na světě, založil v roce 1946 americký senátor J. William Fulbright. Jedním z cílů je prostřednictvím výměn v oblasti vzdělávání a výzkumu zvyšovat porozumění mezi Spojenými státy americkými a partnerskými zeměmi.

15_1.jpg

Fulbrightovo stipendium pro vědecké pracovníky a přednášející z ČR ve všech oborech s výjimkou klinické medicíny
Podmínkou pro jeho získání je titul Ph.D. nebo jeho starší ekvivalent (v případě lékařských oborů dostačuje druhá atestace či osvědčení o zdravotnické způsobilosti dle zákona 95/2004 Sb.), předchozí úspěšná výzkumná a/nebo pedagogická činnost, dobrá znalost angličtiny, kvalitní výzkumný projekt a pozvání z USA. Pravidelná uzávěrka přihlášek je 1. října na následující akademický rok. Stipendium je poskytováno na dobu tří až deseti měsíců podle potřeb žadatele. Podrobnosti naleznete na http://www.fulbright.cz/fulbrightova-stipendia/stipendium-pro-pobyt-vedcu-a-prednasejicich.shtml.

Fulbright-Masarykovo stipendium
Toto stipendium je určeno pro ty zástupce akademické obce, kteří jsou kromě svého odborného zaměření činní také v akademickém a veřejném životě (v akademickém senátu, v neziskové organizaci, v místní samosprávě apod.). Stipendium pro všechny obory (s výjimkou klinické medicíny) Komise uděluje ve dvou kategoriích: pro mladé vědecké pracovníky na počátku vědecké kariéry a před dosažením titulu Ph.D.; pro pokročilé vědecké pracovníky s titulem Ph.D. či jeho starším ekvivalentem nebo v případě lékařských oborů s druhou atestací či osvědčením o zdravotnické způsobilosti dle zákona 95/2004 Sb. Pravidelná uzávěrka přihlášek je 1. prosince na následující akademický rok. Stipendium lze získat na dobu tří až deseti měsíců. Podrobnosti naleznete na http://www.fulbright.cz/fulbrightova-stipendia/fulbright-masarykovo-stipendium.shtml.

Stipendisté z USA na univerzitách a výzkumných pracovištích v ČR
Pracovníci univerzit a akademických pracovišť v České republice mohou v kurzech a seminářích využít pobytu přednášejících a badatelů z USA, kteří v ČR každoročně jeden nebo dva semestry přednášejí, či se věnují výzkumu v rámci Fulbrightova programu. Jejich aktualizovaný seznam pro rok 2010–2011 naleznete během srpna 2010 na webových stránkách http://www.fulbright.cz/soucasni-stipendiste/index.shtml.
Pokud má univerzita v České republice na dobu jednoho či dvou semestrů zájem o konkrétního přednášejícího z USA, musí americký přednášející včas o Fulbrightovo stipendium požádat. Uzávěrky pro americké vědce a přednášející jsou vždy 1. srpna na následující akademický rok. Podrobnosti naleznete na http://www.cies.org/us_scholars/.

Vedle dlouhodobého stipendijního programu pro americké přednášející byl ustaven ještě Fulbright Specialist Program pro krátkodobé hostování specialisty z USA (v rozsahu dvou až šesti týdnů) v oborech: americká studia, antropologie/archeologie, biologie, ekonomie, fyzika, chemie, informační technologie, knihovnictví, matematika, mediace a řešení konfliktů, městské plánování, ochrana zdraví, ochrana životního prostředí, pedagogika, podnikový management, politologie/veřejná správa, právo, sociologie a sociální práce, technické vědy, výuka angličtiny/aplikovaná lingvistika (pouze pro projekty zaměřené na tvorbu osnov či další profesní růst vyučujících), zemědělství, žurnalistika a komunikace. Univerzity či akademická pracoviště v ČR mohou požádat o specialistu formulářem Call for Appointment – viz http://www.fulbright.cz/pro-skoly-a-vedecke-instituce/index.shtml.

Podrobnosti o programech lze získat na adrese Komise J. W. Fulbrighta: Táboritská 23, 130 87 Praha 3, tel. 222 729 987, e-mail: rambouskova@fulbright.cz; http://www.fulbright.cz. Přihlášky žadatelů se podá­vají pouze on-line.

HANA RAMBOUSKOVÁ,
Komise J. W. Fulbrighta