Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > červ-srp  > Ocenění

To nejlepší z vědecké literatury opět v Lužanech

Předávání ocenění původním knižním pracím z oblasti vědecké a odborné literatury publikovaným v tuzemsku za rok 2009 – Ceny Josefa Hlávky – se letos 21. června na zámku v Lužanech rozrostlo o první ročník Ceny Milana Sojky za ekonomii. Nadace Český literární fond a Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových společně udělují tyto ceny od roku 1993, i když poprvé byla Hlávkova cena udělena už za rok 1991.


Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Zámek v Lužanech u Přeštic zakoupil Josef Hlávka r. 1886 a přestavěl ho podle vlastních plánů.

Cena Josefa Hlávky za vědeckou literaturu je v duchu jeho mecenášské tradice spojena s finanční částkou 45 000 Kč. Letos se o ni ucházelo 76 prací, o jejichž vysoké odborné kvalitě svědčí, že v prvním kole jich bylo vyřazeno pouze 11. Porota tak musela vybírat na základě posudků, náročné rozpravy a hlasování, než mohl být v sále Českého kvarteta lužanského zámku vyhlášen v oboru vědecké literatury vítězný titul Kouzlo čísel. Od velkých objevů k aplikacím (vyšlo s podporou AV ČR v Nakladatelství Academia). Jeho autoři jsou prof. Michal Křížek, prof. Lawrence Sommer a doc. Alena Šolcová.

V oblasti lékařských věd získal cenu MUDr. Václav Vyskočil za práci Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění skeletu (vydalo nakladatelství Galén).

Problematice kostí, jež vtipně uvedl předseda poroty prof. Jaroslav Blahoš jako „fosforečnan vápenatý, vědrem vody rozbřednatý“, zůstala věrná i oblast věd o živé přírodě, v níž cenu získali doc. Václav Smrčka, RNDr. Vítězslav Kuželka a prof. Ctibor Povýšil za Atlas chorob na kostních preparátech. Horní a dolní končetiny, Atlas of Diseases in Dry Bones. Upper and Lower Extremities (Nakladatelství Academia).


Předávání cen se uskutečňuje v největším sále lužanského zámku, který nese název Českého kvarteta. Na snímku doc. Václav Smrčka, RNDr. Vítězslav Kuželka a prof. Ctibor Povýšil.

Mecenášovo sídlo se stalo tentokrát také svědkem udělení nové Ceny Milana Sojky, jejímž úkolem je podpora rozvoje v oblasti společenských věd a uctění památky vynikajícího vysokoškolského učitele a představitele nezávislého ekonomického vědeckého myšlení prof. Ing. Milana Sojky, CSc. Založily ji společně Vysoká škola ekonomiky a managementu, o. p. s., a Národohospodářský ústav Josefa Hlávky a jejím prvním nositelem se stal Ing. Václav Klusoň, DrSc., za studii Moderní korporace v soudobém kapitalismu.

Slavnostní chvíle završil předseda nadace prof. Václav Pavlíček, když pogratuloval prof. Blahošovi k výz­namnému životnímu jubileu, a dále koncert hudebních pedagogů – profesorského Thuri Ensemble – v zámecké kapli, tradiční prohlídka zámku s původním vybavením podle Hlávkových návrhů, a protože počasí dovolilo, i příjemné osvěžení pod staletými stromy v zámeckém parku.


Koncert v kapli zasvěcené Panně Marii, sv. Václavu a sv. Antonínovi

Nadace Český literární fond uděluje navíc Výroční ceny za původní českou literaturu, vědeckou a odbornou literaturu, propagaci knižní kultury, divadelní a rozhlasovou tvorbu a filmovou a televizní tvorbu. Tuto cenu v oboru vědecké a odborné literatury obdrželi letos Petr Sommer, Dušan Třeštík in memoriam, Josef Žemlička a kolektiv autorů za knihu Přemyslovci, budování českého státu, kterou vydalo nakladatelství Lidové noviny.

MARINA HUŽVÁROVÁ