Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Obálka

NOVÉ KNIHY NAKLADATELSTVÍ ACADEMIA

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

JEŠTĚ ŽE ČLOVĚK NEVÍ, CO HO ČEKÁ
Života běh mezi roky 1929–1989

Autobiografická práce odhaluje čtenáři životní peripetie známého českého historika Tomana Broda. Začíná v době autorova dětství, za první republiky, pokračuje obdobím protektorátu a spěje ke druhé světové válce, jejíž část strávil autor v táborech Terezín, Osvětim a Gross-Rosen. Práce popisuje i poválečná léta a končí revolučním rokem 1989.
Brod, T., edice Paměť, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

VE STÍNU ALBERTA EINSTEINA
Tragický život Milevy Einsteinové-Marićové

Životopis nastiňuje nelehký životní úděl první manželky Alberta Einsteina, Milevy Einsteinové-Marićové, která byla jednou z prvních žen, jež vystudovaly vysokou školu ve Švýcarsku. Byla nejen jeho ženou, matkou dvou synů, ale také jeho vědeckou spolupracovnicí a věrnou životní oporou.
Trbuhovićová-Gjurićová D., edice Žena a věda, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

HORALKA
Známý děj Horalky z pera italského neorealisty se odehrává v Itálii v době druhé světové války. Jedná se o příběh ovdovělé ženy Cesiry, která ze strachu před bombardováním utíká i se svou dcerkou Rosettou z Říma do hor. Válka se však nevyhýbá ani horám, a dvojice tak prožívá kritické životní okamžiky.
Moravia, A., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

POSEDLOST PRVOČÍSLY
Popularizující matematická kniha přináší nejen poutavé vyprávění o matematických problémech, se kterými si dodnes vědci lámou hlavu, ale i zajímavý přehled dějin matematiky a zmínky o význačných osobnostech, jež se jí zabývaly.
Derbyshire J., edice Galileo, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

KUPEC BENÁTSKÝ
Děj divadelní hry se odehrává v Benátkách v 16. století. Mladý kupec Bassanio prohýřil veškerý svůj majetek a jeho jedinou nadějí, jak se dostat ze složité životní situace, je uzavřít sňatek s bohatou a krásnou Porcií. Na to, aby se mohl ucházet o její ruku, potřebuje ovšem peníze. Jeho přítel, vážený kupec Antonio, se za něj zaručí u starého lichváře Shylocka a patřičný obnos pro Bassania získá. Zápletka je na světě a o komické situace není nouze.
Shakespeare, W., Academia, Praha 2007. Vydání 4.

MYSL V JESKYNI
Vědomí a původ umění

Pravěké malby v jeskyních vzbuzují ještě dnes údiv a vyvolávají spoustu otázek. Ani odborníci si nejsou stoprocentně jisti jejich významem. Proč pravěcí umělci pronikali do podzemí, aby ve skrytu temných zákoutí vytvářeli úchvatná díla? Proč si k zobrazování vybírali jen některá zvířata, a jiná nikoli? Proč nacházíme tak málo obrazů člověka a proč bývaly lidské bytosti zobrazovány se zvířecími rysy nebo protknuty šípy? Proč vznikalo jeskynní umění a co může říci o stavu mysli našich pravěkých předků?
Lewis-Williams, D., edice Galileo, Academia, Praha 2007. Vydání 1.