Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > červ-srp  > Z Bruselu

Na zkušenou ze Zlína do srdce Evropy

V rámci projektu Od rozvoje znalostí k inovacím, který připravily Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Univerzitní institut a Technologické centrum AV ČR, se v březnu a květnu 2010 uskutečnily dvě týdenní stáže v bruselské České styčné kanceláři pro výzkum a vývoj (CZELO).

31_1.jpg
Foto: Archiv CZELO
V březnu 2010 se stáže zúčastnil Michal Orava z Univerzity Tomáše Bati
ve Zlíně.

Cílem projektu Od rozvoje k inovacím je vytvořit efektivní systém vzdělávání, zavést postupy pro transfer znalostí a technologií a poskytovat odborné služby. Řešitelský tým tvoří pracovníci UTB ve Zlíně, UNI a TC AV ČR. Více na www.inovace.utb.cz.Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Jedním ze záměrů je zapojit UTB ve Zlíně do mezinárodních projektů. Proto se pracovníci Ústavu projektových činností Univerzitního institutu – Michal Orava v březnu a Vladimíra Miklová a Gabriela Havelková v květnu – vydali do srdce Evropy, aby se seznámili s financováním VaV projektů ze zdrojů Evropské unie.

Jaká je vaše úloha a postavení ve struktuře UTB ve Zlíně?
Poskytujeme pomoc vědeckovýzkumným pracovníkům UTB ve Zlíně, kteří se zapojují do národních i mezinárodních projektů a navazují spolupráci s komerční sférou v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Pomáháme jim také při přípravě projektů, zprostředkování komunikace s firmami a dalšími organizacemi či při zajištění ochrany duševního a průmyslového vlastnictví nejen v rámci realizovaných projektů. Zaměřujeme se i na vzdělávání v oblasti managementu vědy a výzkumu. Náš útvar je řešitelem několika projektů spolufinancovaných ze strukturálních fondů. Tradičně se zapojujeme také do projektů evropských rámcových programů. Prozatím jsme se v 6. RP zúčastnili dvou, nyní se podílíme na řešení projektu 7. RP (Regions of Knowledge ve specifickém programu Capacities).

Proč jste do zmíněného projektu zařadili i pracovní stáž v kanceláři CZELO v Bruselu?
Jelikož poskytujeme poradenství i v oblasti přípravy a realizace mezinárodních VaV projektů a CZELO považujeme za jeden z nejvýznamnějších kontaktních bodů pro získávání kvalitních a aktuálních informací, měli jsme jasnou volbu. V projektu Od rozvoje znalostí k inovacím navíc spolupracujeme s Technologickým centrem AV ČR, jež nám pomohlo s organizací studijní cesty. Chtěli jsme se rovněž seznámit s konkrétní podobou jejich pomoci českým VaV institucím a službami. Vyměnili jsme si také zkušenosti v oblasti propagace a marketingu vědeckých výsledků a nasbírali užitečné kontakty.

Jaká iniciativa vás nejvíce zaujala?
Bylo pro nás velmi užitečné, že jsme se seznámili s týmem CZELO, které zajišťuje podporu českého VaV formou působení v geografické i osobní blízkosti Generálního ředitelství Evropské komise pro výzkum. Poznali jsme i fungování Evropské komise a zastoupení evropských zemí v rámci Neformální skupiny styčných kanceláří (IGLO).
Během stáže jsme se zúčastnili minisemináře ICT for open access to scientific information, na němž odborníci v Bruselu prezentovali český výzkum za účasti význačných expertů z ČR a EU. Tento typ setkání výzkumníků s pracovníky EK poskytuje neformální platformu pro vzájemné poznávání – EK získává povědomí o výzkumných kapacitách ČR a čeští vědci se seznámí s konkrétními pracovníky EK, kteří mají na starosti jejich výzkumné téma. Velmi nás to zaujalo; doufáme, že prosadíme, aby se podobných seminářů (a např. též informačních dnů) zúčastnili i zástupci vědecké obce z naší univerzity. Myslíme si, že je to jedna z nejlepších možností, jak zvýšit povědomí o výzkumu a vývoji na UTB ve Zlíně a zároveň najít partnery pro mezinárodní projekty. Všechny získané poznatky máme v úmyslu prezentovat. Věříme, že s kanceláří CZELO a potenciálními partnery pro řešení mezinárodních výzkumných projektů navážeme další spolupráci.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR